Reteaua Corect

SUA și Coreea de Sud încep exerciții militare comune. Avertismentul Seulului

Statele Unite și Coreea de Sud încep luni exerciții militare comune, care se vor desfășura până pe 31 august, informează Yonhap, preluat de Agerpres.

La exercițiul militar Ulchi Freedom Guardian vor participa doar 17500 de militari americani, față de 25.000 anul trecut, dar duminică secretarul apărării SUA, Jim Mattis, a precizat că motivul este integrarea forțelor, nu tensiunile cu Coreea de Nord. 

Aceste tensiuni sunt la un nivel ridicat, după ce Phenianul a testat în iulie două rachete balistice intercontinentale, reamintește Yonhap. Pentru detensionare, China și Rusia au cerut suspendarea manevrelor americano-sud-coreene. Ideea a fost respinsă atât la Washington, cât și la Seul, dar s-a speculat că exercițiile de anul acesta ar putea fi reduse ca amploare.

Avertismentul Seulului 

Președintele Coreii de Sud, Moon Jae-in, a avertizat luni regimul de la Phenian să nu se folosească de exercițiile militare comune americano-sud-coreene ca pretext pentru provocări, afirmând că aceste manevre sunt pur defensive.

Moon a făcut această declarație în timpul unei reuniuni a cabinetului său de miniștri, în contextul în care Coreea de Sud și SUA au început luni exercițiul anual "Ulchi Freedom Guardian" (UFG), denunțat în repetate rânduri de Coreea de Nord drept o repetiție pentru o invazie a țării.

"Ulchi este un exercițiu de apărare efectuat anual. Nu avem nicio intenție de a escalada tensiunile în Peninsula Coreeană", a declarat Moon, insistând că "exercițiul Ulchi are drept scop verificarea pregătirii de apărare pentru a proteja viețile și proprietățile" sud-coreenilor.

În acest context, Moon a mai spus că Phenianul nu ar trebui să folosească exercițiul "ca pretext pentru agravarea situației".

"Coreea de Nord trebuie să înțeleagă că, din cauza provocărilor sale repetate, Coreea de Sud și SUA trebuie să desfășoare exerciții de apărare, menținându-se astfel acest ciclu vicios", a explicat el, recunoscând că situația actuală este mai gravă ca oricând.

"Sper sincer să împiedic izbucnirea unui nou război pe acest pământ și să menținem pacea", a declarat președintele sud-coreean. "Guvernul va depune toate eforturile pentru a se asigura că situația actuală nu va degenera într-o criză a războiului, conlucrând cu comunitatea internațională, bazându-se pe puternica alianță între Coreea de Sud și SUA", a subliniat acesta.

Liderul politic de la Seul a ținut să evidențieze că ușile pentru dialogul cu Phenianul sunt în continuare deschise.

În acest context, Moon a cerut guvernului și armatei să mențină deplina pregătire de luptă pentru a face față provocărilor din partea Nordului.

La exercițiul Ulchi, care urmează să dureze până joi, participă zeci de mii de soldați sud-coreeni. Ministerul Apărării sud-coreean nu a specificat numărul lor, dar oficiali ai acestuia au declarat că dimensiunea efectivelor este similară cu cea de anul trecut, adică aproximativ 50.000.

Statele Unite au redus în schimb numărul militarilor participanți de la 25.000 la 17.500, potrivit Pentagonului. Trupele americane care participă la manevrele comune cu Coreea de Sud includ aproximativ 3.000 de militari ce provin din afara peninsulei.

Într-un gest neobișnuit, trei comandanți militari americani de rang înalt — comandantul șef al Flotei americane din Pacific, amiralul Harry Harris, șeful Comandamentului strategic al SUA, generalul John Hyten, și directorul Agenției de apărare antirachetă, general-locotenentul Samuel Greaves — vor observa personal exercițiul de la postul de comandă.


Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.