Turcia este de acord cu o sporire a securitatii membrilor NATO in general, dar considera ca trebuie stabilit un cadru larg acceptat in ceea ce priveste perceperea unei asemenea amenintari. "Am fi reticenti daca amenintarea ar fi perceputa de unii membri NATO si nu si de altii, de pilda Cehia sau Polonia", au declarat sursele.
Presa a relatat ca SUA au propus Turciei eventuala gazduire a unor elemente ale scutului antiracheta, dar Ankara - care in ultima vreme are relatii tensionate cu Israelul si s-a apropiat de Iran, incercand o mediere a problemei nucleare - nu si-a exprimat inca optiunea. Washingtonul considera insa ca Turcia incearca sa decida ce este mai important pentru securitatea sa si pentru rolul sau in regiune.
"Vom stabili impreuna ce poate fi facut pentru a cadea de acord asupra unei strategii comune in cadrul sistemului aliantei", a spus ministrul turc de externe, Ahmet Davutoalu, in conditiile in care ministrii de externe si ai apararii din tarile membre NATO se reunesc joi la Bruxelles pentru a discuta despre actualizarea conceptului strategic al NATO.
Liderii NATO trebuie sa decida la summitul din noiembrie daca vor imparti costurile scutului desfasurat de SUA in Europa, scrie publicatia turca.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.