Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Iohannis nu putea aproba și nu poate respinge

Situația e de tip paradoxal. Iohannis nu avea dreptul în 2016 să emită decretul de numire al lui Augustin Lazăr. Pentru că lipsea calificativul din dosar. Care era absolut obligatoriu. Și, doi, pentru că devenise incompatibil. Prin existența în dosar a deciziei Parchetului Alba de a a-i închide cercetarea penală. Iar acum nu are dreptul să refuze solicitarea lui Tudorel Toader. Pentru că, din nou, devine incompatibil. Singura ieșire din cercul vicios este emiterea decretului.

Toată lumea interpretează ca pe un favor dat în condiții ilegale și imorale decretul semnat de președinte în 2016, prin care l-a numit în funcția de procuror general pe Augustin Lazăr. Și este corect așa, atâta timp cât, pe de-o parte, lipsea o piesă esențială prevăzută de lege în respectivul dosar, a cărui legalitate trebuia verificată de președinte și, în plus, apărea un document care îl privea personal. Care poate fi interpretat ca o favoare, care îi fusese făcută cândva lui Iohannis. Și în schimbul căreia trebuia să răspundă cu altă favoare. În mod simetric se întâmplă lucrurile și acum. Acum, ministrul Justiției a efectuat o analiză, a întocmit un raport, a ajuns la concluzia că domnul Augustin Lazăr este culpabil în 20 de situații și a propus revocarea acestuia. Indiferent de verdictul secției de procurori a CSM, care este pur consultativ, președintele Klaus Iohannis nu mai are două soluții morale și legale, ci doar una singură. Tot din cauza incompatibilității.

Dacă Klaus Iohannis, analizând legalitatea solicitării ministrului Justiției, ar ajunge la concluzia că Augustin Lazăr nu trebuie revocat din funcție și respnge solicitarea, atunci  oricine poate lua în considerare faptul că, în continuare, îi răspunde procurorului general printr-un favor, întrucât acesta s-a implicat, direct sau indirect, în închiderea unui dosar în care Klaus Iohannis era cercetat penal. Mai degrabă direct decât indirect, chiar dacă apare semnătura unui alt procuror aflat atunci în subordinea lui Lazăr, întrucât altfel ar fi de neînțeles de ce acesta a optat pentru a introduce în dosar respectivul document. Care nici măcar nu atesta vreo victorie profesională. Ci, dimpotrivă, arăta că un dosar fusese clasat. Doar că era dosarul președintelui în funcție.

Așa că nu ne rămâne decât să așteptăm să vedem cum va ieși Klaus Iohannis din acest cerc vicios. Dacă va ieși.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.