Reteaua Corect

Obama spune că politica israeliană de colonizare face "imposibilă" soluția a două state

Președintele american Barack Obama a declarat, într-un interviu difuzat marți de televiziunea israeliană Channel Two, că susținerea premierului Benjamin Netanyahu față de politica de colonizare în teritoriile ocupate face imposibil scenariul unui viitor stat palestinian, transmite Reuters, conform Agerpres.

Sursa imagine: evenimentul.md

"Bibi afirmă că el crede în soluția a două state, dar acțiunile sale au demonstrat constant că dacă va fi presat să aprobe mai multe activități de colonizare, o va face indiferent de ce spune despre importanța soluției a două state", a spus președintele în exercițiu al SUA.

În jur de 570.000 de israelieni locuiesc în Cisiordania și în Ierusalimul de est, zone unde trăiesc peste 2,6 milioane de palestinieni.

Obama, care își încheie mandatul în data de 20 ianuarie, mai spus că el și secretarul de Stat, John Kerry, au făcut personal, în ultimii ani, nenumărate apeluri către Netanyahu, cerându-i să sisteze colonizarea. Pledoariile le-au fost însă ignorate.

"Se vede tot mai clar că realitatea de pe teren face acest demers, dacă nu imposibil, măcar foarte dificil, iar dacă tendința continuă, crearea unui stat palestinian funcțional poate deveni imposibilă", a punctat președintele SUA.

Regimul israelian se așteaptă la un tratament mai bun din partea succesorului lui Barack Obama, republicanul Donald Trump. Președintele ales a denunțat politica administrației Obama față de Israel și a spus că intenționează să mute la Ierusalim ambasada SUA, aflată la Tel Aviv. Trump l-a numit în funcția de ambasador pe un avocat care a strâns fonduri pentru o amplă colonie israeliană.

Relația dintre Obama și Netanyahu a cunoscut momente tensionate de-a lungul anilor din cauza diferențelor de opinie privind colonizarea și acordul nuclear semnat în 2015 cu Iranul. Un punct critic s-a înregistrat în decembrie 2016, când Washingtonul nu și-a exercitat dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU, astfel că forul internațional a adoptat o rezoluție în care i se cere Israelului să renunțe la activitățile de colonizare.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.