Reteaua Corect

Iohannis, prins în ofsaid de Recorder. Informații publicate la început de mandat, secretizate brusc

Scris de newsreporter in 23 Mai 2023 la 11:05, in Politics. 368 vizualizari Intra in discutie Taguriavion, Klaus Iohannis, recorder, secretizat, zbor shortlinkhttp://crct.ro/nBmt

Informațiile despre costurile zborurilor efectuate de președintele Klaus Iohannis în ultima perioadă au fost secretizate de Administrația Prezidențială fără explicații, relatează Ziare.com.

Recorder a demonstrat că la începutul mandatului de președinte al lui Klaus Iohannis, Administrația Prezidențială comunica fără probleme astfel de informații.

Zborurile președintelui Klaus Iohannis în Asia și America Latină din acest an au fost efectuate cu o aeronavă de lux, dotată cu salon și dormitor, dar Administrația Prezidențială a refuzat să facă publice costurile transportului susținând că informațiile sunt clasificate.

Recorder a demonstrat că aceleași informații erau făcute publice în trecut fără nicio problemă.

„În ianuarie 2015, în prima lună la Cotroceni a actualului președinte, ceream Administrației Prezidențiale să facă o clarificare: cum va proceda cu zborurile în vizitele externe, dat fiind că România nu mai avea o aeronavă oficială, iar contractul multianual cu TAROM fusese reziliat, în 2013, de administrația Băsescu.

Dornic să arate intrarea într-o nouă eră a transparenței, stafful de comunicare al Președinției nu se limita atunci să răspundă doar tehnic la această întrebare, ci plusa cu un exemplu concret: primul decont de deplasare externă din mandatul președintelui Iohannis”, arată Recorder.

Astfel, Administrația Prezidențială a comunicat și costurile exacte: 216.520,02 lei (echivalentul de atunci a 49.000 de euro, n. red.).

Aceleași informații solicitate Administrației Prezidențiale în 2023, în baza legii privind liberul acces la date de interes public, nu au mai fost comunicate cu explicația că sunt informații clasificate. „Contractele pentru prestarea serviciilor de executare a zborurilor speciale sunt documente clasificate, în integralitate, motiv pentru care nicio informație din cuprinsul sau asociată acestora nu poate fi comunicată”, a răspuns Administrația Prezidențială.

Pentru că a refuzat să îi comunice informațiile solicitate, Recorder a anunțat că a dat în judecată Administrația Prezidențială, cerând instanței să oblige instituția să comunice datele solicitate în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la date de interes public.

Ziare.com

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.