Reteaua Corect

Rusia, interesata si de portelicoptere coreene

Scris de valentin.vasilescu in 28 decembrie 2010 la 14:42, in Politics, International. 24 vizualizari Intra in discutie Taguridokdo, elicoptere, mistral, rusia franta shortlinkhttp://crct.ro/na7T

Dupa ce saptamana trecuta Rusia si Franta au stabilit construirea in comun a doua portavioane din clasa Mistral, cu posibilitatea de a mai realiza in urmatoarea faza inca doua, acum Rusia a pus ochii si pe portelicopterul corean Dokdo.

Portelicopterul coreean Dokdo impreuna cu portavionul USS George Washington. Portelicopterul coreean Dokdo impreuna cu portavionul USS George Washington.

Portelicopterul Mistral a fost proiectat pe blocuri modulare, ceea ce permite ca majoritatea lor sa fie incepute in Franta, fiind apoi trimise si finalizate in Rusia. De altfel, modulele componente ale primelor doua portelicoptere Mistral si Tonnerre au fost construite la Brest si Gdansk, asamblarea si inarmarea lor avand loc la santierele din Saint Nazaire.

Nu exista inca un consens asupra locului unde vor fi asamblate navele, insa francezii sustin ca macar unul din portelicoptere sa fie realizat 100 % in santierele navale de la Saint-Nazaire, de pe tarmul oceanului Atlantic, care apartin grupului coreean STX, iar al doilea sa fie asamblat in Rusia.

Portavionul Mistral este de fapt o nava amfibie de comandament cu o lungime de 199 m, un deplasament de 21.300 t, putand imbarca 900 de infanteristi marini sau un batalion mecanizat (450 militari ) pe vehicule blindate cu senile si pina la 35 de elicoptere. Pretul portavionului Mistral ajunge la 500 milioane euro.

In urma cu doi ani, comandantul Marinei militare ruse, amiralul Vladimir Vysotsky, declara ca Rusia intentioneaza sa construiasca sase noi portavioane nucleare cu un deplasament de 60.000 t (cate trei pentru flotele Pacific si Nordica). Intre timp, optica la Kremlin s-a modificat si, pana in 2020, Rusia nu mai construieste nici un portavion, orientandu-se catre portelicoptere.

Fosta Uniune Sovietica a detinut in perioada sa de glorie cinci portavioane, din care in prezent Rusia mai are doar unul : Amiral Kuznetzov. Acesta are un deplasament de 55.200 t si are la bord 12 avioane Su-33, 5 Su-25 UTG, 24 elicoptere antisubmarin Kamov Ka-27. Comparativ, SUA opereaza in prezent 10 portavioane, la care se adauga alte trei aflate in constructie.

In paralel cu negocierile avute cu francezii pentru achizitionarea lui Mistral, consortiul rus Osk a discutat o alternativa cu omologii lor coreeni de la santierul naval din Busan privind achizitionarea de portelicoptere din clasa Dokdo. Propunerea rusilor consta in cumpararea unei singure nave si construirea altor trei in santierele navale ale Rusiei.

In acest sens, Coreea de sud si Rusia fiind interesate in a colabora si la realizarea unui santier naval in Estul indepartat al Rusiei, pentru construirea de tancuri petroliere si cargouri de mare tonaj. Dokdo a fost construit de Hanjin Heavz Industries & Constructions in anul 2005, dupa planurile portavionului spaniol SPS Principe de Asturias (deplasament 16.700 t, 29 de aeronave la bord : AV-8B Harrier II, Sikorsky Sea King, SH-3H, Agusta AB-212).

In 2007, nava Dokdo a intrat in serviciul operativ al Marinei Sud Coreene (ROK Navy). Poate imbarca vehicule amfibii de asalt, trei nave de debarcare pe perna de aer (LCAC) si dispune de un hangar care poate primi zece elicoptere UH-60. Spre deosebire de Mistral, Dokdo poate opera si avioane cu decolare verticala. Cele trei nave pe perna de aer Solgae 621 de la bordul lui Dokdo sunt rusesti, din clasa Lebed, propulasate de 2 motoare de 10.000 CP, capabile sa transporte 1 tanc mediu T-72 sau Leopard 2 sau 2 masini blindate ale infanteriei sau 120 de infanteristi marini sau 37 t cargo.

Ca armament defensiv, Dokdo a fost a treia nava din lume pe care s-a montat ultramodernul sistem de rachete AA Rolling Airframe Missile - RIM-116, combinat cu cel artileristic de tip Goalkeeper Close-in weapon system (CIWS), utilizind tunuri rotative GAU-8, cu 6 tevi, calibru 30 mm.

Portelicopterul Dokdo

Portelicopterul Mistral

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.