Reteaua Corect

Respins de Israel, avionul IAR-99 Soim ar putea fi achizitionat de Polonia

Scris de valentin.vasilescu in 11 decembrie 2010 la 12:12, in International. 214 vizualizari Intra in discutie Taguriiar soim, israel, polonia shortlinkhttp://crct.ro/n8YB

Polonia intentioneaza sa achizitioneze cel putin 16 avioane de scoala, pentru inlocuirea aparatelor TS-11 Iskra de productie indigina, fabricate in 1970 si programate initial sa fie casate in anul 2009, dar care sunt nevoite sa mai zboare cel putin pina la sfirsitul lui 2011.

IAR-99 soim IAR-99 soim
Sursa imagine: jetfoto.net

Cele 36 de avioane reactive PZL TS-11bis D/ DF/MR Iskra, sunt in dotarea scolii de aviatie a Fortelor aeriene poloneze, de la Deblin. Noile avioanele, ce vor fi achiziţionate, trebuie sa respecte o recenta conceptie a Fortelor aeriene ( Lead-in Fighter Trainer-LIFT), potrivit careia ele vor asigura trecerea studentilor piloti de pe cele 28 avioane cu elice de tipul PZL-130 Orlik TC-II, direct pe avioanele de lupta moderne MIG-29, SU-22 si F-16.
 
In prezent, pilotii polonezi care absolva cursurile scolii militare de la Deblin si sunt repartizati sa zboare avioane de vinatoare, se antreneaza intii in SUA pe avioanele T-38 Talon, apoi fac trecerea pe F-16, tot in SUA. Acest contract pentru pregatirea pilotilor de catre USAF, e valabil pina in 2015.

Totodata, potrivit LIFT, avionul de antrenament trebuie sa indeplineasca si misiuni secundare precum politie aeriana si atac al tintelor terestre si maritime. Printre competitori, regasim firma italiana Alenia cu avionul sau M-346, selectat si de israelieni alaturi de KAI T-50 al coreenilor. Un avion care s-ar preta la cerintele impuse de polonezi si are pretul de 2-3 ori mai mic decit M-346, este IAR-99 Soim.

Reamintim ca IAR-99 Soim, este un avion reactiv de antrenament, care  a fost prevazut cu un computer de bord tip MMRC, identic cu cel de pe MIG-21 Lancer, care gestioneaza in mod similar avionului F-16, sistemul integrat de armament (tun de bord, bombe ghidate laser, rachete aer-aer), aservit unui sistem modern de vizare si ochire de tip DASH. Afisarea datelor de control zbor si navigatie este realizata atat pe HUD (Head Up Display), pe casca de zbor DASH (aceeasi ca si laMIG-21 Lancer), cat si pe afisajele color de tip MFCD, montate pe tabloul de bord frontal. Avionul dispune de un sistem de navigatie inertiala modern (GPS-INS), de sisteme de dirijare la aterizare, in conditii de vizibilitate redusa VOR, ILS, DME.
 
Fortele Aeriene ale Poloniei au in inzestrare ca avioane de vinatoare, la acest moment, pe linga cele 48 de avioane F-16C/D Block 52, cumparate in 2003 si 32 MiG-29 modernizate de fabrica WZL-2 din Bydgoszcz, care vor ramane în serviciu pina in 2025. Dintre acestea, 8 MIG-29 sunt din lotul receptionat de Polonia in 1990 din URSS si alte 10 MiG-29A/UB au fost primite de la cehi in 1996. Cele 18 MIG-29 constituie escadrila 1, a bazei aeriene la Minsk Mazowiecki, din centrul Poloniei. Alte 14 MIG-29 A/G/GT au fost primite in 2004 de la Fortele aeriene din Germania si formeaza escadrila 41, a bazei aeriene Malbork ( 40 km sud-est Gdansk ). Cele de 45 avioane Su-22M4K/UM3K, formeaza escadrilele 7,8 si 40 de atac, ele mai avind resursa in ore de zbor pina in 2016.

IAR Soim

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.