“Nu putem obtine democratia si o pace durabila in lume, decat daca femeile obtin aceleasi oportunittai ca barbatii in a influenta evolutiile la toate nivelurile societatii”, se arata in comunicatul Comitetului Nobel norvegian.
Ellen Johnson Sirleaf este prima femeie din Africa aleasa in mod democrratic drept presedinte. De la ocuparea acestei functii in 2006, ea a contribuit la asigurarea pacii in Liberia, la promovarea dezvoltarii economice si sociale si la intarirea pozitiei femeilor.
Leymah Gbowee a mobilizat si organizat femeile de diferite etnii si religii in vederea incetarii indelungatului razboi din Liberia si a asigurarii participarii femeilor la alegeri.
La randul ei, Tawakkul Karman a jucat un rol de frunte in lupta pentru drepturile femeilor si pentru pace si democratie in Yemen. Ea a facut acest lucru , in cele mai dificile circumstante, atat inaintea cat si dupa declansarea Primaverii Arabe.
Comitetul Nobel spera ca premiile acordate lui Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee si Tawakkul Karman sa ajute incetarea suprimarii femeilor, un fenomen care este inca intalnit in multe tari, si sa contribuie la intelegerea faptului ca femeile pot reprezenta un potential urias in procesul pacii si democratizarii.
![]() | ||
1. | Nobelul pentru Pace, disputat de Primavara Araba, Facebook si Uniunea EuropeanaPublicat in 07 octombrie 2011 la 09:35 Comentariile criptice facute joi seara de presedintele Comitetului Nobel norvegian Thorbjoern Jagland au intetit si mai multe speculatiile privind posibilii castigatori ai premiului Nobel pentru Pace din acest an. Printre acestia s-ar putea numara la fel de bine reprezentanti ai Primaverii Arabe, Uniunea Europeana sau una dintre institutiile acestia, ori o retea de socializare precum Facebook sau Twitter. |
![]() |
![]() |
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.