Reteaua Corect

Premiul Nobel pentru Pace ar putea fi acordat promotorilor “Primaverii arabe”

Scris de Alina Olteanu in 30 septembrie 2011 la 08:41, in International. 56 vizualizari 1 comentariu Taguri2011, Kristian Berg Harpviken, Nobel, pace, premiu, primavara araba shortlinkhttp://crct.ro/ngrk

Promotorii “Primaverii arabe” se afla in acest an in centrul speculatiilor privind acordarea Premiul Nobel pentru Pace, ceilalti posibili candidati fiind un activist afgan pentru drepturile omului si Uniunea Europeana. Desi comitetul norvegian pentru premiul Nobel nu ofera nicio indicatie inainte de anuntul oficial din 7 octombrie, judecand dupa selectiile anterioare, revoltele care au cuprins mai multe tari din Africa de Nord si Orientul Mijlociu sunt cotate cu cele mai mari sanse.

Sursa imagine: 9am.ro.jpg

In acest caz, provocarea consta in identificarea unei persoane sau a unui grup care sa intruchipeze spiritul non-violent al revolutiei, noteaza The Times of India

citand AP. "Este foarte greu in contextul acestor proteste, care n-au avut mereu o conducere identificabila”, a declarat Kristian Berg Harpviken, directorul Institutului de Cercetare pentru Pace din Oslo.

El crede ca cele mai mari sanse le au activistii egipteni Abdel Israa Fattah, Ahmed Maher si Miscarea 6 aprilie, un grup Facebook pro-democratie fondat in 2008, care "au jucat un rol esential in mobilizarea protestelor atat pe internet cat si pe strada".

Pe locul se claseaza ca sanse, potrivit lui Harpviken, Wael Ghonim, un director executiv de marketing pentru Google, care a dat un nou imbold protestele din piata Tahrir din Cairo, dupa inlaturarea presedintelui Hosni Mubarak.

Ce-a de a treia alegere este bloggerul tunisian Lina Ben Mhenni, care a inceput sa critice regimul tunisian inainte de inceperea revoltei din decembrie.

Barbatul tunisian a carui auto-incendiere a declansat protestele nu este un pretendent, Premiile Nobel nefiind acordate postum.

Anul trecut, premiul Nobel pentru Pace a fost acordat activistului chinez Liu Xiaobo "pentru lupta sa lunga si non-violenta pentru drepturile fundamentale ale omului in China".

Premiul Nobel pentru pace este unul din cele cinci premii Nobel instituite prin testament de inventatorul si industriasul suedez Alfred Nobel. Cei carora li se decerneaza premiul pentru pace trebuie sa indeplineasca cel putin una din urmatoarele trei cerinte: sa lucreze pentru “reducerea fortelor militare”, pentru “organizarea de congrese ale pacii” sau pentru “infratirea intre popoare”. Termenul limita de nominalizare a candidatilor este data de 1 februarie a fiecarui an si doar anumite persoane au dreptul sa prezinte candidaturi. Numele candidatului castigator este anuntat in luna octombrie. Premiul pentru Pace poate fi acordat atat individual, cat si unor organizatii sau unui numar maxim de trei candidati, care trebuie sa fie toti asociati aceleiasi cauze. Ceremonia oficiala de decernare a premiului are loc la Primaria orasului Oslo in data de 10 decembrie, cand se aniverseaza moartea lui Nobel. Laureatul primeste o medalie de aur, o diploma si un premiu in bani de peste un milion de dolari.

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.