Intr-un atelier din Hotkovo, situat la circa 50 de kilometri nord-est de Moscova, angajatii fabricantului acestor echipamente raspund comenzilor principalului lor client, armata rusa.
Rusbal, companie fondata in 1993, reproduce tancuri T80, rachete S-300 sau avioane de vanatoare la un pret tinut secret.
"Aceste dispozitive sunt eficiente pentru a insela inamicul, ele protejeaza adevaratele echipamente prin diversiune", explica Victor Talanov, directorul uzinei, care fabrica si castele gonflabile sau alte obiecte destinate copiilor, relateaza Mediafax.
Tehnica acestora exista de fapt "din al Doilea Razboi Mondial", aminteste directorul companiei.
Aliatii si-au mobilizat atunci echipamentele gonflabile in fata Pas-de-Calais (nordul Frantei) pentru a face regimul hitlerist sa creada ca acolo pregatesc debarcarea, ce a avut loc de fapt mai spre sud, in Normandia.
Potrivit angajatilor Rousbal, este foarte dificil, de la distanta, sa distingi un tanc adevarat de unul fals. Echipamentele fabricate sunt de exemplu dotate cu dispozitive care imita amprenta termica a armamentului real.
"De la inaltimea unei cladiri cu zece etaje, daca un tanc real si unul fals sunt unul langa altul, aproape ca nu se poate face diferenta. Cu atat mai mult cu cat mitralierele noastre degaja acceasi caldura ca cele adevarate si emit aceleasi unde radio", explica Liudmila Stepanova, directorul tehnic al Rusbal.
Un alt punct pozitiv este ca aceste materiale gonflabile sunt usor de amplasat. Un tanc se umfa, de exemplu, in cateva minute.
Rusia nu este, de altfel, singura tara care a recurs la astfel de echipament fals. Tari precum China sau Canada dispun, de asemenea, de astfel de dispozitive.
Dar Rusbal afirma ca armele sale gonflabile sunt mai performante. Tancurile sale nu cantaresc decat 90 de kilograme.
"Inainte, trebuia umflata macheta si inchisa ca o saltea pneumatica. Acum, aerul este suflat in permanenta in tanc. Ceea ce ne permite sa folosim materiale mai usoare, care se umfla mai rapid si care sunt mai rezistente", arata Talanov.
El subliniaza ca nu are nicio informatie despre cum foloseste armata rusa aceste tancuri false sau rachete.
La 20 de ani de la incheierea Razboiului Rece si cursa inarmarii cu Statele Unite, Rusia se straduieste sa mentina la un nivel ridicat o armata dotata cu echipamente adeseori invechite.
Moscova a anuntat la sfarsitul lui februarie un vast plan de modernizare de aproximativ 500 de miliarde de euro, prevazand ca pana in 2020 sa isi echipeze fortele cu opt submarine nucleare si sute de avioane de lupta.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.