Reteaua Corect

WikiLeaks: Cum au furat SUA un contract de 7,9 miliarde USD de la suedezi

Norvegia, care avea 60 de F-16 A si 12 F-16 B blok 1,5,10 si 15, primite intre 1980 si 1984, era pe punctul de a le inlocui, nedorind avioane la mana a doua. Pe 28 aprilie 2008, ministrii Apararii din Suedia si din Norvegia au stabilit un acord de principiu, pentru achizitionarea a 48 avioane Gripen.

Site-ul Wikileaks Site-ul Wikileaks

In anul 2007, Danemarca a solicitat de la firma SAAB un avion JAS 39 Gripen pentru a fi evaluat de pilotii sai, in vederea inlocuirii celor 48 de F-16 existente. In toamna lui 2008, danezii au renuntat la Gripen, incepand testarea lui F-18.

Recentele telegrame publicate WikiLeaks si comentate de presa din Suedia, au fost transmise de Michael Wood, ambasadorul SUA din Stockholm si demonstreaza ca asa zis-ul interes aratat de Norvegia fata de achizitionarea avioanelor Gripen, a fost unul de fatada. Politicienii norvegieni, fiind deja intelesi cu cei americani pentru a cumpara F-35 in baza unui contract de 7,9 miliarde USD.

In acest sens, norvegienii au trecut in caietul de sarcini pentru Gripen, o noua capabilitate, cea de a depista tinte mobile, de mici dimensiuni in conditiile unei vizibilitati slabe si a unui plafon noros, simultan cu cercetarea spatiului aerian.

Radarul de pe Gripen era capabil sa afiseze, pe display-ul de navigatie, o harta a reliefului survolat. Senzorii de la bord aveau posibilitatea de a repera navele de lupta si concentrarile de blindate care nu erau mascate si adapostite. Pentru a realiza simultan cercetarea spatiului aerian si a celui terestru sau maritim survolat, Sten Tolgfors, ministrul Apararii din Suedia s-a intalnit pe 25 iunie 2008 cu ambasadorul Michael Wood si i-a adresat solicitarea, de a obtine, pana in septembrie 2008, autorizatia Congresului SUA, pentru cumpararea licentei Active Electronically Scanned Array (AESA) de la firma Raytheon, necesara echiparii avinului Gripen cu acest tip de radar.

Ce inseamna AESA

In locul unei antene conice, capabila sa directioneze undele radar intr-un fascicol ingust, care permanent e rotit mecanic si e nevoita sa schimbe faza semnalului emis de un singur transmitator de mare putere, se poate utiliza o antena, compusa din mai multe elemente si legate intr-o retea. Practic, intreaga antena a radarului AESA este compusa din 1000 - 2000 de module TR (transmitator-receptor ), care functioneaza independent unul de altul.

Modelarea formei fascicolului radar si proiectarea lui in directia unui sector foarte ingust si precis delimitat din spatiu, este realizata digital de un computer, prin selectarea puterii radiatiei, emise de fiecare dintre modulele TR. Lucru, care se realizeaza practic, in cateva milionimi de secunda.

Asadar, utilizand acelasi radar, in acelasi timp, se poate emite un fascicol radar, cu un azimut variabil, destinat descoperirii tintelor aeriene si un alt fascicol, cu o alta forma si o alta deschidere, indreptat in jos, pentru depistarea tintelor aflate pe sol.

In plus, fiecare modul TR poate fi programat sa functioneze fie numai ca transmitator, fie numai ca receptor, realizand in paralel functiuni diferite. Unele module TR pot servi ca sesizori de iradiere a radarelor inamice, ce altele le pot bruia, in timp ce restul se concentreaza pe cercetarea radar a spatiului. Acest tip de radar era in serviciu pe avioanele F-22 A americane si urma sa fie montat pe F-35.

Cum au procedat SUA

Telegramele ambasadorului Michael Wood, publicate de WikiLeaks, arata temerea acestuia, ca un Gripen dotat cu asemenea tehnologie, ar acapara intreaga piata a Europei de nord, in detrimentul avioanelor produse de SUA.

Danemarca, care se orientase, in final, spre 48 de Boeing F-18, ar fi putut sa revina la Gripen. Si recomanda sa se intarzie acordarea licentei pana in decembrie 2008, data pana la care guvernul Norvegiei era obligat sa ia o decizie cu privire la achizitionarea avioanelor Gripen.

Cum nu mai exista nici un dubiu, ca SUA au procedat asa cum a cerut ambasadorul Wood, pe 20 noiembrie 2008, guvernul norvegian a comunicat Parlamentului ca a hotarat sa opteze pentru avionul F-35 aflat in faza de prototip, in locul Gripenului.

1.

UPDATE: WikiLeaks: SUA condamna publicarea listei secrete a locurilor sensibile pentru americani

Publicat in 06 decembrie 2010 la 09:01

Guvernul SUA a condamnat luni decizia WikiLeaks de a publica o lista secreta a locurilor sensibile in lume, care sunt protejate de SUA impotriva unor atentate teroriste, anunta The Independent. Site-ul a publicat o telegrama a Departamentului de Stat, in care se arata ca pierderea acestora ar afecta securitatea economica si nationala americana, transmite HotNews.

2.

Amenintat cu moartea, fondatorul WikiLeaks si-ar putea gasi refugiul in Elvetia

Publicat in 06 decembrie 2010 la 16:51

Dupa ce a primit sute de amenintari cu moartea si a fost dat in urmarire de Interpol, fondatorul WikiLeaks s-ar gandi sa-si caute refugiul in Elvetia, scrie Bild.de. Julian Assange apeleaza deja la infrastructura postala si de internet a Elvetiei pentru a-si mentine site-ul pe linia de plutire.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.