Reteaua Corect

Imaginea Mitropolitului Tit Simedrea intr-un proces la Ierusalim

Scris de Tesu Solomovici in 05 ianuarie 2011 la 16:10, in Politics, International. 202 vizualizari Intra in discutie Taguricernauti, israel, tit simedrea, yad vashem shortlinkhttp://crct.ro/nazf

Mass-media israeliana a inregistrat procesul curios desfasurat la Tribunalul Regional din Ierusalim unde s-a judecat plangerea depusa de cetateanul israelian Marcel Shai, originar din Romania, impotriva Institutului si Muzeului Holocaustului Yad Vashem.

Mitropolitul Tit Simedrea Mitropolitul Tit Simedrea
Sursa imagine: titsimedrea.wordpress.com

Reclamantul, nemultumit de faptul ca Yad Vashem nu-i comunica motivele refuzarii propunerii sale de a i se acorda fostului Mitropolit Tit Simedrea titlul “Drept intre popoare” oferit neevreilor care, cu riscul propriei lor vieti, au salvat evrei in perioada Holocaustului, a cerut sa i se faca dreptate. Iata povestea relatata de ziaristul Uli Valureanu in revista sa pe internet "Buna dimineata, Israel":

"In propunerea sa de decernare a titlului onorific inaltului prelat roman Tit Simedrea, propunere inaintata in urma cu trei ani, matematicianul octogenar Marcel Shai-Slacman din Haifa a aratat cum familia sa s-a putut salva din ghetoul din Cernauti. Autoritatile romane creasera acest ghetou, de unde evreii cernauteni erau deportati in Transnistria, deportari care s-au soldat cu zeci de mii de morti.

Cand a aflat ca familia sa urmeaza sa fie deportata, tatal lui Marcel Shai, care lucra in tipografia Mitropoliei din Cernauti, a iesit clandestin din ghetou – riscandu-si viata, si a luat legatura cu pictorul Gheorghe Russu, consilier al Mitropoliei. El l-a rugat sa-l ajute la salvarea familiei si i-a comunicat locul in care poate fi gasit. Autorizatiile pentru iesirea din ghetou erau emise de Guvernamantul Bucovinei la cererea unor institutii care trebuiau sa justifice ca prezenta acestor evrei era necesara economiei locale.

A fost solicitata Guvernatorului general Corneliu Calotescu o astfel de autorizatie si pentru familia Slacman, autorizatie pe care seful sau de cabinet o aprobase, dar generalul Calotescu a refuzat sa semneze documentul. Profitand de neglijenta jandarmilor care controlau autorizatiile pentru iesirea din ghetou, si care nu au observat ca pe documentul ce li s-a prezentat lipseste semnatura lui Calotescu, familia Slacman a iesit din ghetou si, la sugestia mitropolitului Tit Simedrea , s-a refugiat in subsolul Mitropoliei.

Dupa aceea, familia a primit o autorizatie semnata de primarul Traian Popovici, dar autorizatiile acestuia au fost valabile doar pana in iunie 1942, cand posesorii acestui document au fost deportati in Transnistria, majoritatea pierzandu-si acolo viata. In aceasta situatie, din initiativa Mitropolitului Tit Simedrea, familia Slacman a fost ascunsa din nou in subsolul Palatului Mitropoliei. In acest fel, vietile celor cinci membri ai familiei au fost salvate de Mitropolit.

Reclamantul, Marcel Shai, a fost insotit in sala de judecata de o avocata. Apararea Yad Vashem-ului a fost fost reprezentata de trei avocati si de seful sectiei Drept intre Popoare a Institutului Yad Vashem. Procesul a fost relativ scurt. A inceput cu o intrebare adresata de judecator celor trei avocati:
- Ce secrete importante de stat contin documentele solicitate de reclamant pe care Yad Vashem refuza sa le comunice petentului?

Avocatul apararii a incercat sa explice ca exista temeri ca daca s-ar afla cine sunt istoricii, referentii, membrii comisiei care au fost consultati atunci ar putea ca impotriva acestor persoane sa se ia masuri de razbunare. Dupa un schimb de replici, judecatorul a decis:
"Yad Vashem va transmite lui Marcel Shai o informare privind motivul pentru care Institutul refuza sa-I acorde titlul <Drept intre Popoare> Mitropolitului Tit Simedrea".

Si, adresandu-se lui Marcel Shai, l-a intrebat daca e multumit de decizie. Acesta a raspuns ca nu e multumit si a cerut permisiunea de a vorbi zece minute. Cu un glas sugrumat de emotie, Shai a povestit eforturile facute pentru onorarea memoriei celui ce a salvat viata sa si a familei sale si s-a referit la unele aspecte ale corespondentei purtate cu Yad Vashem.

La intrebarea judecatorului daca mai doreste ceva, Marcel Shai a raspuns ca solicita permisiunea de a lua cunostiinta de documentele despre Tit Simedrea care exista la Yad Vashem, pentru ca crede ca o parte din documentele pe care le-a trimis Institutului in cursul ultimilor trei ani nu mai exista acolo.
Solicitarea a fost acceptata si Marcel Shai a facut o vizita la Yad Vashem unde i s-au aratat documentele existente. Despre acesta vizita, si despre informarea scrisa primita de la Yad Vashem, Marcel Shai nu are vorbe bune. Yad Vashem continua sa obstructioneze acordarea titlului Drept intre Popoare Mitropolitului Tit Simedrea.

Marcel Shai e un om tare batran, dar continua sa lupte. Mi-a povestit despre vizitele in Romania si cercetarile facute in Arhivele CNSAS. A descoperit documente care ii indreptatesc lupta. Mitropolitul Tit Simedrea trebuie sa aibe pomul sau pe Aleea Dreptilor din Padurea Ierusalimului. Marcel Shai spera sa-l sadeasca cat inca este in viata. Atat mai poate face pentru a-I multumi binefacatorului datorita caruia este in viata. E bucuros de aparitia in Editura ,,Altuas" din Miercurea Ciuc a cartii “Holocaustul amintirilor” de dr. Szekely Csaba Istvan, dedicata lui Marcel Shai. Volumul include si “Gandurile academicianului prof. dr. Razvan Theodorescu”, “Comentariile prof. dr. Shlomo Leibovici Lais” si “Reflectiile profesorului Carol Iancu ”. Unul din capitole este intitulat “Birocratia Yad Vashem”. (Corespondenta din Ierusalim)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.