Reteaua Corect

Donald Trump anunță că mobilizează armata federală pentru a pune capăt „terorismului intern”

Președintele american Donald Trump a anunțat luni că va trimite „mii și mii de militari” care să pună capăt „răzvrătirilor și fărădelegilor” ce au loc în țară, considerând că violențele sunt provocate de elemente ce țin de „terorismul intern”.

Este o decizie controversată din punct de vedere juridic, dar șeful Casei Albe a invocat o lege din 1807 care i-ar da dreptul să mobilizeze armata pe teritoriul Statelor Unite. Este de așteptat, însă, ca guvernatorii, cel puțin cei democrați, să nu accepte desfășurarea de trupe federale pe teritoriul statelor pe care le conduc, scrie Digi 24.

Decizia vine după ce, potrivit unei înregistrări audio obținute de presa americană, Donald Trump a avut o videoconferință cu guvernatorii statelor SUA, pe care i-a criticat că sunt „slabi” şi le-a cerut să adopte măsuri mai dure contra protestatarilor.

„Sunt președintele legii și a ordinii și susțin toate protestele pașnice. Dar în în ultimele zile, națiunea noastră a fost acaparată de anarhiști profesioniști, de gloate violente, piromani, jefuitori, nelegiuiți, răzvrătiți, Antifa și alții. Unele state și guverne locale nu reușit să ia măsurile necesare pentru a păstra siguranța oamenilor”, a menționat Trump.  „Acestea nu sunt proteste pașnice. Acestea sunt acte de terorism intern”, a adăugat președintele american.

„Voi desfășura armata Statelor Unite și voi rezolva eu repede problema, dacă ei (guvernatorii - n.r.) nu sunt în stare. Acționez rapid și ferm pentru a ne proteja măreața noastră capitală, Washington, DC. Ce s-a întâmplat noaptea trecută în acest oraș este o rușine totală”, a spus Donald Trump. 

„Chiar în timp ce vorbim, desfășor mii și mii de soldați bine înarmați, personal militar și agenți ai forțelor de ordine pentru a opri răzvrăririle, jaful, vandalismul, atacurile și distrugerea proprietății”, a afirmat șeful Casei Albe.

„Cei care amenință proprietatea și vieți nevinovate vor fi arestați, închiși și judecați în cel mai aspru spirit al legii. Vreau ca organizatorii acestei terori să știe că riscă ani mulți și grei de închisoare”, a declarat președintele american.

„Toți americanii au fost afectați și revoltați pe bună dreptate de moartea brutală a lui George Floyd”, a spus președintele promițând că se va face dreptate și că moartea lui George Floyd nu a fost în zadar. Însă, a adăugat președintele, memoria lui Floyd nu trebuie întinată de o mulțime înfuriată. 

Este prima declarație publică pe care o face șeful Casei Albe după moartea lui George Floyd, un afro-american care a murit în timp ce era în custodia poliției. Protestele antirasism care au urmat acestui incident au escaladat și au dus, într-o săptămână, la o criză socială care s-a extins în întreaga țară și care s-a suprapus peste criza sanitară și cea economică apărute în urma pandemiei. Protestele pașnice de la început au degenerat într-o descătușare a furiei colective, cu scene de violență și jafuri ce au determinat autoritățile să ia măsuri de sporire a securității. 

Scene violente se desfășurau și luni după-amiază la Washington, în fața Casei Albe, chiar în timp ce președintele vorbea. Cu ceva timp înainte ca președintele să iasă la declarații, mulțimea de protestatari a început să fie dispersată cu ajutorul poliției călare și a gazelor lacrimogene.

În District of Columbia, unitatea administrativă din care face parte Washingtonul, a fost chemată Garda Națională și au fost cerute întăriri.

În ciuda intervenției forțelor de ordine, au rămas protestatari în fața Casei Albe, care s-au auzit strigând pe toată durata cât a vorbit președintele.

Imediat după ce a făcut declarația, președintele s-a deplasat pe jos de la Casa Albă către o biserică din apropiere la intrarea căreia a izbucnit un incendiu în timpul protestelor din cursul weekendului. Dintre toți cei care îl însoțeau pe președinte, care a traversat Piața Lafayette, numai fiica sa, Ivanka, purta mască.

Ținând o Biblie în mână, președintele și-a chemat colaboratorii apropiați lângă el și s-a fotografiat cu ei în fața lăcașului de cult.

Pentru ca această scenă să se poată desfășura, demonstranții pașnici care erau în zonă au fost alungați de forțele de ordine cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.