In ianuarie 2012, aceasta uniune vamala se va extinde intr-un "spatiu economic comun", asigurand libera circulatie a bunurilor, serviciilor si capitalului pe o piata comuna de 165 de milioane de oameni, care reprezinta 60% din populatia fostei Uniuni Sovietice. Putin doreste insa sa duca lucrurile si mai departe. “Nu ne vom opri aici si ne vom stabili un obiectiv ambitios – sa atingem un nivel si mai ridicat al integrarii in Uniunea Eurasiatica”, a scris Putin in articolul ce urmeaza sa fie publicat in numarul din 4 octombrie al Izvestia.
Vladimir Putin a anuntat luna trecuta ca doreste sa candideze la alegerile prezidentiale din martie 2012 si, potrivit sondajelor de opinie, el are intr-adevar toate sansele sa revina la Kremlin.
Initiativa lui Putin privind Uniunea Eurasatica vine in contextul in care Rusia se apropie de finalul negocierilor de 18 ani pentru a se alatura Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). In articolul sau, Putin nu a facut insa un secret din faptul ca priveste organizatia cu scepticism, scrie Zimbio, citand Reuters.
"Procesul gasirii unor noi modele globale de dezvoltare post-criza inainteaza cu dificultate. De exemplu, Runda Doha ( a negocierilor comerciale internationale) practic s-a oprit. In cadrul OMC exista dificultati obiective”, a aratat Putin.
Premierul rus, care a numit in trecut colapsul URSS in 1991 “cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului 20”, a aratat totusi ca noul sau proiect nu se va asemana Uniunii Sovietice. “Ar fi o naivitate sa incercam sa refacem sau sa copiem ceva din trecut. Pe de alta parte, o intergrare mai profunda pe noi baze economice si politice si un nou sistem de valori reprezinta un imperativ al epocii noastre”, a scris el.
Putin priveste noua uniune drept un organism supra-national, care ar urma sa coordineze politicile economice si monetare dintre membrii sai. Uniunea ar fi deasemenea deschisa unor noi parteneri, putandu-se extinde pentru a integra si republicile central-asiatice ale Kirghistanului si Tajikistanului.
Pe de alta parte, Putin a criticat Ucraina, care a ales sa ramana in afara uniunii, preferand sa o ia pe calea integrarii europene. Potrivit premierului rus, asta este o alegere gresita. El a aratat ca Uniunea Vamala si viitoarea Uniunea Eurasiatica ar fi un partener de dialog al Uniunii Europene in negocierile privnd crearea unui spatiu economic comun, garantandu-le mebrilor sai o voce mai puternica. "Calitatea de membru al Uniunii Eurasiatice, dincolo de beneficiile economice directe. le va permite celor ce o detin sa se integreze mai repede in Europa si sa faca asta dintr-o pozitie mult mai puternica”, a explicat el.
![]() | ||
1. | Cine castiga din rocada Putin-MedvedevPublicat in 26 septembrie 2011 la 14:01 Decizia presedintelui si a premierului Rusiei de a face schimb de functii a clarificat situatia politica a tarii pentru urmatoarele sase luni, insa anumite intrebari raman in continuare fara raspuns, scrie editorialistul RIA Novosti, Dmitry Babich. De exemplu, se intreaba junalistul, cine va conduce partidul Rusia Unita si cum vor reactiona membri elitei politice a Rusiei si partenerii straini ai Moscovei la vestea revenirii lui Vladimir Putin la Kremlin? |
![]() |
![]() |
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.