Reteaua Corect

Cum a blocat guvernul din Bagdad INDEPENDENŢA kurzilor din Irak

Scris de newsreporter in 27 septembrie 2017 la 10:20, in International. 197 vizualizari Intra in discutie TaguriBagdad, guvern, independenta, irak, kurzi, referendum, sesesiune shortlinkhttp://crct.ro/nrzY

Guvernul din Bagdad a exclus, marţi, posibilitatea secesiunii regiunii kurde din nordul Irakului, la o zi după ce aceştia au organizat un referendum pentru declararea independenţei, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, consultat de Mediafax.

Rezultatele preliminare ale referendumului organizat de Guvernul regional al kurzilor scot în evidenţă faptul că peste 90% dintre cei care au participat la vot s-au pronunţat în favoarea independenţei. Rata de participare a fost de aproximativ 72%, iar rezultatele finale urmează să fie făcute publice miercuri.

Mii de kurzi au sărbătorit pe străzile din capitala regiunii kurde, Erbil, după ce au aflat rezultatele preliminare ale referendumului.

Preşedintele Guvernului regional al kurzilor, Masoud Barzani, a afirmat că votul are scopul de a oferi un mandat clar pentru iniţierea negocierilor cu Bagdadul şi cu ţările vecine privind secesiunea paşnică a kurzilor din Irak.

De cealaltă parte, autorităţile irakiene şi-au menţinut opoziţia fermă faţă de independenţa kurzilor.

”Nu suntem pregătiţi să discutăm sau să purtăm un dialog despre rezultatul referendumului deoarece acesta este neconstituţional”, a declarat Haider al-Abadi, prim-ministrul Irakului.

Rezultatul scrutinului nu va conduce în mod automat la obţinerea suveranităţii întrucât referendumul nu are un caracter obligatoriu pentru autorităţile de la Bagdad, iar statele vecine şi-au semnalat intenţia de a interveni pentru a opri declararea independenţei regiunii.

Departamentul de Stat de la Washington a transmis că SUA sunt "profund dezamăgite" de decizia administraţiei regiunii de a organiza referendumul în pofida opoziţiei internaţionale.

Ţările vecine, Turcia şi Iran, unde locuiesc sute de mii de etnici kurzi, dar şi Statele Unite şi Organizaţia Naţiunilor Unite, au pledat pentru ca regiunea autonomă kurdă din nordul Irakului să îşi rezolve disputele cu Bagdadul prin negocieri şi nu prin secesiune.

1.

Butoiul cu pulbere din Orientul Mijlociu stă să explodeze. Vot crucial al kurzilor din Irak

Publicat in 25 septembrie 2017 la 09:55

Kurzii din Irak au început luni să voteze în cadrul referendumului cu privire la independența regiunii autonome Kurdistan și a zonelor disputate între guvernul de la Bagdad și cel regional de la Erbil, pe fondul îngrijorărilor la nivel regional și internațional că această consultare va alimenta suplimentar instabilitatea și violențele în Orientul Mijlociu, relatează agențiile internaționale de presă, consultate de Agerpres.

2.

Kurdistanul organizează referendum pentru independență. SUA, Turcia, Iranul și Irakul avertizează

Publicat in 16 septembrie 2017 la 10:03

Parlamentul din Kurdistanul irakian a aprobat vineri seara organizarea pe 25 septembrie a referendumului asupra independenței acestei regiuni autonome din Irak, în absența opoziției care chemase la boicotarea sesiunii parlamentare, prima din ultimii doi ani, transmite AFP, consultat de Agerpres.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.