Liderul partidului de centru-dreapta, Noua Democratie, Antonmis Samaras, a salutat rezultatul ca o validare a angajamentului tarii fata de euro, dupa ce partidul sau a castigat cea mai mare parte a voturilor.
“Poporul grec a votat azi pentru a ramane pe parcursul european si in zona euro. Nu vor mai exista aventuri. Locul Greciei in Europa nu va mai fi pus sub semnul intrebarii,” a declarat Samaras suporterilor incantati de victorie.
Cu voturile numarat aproape in totalitate, Noua Democratie a castigat 29.6 la suta procente din voturi, in timp ce ce partidul de stanga, anti-eliberare, Syriza s-a situat pe apoape de aceasta valoare.
Partidele de top au castigat ca bonus 50 de locuri in Parlament.
Liderul Syriza, Alexis Tsipras, a recunoscut victoria lui Samara, tarziu, duminica.
El a declarat inaintea alegerilor ca daca va invinge acordul de salvare va deveni “istorie” incepand de luni.
Au existat speculatii ca o victorie a Syriza ar duce la neplata datoriei Greciei si implicit la o iesire din zona euro a acesteia.
Cancelarul german, Angela Merkel l-a felicitat, duminica seara, tarziu, pe Samaras, prin intermediul unei convorbiri telefonice.
Noua Democratie va ocupa 129 de locuri in ansamblul de 300 de locuri al Parlamentului grecesc, in timp, ce partidul socialist Pasok, care a castigat doar un procent de 13.3 la suta din voturi, va ocupa doar 33 de locuri.
Dupa anunatrea rezultatelor, euro a crescut fata de dolarul american si yenul japonez, iar pitele bursiere mondiale s-au pregatit pentru a realiza castiguri.
Ministrul german de finante Wolfgang Schauble a declarat ca: ”Germania ar considera un astfel de rezultat, ca pe o decizie a alegatorilor greci pentru a construi mai departe, cu punerea in aplicare a unei reforme economice si fiscale de anvergura in tara. "
Samaras a declarat ca doreste sa renegocieze termenii imprumutului, cerand inca doi ani in plus pentru a face reducerile cerute de UE si Fondul Monetar International (FMI).
Ministrul de externe german Guido Westerwelle a sugerat ca ar exista un loc pentru flexibiliate cat timp Atena isi va indeplini angajamentele.
„Nu pot fi schimbari substantiale in angajamente. Dar imi pot imagina ca vom discuta din nou o amanare,” a declarat Westerwelle, referindu-se la angajamentele facute de Grecia in acordul de salvare.
O nota similara de compromisa fost facuta de catre FMI care a indicat faptul ca este pregatit sa renegociezeprogramul de imprumut al Greciei.
„Am luat nota de rezultatul alegerilor in Grecia si suntem pregsatitit sa ne angajam, impreuna cu noul guvern, pe drumul inainte pentru a ajuta aceasta tara sa atinga obiectivele de restaurare a stabilitatii financiare, sa isi atinga obiectivul de a restabili stabilitatea financiara, cresterea economica si ocuparea fortei de munca," a declarat FMI.
Turul de scrutin de duminica a fost cel de-al doilea in timp de sase saptamani, de dupa cele din 6 mai, care nu a u reusit sa definitiveze formarea unui guvern.
Grecia si-a cautat salvarea de doua ori, inca din mai 2010, atunci cand a imprumutat o transa de 347 de miliarde de euro.
Sursa: Deutsche Welle
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.