Reteaua Corect

Pentagonul isi schimba strategia in Afganistan

Secretarul de stat al Apararii Robert Gates recunoaste ca este fortat sa schimbe strategia utilizata pina acum de Fortele Aeriene ale SUA in Afganistan, renuntind la raidurile masive de bombardament fara un obiectiv bine precizat, intarind in schimb capabilitatile ISR (Intelligence, Surveillance & Reconnaissance).

OH-58D OH-58D

Una din masurile anuntate de Gates este suplimentarea imediata a achizitiei cu inca 30 avioane King Air 350 (C-12) de catre aviatia trupelor de uscat ale SUA. Bimotorul usor King Air 350 este unul din componentele conceptului ODIN cuprins in noua doctrina a trupelor de uscat ale SUA (US Army ), ca parte a ISR si care vine sa completeaze servitutile ce decurg din operarea fara prea mare discernamint a avioanelor de cercetare fara pilot.

Noul concept Ondin se bazeaza pe patru nivele de culegere si prelucrare a datelor care concura la formarea unei imagini complete din teatrul de operatii.  Primul nivel ramine operarea aeronavele fara pilot cu raza scurta de actiune  RQ-7 Shadow (87 de bucati ), din subordinea brigazilor de infanterie sau RQ-5 Hunter (5 bucati ) din subordinea a 3 divizii de infanterie subordonate corpurilor III, V, XVII armata si cele 9 MQ-1C Sky Warriors cu raza mare de actiune.

Principala servitute a acestora este similara celei conferite de un periscop, comandantului submarinului aflat in imersiune. Anume ca nu poate oferi un cimp de vedere complet, ci doar un sector ingust.
Al doilea nivel este reprezentat de avioanele cu elice, mai ieftin de operat, de tip Cessna Caravan 208B, C-23A Sherpa, C-12R Horned Owl si C-12 MARSS-II King Air ISR.

Desi profilul de zbor le face vulnerabile la focul armamentului de infanterie si usor de depistat si lovit cu rachete AA portabile, s-a apelat la ele in Afganistan si Irak, datorita posibilitatii de a lua la bord mai mult echipament de supraveghere avansata, decit avioanele de cercetare fara pilot.  Acestea sunt utilate cu o multitudine de senzori de spectru larg, o gama intreaga de radare de urmarire a terenului precum APY-8 Lynx si specialisti la bord care le opereaza.

Avioanele pilotate au la bord un echipaj compus din mai multi aviatori, ceea ce permite un cimp de observare mai mare si o acuratiete mai mare in depistarea obiectivelor ostile decit cea oferita de transmisiile video de la bordul avioanelor fara pilot.

Spre exemplu, un nou tip de tehnologie, denumita Constant Hawk, a fost montata si testata in Afganistan, pe avionul bimotor usor C-23 Sherpa. Ea da posibiltatea pilotilor care patruleaza regulat intr-o zona bine delimitata sa introduca in memoria computerului, amprenta multispectrala a terenului.

Doar pilotul poate face comparatia si poate sesiza pamintul proaspat sapat sau modificarea aspectului suprafetei drumului, ceea ce inseamna plantarea de mine.

Al treilea nivel este cel mai strins legat de unitatile terestre decit celelalte doua. El include pe linga trupele din fortele speciale si o parte din flota de elicopterele a celor 12 brigazii de aviatie ale trupelor de uscat ale SUA.

Mai exact cite 1-2 escadrile ce cercetare cu cite 21 de OH-58D Kiowa Warrior si 1 batalion compus din 24 AH64 Apache ( cu precadere varianta Longbow ) din fiecare brigada.

Al patrulea nivel dovedeste ca nici o tehnologie, oricit ar fi ea de avansata, nu suplineste inteligenta umana. Scopul acestui nivel, il constituie imbunatatirea algoritmul de utilizare in comun a avioanelor fara pilot si a aeronavelor pilotate, pe domeniile unde fiecare este mai eficient.

Cum armata a renuntat la programul de dezvoltare a noului elicopter de cercetare (ARH-70-Bell 407 ), cele 170 de OH-58D Kiowa Warrior produse intre 1980 si 1985 vor ramine in inzestrare.

In ultimii 10 ani, aceste elicoptere au capatat o uzura pronuntata, intrucit au fost exploatate permanent, in conditii de conflict armat. Fiecare elicopter OH-58D a zburat in Irak cite 72 de ore pe luna, iar in Afganistan 80.

In timp ce in conditii de pace, zburau de regula cite 24 de ore pe luna. 20 de elicoptere OH-58D au fost distruse in lupta si 35 de piloti si-au pierdut viata. Senzorii FLIR de cercetare montati intr-o sfera MMS (Mast Mounted Sight ), plasata deasupra rotorului portant.

Echipamentul contine o camera video TVS pe timp de zi, una TIS pentru amprenta termica pe timp de noapte si un emitator cu telemetru laser pentru dirijarea armamentului (LRF/D ). OH-58D este inarmat cu 4 rachete antitanc AGM-114 Hellfire, dirijate pe fascicol laser sau cu 2 blocuri de proiectile reactive nedirijate sau cu 2 rachete aer-aer Stinger sau cu o mitraliera M296 calibrul 12,7 mm.

 

1.

Obama face bilantul noii strategii in Afganistan. Schimbarea acesteia, ceruta de zeci de experti

Publicat in 16 decembrie 2010 la 14:43

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, face joi bilantul noii sale strategii in Afganistan. Anterior, el a primit insa o scrisoare deschisa, semnata de nu mai putin de 50 de experti internationali, care ii cer modificarea strategiei, afirmand ca singura cale de a salva situatia din Afganistan este ca presedintele sa inceapa neintarziat negocieri cu talibanii, transmite RFI.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.