Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Iohannis a pierdut bătălia! Dar și războiul?

S-a spulberat angajamentul lui Klaus Iohannis de a scoate din politică „ciuma roșie”. A greșit. El este principalul vinovat pentru scorul dezastruos al PNL. Dar alții vor plăti. Sunt atât de multe concluzii care rezultă în urma procesului electoral desfășurat ieri, încât mă văd silit, din nevoia de a fi concis, să le prezint pe puncte.

DEZASTRUL PNL este principala caracteristică a alegerilor de ieri. PNL se va plasa după redistribuiri la o distanță de cinci-șase puncte în urma PSD. Cine va suporta nota de plată pentru această usturătoare înfrângere?

PRO ROMÂNIA-ALDE ȘI PMP IES DIN SCHEMĂ. Acum, când postez acest editorial, 99% dintre rezultate sunt oficiale. Foarte greu de crezut că din Diaspora pot veni suficiente voturi pentru PMP. Mai pot veni suficiente voturi pentru PMP, astfel încât să treacă pragul. În ceea ce privește Pro România, este exclus. Doi lideri importanți, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu, foști premieri ai României, foști președinți ai mai multor partide părăsesc scena. Cu coada între picioare. Plătesc cu vârf și îndesat pentru jocul lor duplicitar.

AUR DEVINE PRINCIPALA MIREASĂ. Născut din spuma mării, AUR, despre victoria căruia mă felicit că m-am pronunțat anterior de câteva ori, devine vedeta balului. E greu, dacă nu cumva imposibil de presupus, că ar mai putea fi creată vreo majoritate fără participarea fostului ultraș George Simion.

USR A DAT-O ÎN BARĂ. După două ascensiuni fulminante, USR s-a împotmolt în proiect. Rămâne totuși, chiar cu rezultatele slabe obținute la parlamentare, de 15-16%, pe a treia poziție. Și intră în cărți pentru o eventuală combinație politică de tip Coco-Poco. Așa se numea centrul de comandă politică al CDR. Un ghiveci de formațiuni politice și civice, care mai mult s-a bâlbâit decât a condus țara.

UDMR E O MIREASĂ MAI ȘLEAMPĂTĂ. Ciudat. La o prezență atât de mică la vot, UDMR ar fi trebuit să facă un scor istoric. Nu 6,5% acum și probabil șapte și ceva după redistribuiri. Dar cred că și maghiarii au început să sufere de lehamite. Cu toate astea, UDMR are șansa de a intra în toate combinațiile. Vânzându-și extrem de scump pielea.

CEA MAI MICĂ PREZENȚĂ LA VOT DIN TOATE TIMPURILE. Am anunțat că așa se va întâmpla. Și puțini m-au crezut. Cu o prezență la urne de sub 30%, intrăm în istorie. Dar mai grav este că niciun Guvern și nicio majoritate, deși vor fi constituționale, nu vor fi legitime. Și nu vor beneficia de un real suport popular. Această situație nu mai poate fi rezolvată decât prin alegeri anticipate. Care vor avea loc mai la vale.

LUDOVIC ORBAN ÎȘI PIERDE POZIȚIA. De premier. Dar și de președinte PNL. Pentru acest lider politic, jocul s-a sfârșit. Așa cum i-am proorocit de mai multe ori, punând la bătaie nenumărate argumente. Iohannis a scos castanele cu mâna lui din foc. Iar mâna lui Orban s-ar ars. Îi va lua locul la partid Rareș Bogdan. Iar la Guvern, vorba Alinei Gorghiu, un alt premier, „să sperăm liberal”. Mai grav este că Orban cel Bun urmează să fie fugărit penal.

O ALIANȚĂ ANTI-PSD VA FI GREU DE FĂCUT. O alianță anti-PSD vizată în continuare de Klaus Iohannis nu poate fi făcută decât în stil Coco-Poco. Adică toate partidele unite de președinte contra „ciumei roșii”. Ar putea fi cea mai zbuciumată coaliție politică din istorie. Ultima mare trăsnaie a lui Klaus Iohannis.

CONSTITUȚIA NU MAI POATE FI REVIZUITĂ. Și nici vorbă nu mai poate fi de o nouă Constituție. Acest proiect din capul lui Klaus Iohanis a eșuat. Un Parlament constituțional, dar delegitimat prin numărul extrem de mic al votanților, nu este suficient de credibil pentru a modifica sau a recrea Legea Fundamentală.

PSD NU A CÂȘTIGAT. AU PIERDUT CEILALȚI. PSD a fost beneficiarul votului negativ. Cinstit vorbind, prin prestația din ultima vreme, nu își merită succesul. Cel mai grav este că, abandonând tema interesului național și a suveranității, a cedat un front de luptă altui partd. Voturile PSD s-au dus la AUR. Singurul lucru bun, pentru care felicit acest partid, este că a opus softului de fraudare STS un soft performant, de verficare, adus din Statele Unite. Iar STS, cum era și firesc, s-a inhibat.

CUM VA FACE KLAUS IOHANNIS UN GUVERN? ȘI VA MAI FI GUVERNUL SĂU? Greu de răspuns la această întrebare. Dacă ar urma sfatul înțelept al lui Ludovic Orban, ar invita partidul cu cele mai bune rezultate să desemneze un premier. Dar asta înseamnă să-i ridice „ciumei roșii” mingea la fileu. Nu poate face acest lucru. Va încerca să încropească un Guvern, aducându-l de lângă doamna Angela Merkel în poziția de premier desemnat pe Siegfried Mureșan. Dacă nu va reuși, dacă negocierile vor eșua, va trebui să înghită cu undiță cu tot formula unui Guvern de uniune națională. care va rezista cel mult un an. Până când vom avea anticipate. Până când unul dintre partide se va trezi cu adevărat și va fi capabil să obțină, fără furt și fără alte șmecherii, o majoritate.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.