Reteaua Corect

Putin, Castro, Hu Jintao, Kim si Khamenei – dusmanii presei

Presedintele cubanez Raul Castro, premierul rus Vladimir Putin, presedintele chinez Hu Jintao, liderul nord-coreean Kim Jong-il si ayatolahul iranian Ali Khamenei se numara printre cei 38 de "pradatori" ai libertatii presei inclusi intr-o lista realizata de organizatia Reporters sans Frontieres (RSF), publicata cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei, relateaza Mediafax.

Putin, cu cainele de paza. Putin, cu cainele de paza.

Pe lista "pradatorilor libertatii presei" si-a facut intrarea in 2011 regele din Bahrain, potrivit Reporters sans Frontieres. Pe aceeasi lista mai sunt inclusi conducatorii din Siria, Libia si Yemen, potrivit Mediafax.

In ceea ce priveste Bahrainul, RSF scrie despre "un numar impresionant de masuri" luate impotriva presei si evoca moartea in inchisoare a liderului unui ziar local care sprijinea opozitia.

Pe de alta parte, reprezentantii RSF pun in evidenta faptul ca "unele capete au cazut" in lumea araba, asa cum este cazul presedintelui tunisian Zine El Abidine Ben Ali.

"Unda de soc a primaverii arabe nu a fost fara efect asupra politicii altor pradatorii, precum presedintele chinez Hu Jintao, cel din Azerbaidjan, Ilham Aliev, care se tem de un efect contagios", au remarcat reprezentantii RSF.

Lista RSF cuprinde sefi de stat, conducatori politici, dar si organizatii precum ETA, din Spania, organizatiile criminale din Italia, fortele de aparare israeliene, fortele de securitate ale Hamas din Gaza si cele ale Autoritatii palestiniene.

Oferind exemple din Myanmar si Vietnam, RSF noteaza ca anumiti lideri au fost schimbati, fara ca acest lucru sa aiba vreun efect pozitiv asupra libertatii presei.

Printre cei mai cunoscuti lideri politici aflati pe lista RSF se numara presedintele cubanez Raul Castro, premierul rus Vladimir Putin, presedintele chinez Hu Jintao, dictatorul din Coreea de Nord Kim Jong-il, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad si ayatolahul Ali Khamenei, ghidul suprem iranian.

RSF este o organizatie care militeaza pentru libertatea presei si pentru libertatea de exprimare in intreaga lume si care activeaza de 26 de ani.

Pe 23 decembrie 1993, Adunarea Generala a ONU declara 3 mai drept Ziua Mondiala a Libertatii Presei. Initiativa a fost propusa la Conferinta Generala UNESCO, care, printr-o rezolutie din 1991 asupra promovarii libertatii presei in lume, a recunoscut ca o presa libera, pluralista si independenta este o componenta esentiala a unei societati democratice.

Data de 3 mai marcheaza Declaratia de la Windhoek, adoptata la 3 mai 1991, in cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente si pluraliste, organizat de UNESCO si ONU la Windhoek, Namibia. 

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.