Reteaua Corect

Calendarul principalelor evenimente privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană

Scris de newsreporter in 22 martie 2017 la 10:53, in International. 39 vizualizari Intra in discutie TaguriBrexit, calendar, evenimente, Uniunea Europeana shortlinkhttp://crct.ro/nqnc

Premierul britanic Theresa May va declanșa pe 29 martie retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană conform articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, iar ieșirea efectivă a țării din blocul comunitar va avea loc cel mult în termen de doi ani. Agenția de presă Reuters prezintă marți un calendar al principalelor evenimente din cadrul Brexit-ului, notează Agerpres.

Sursa imagine: rfi.ro

SCRISOAREA PRIVIND ARTICOLUL 50 
25 martie — Liderii celorlalte 27 de state membre se reunesc la Roma pentru a marca 60 de ani de la semnarea tratatului fondator al blocului comunitar. Pentru a evita să strice petrecerea, Theresa May va aștepta până săptămâna următoare pentru a intenta cererea de divorț. 
29 martie — Theresa May îi va trimite o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a iniția procesul de retragere.

SUMMIT, PRINCIPII, RECOMANDĂRI 
29-31 martie — În termen de 48 de ore, Donald Tusk va trimite celorlalte 27 de state membre un document cu principiile generale de negociere 
29 aprilie — Ceilalți 27 de lideri din UE se întâlnesc pentru a conveni principiile finale de negociere și mandatul negociatorului-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier 
5 mai — Michel Barnier le va răspunde rapid liderilor statelor membre prin recomandările sale detaliate despre cum vor fi structurate discuțiile. Minivacanța de 8-9 mai ar putea să-l facă să le transmită Consiliului în termen de o zi

DIRECTIVE 
luna mai — Consiliul Afaceri Generale al UE va fi convocat, din nou în format de 27, pentru a agrea 'directivele de negociere' care îi vor constrânge pe Barnier și echipa sa de negociere

FAȚĂ ÎN FAȚĂ 
După aproape un an de 'război' de la referendumul din 23 iunie 2016, negociatorii britanici conduși de ministrul David Davis se vor întâlni cu reprezentanții UE, posibil chiar în luna mai. Discuțiile ar putea începe cu ce subiecte să fie abordate întâi și cum să fie împărțite temele de discuție.

ACORDUL DE DIVORȚ 
Decembrie 2017 — Bruxellesul dorește până la finalul anului un acord simplu cu privire la un Tratat privind retragerea. Subiectele-cheie sunt factura pentru ieșirea din UE pentru angajamentele deosebite ale Marii Britanii, situația expaților britanici și proveniți din UE, tratarea cazurilor juridice deosebite ale UE și noile reguli privind frontierele.

TRANZIȚIA CĂTRE VIITOAREA RELAȚIE 
2018 — Theresa May dorește să negocieze un acord cuprinzător de comerț liber. Puțini consideră suficient un termen de doi ani pentru încheierea unui astfel de acord și Bruxellesul vrea să amâne discuțiile până după acordul de divorț, dar Londra și unele state membre ar putea face demersuri pentru tratative comerciale paralele. 
Octombrie 2018 — Ținta lui Michel Barnier de a finaliza Tratatul privind retragerea, pentru a da timp în vederea ratificării de Parlamentul European și de o majoritate în Consiliul European până în martie 2019. 
Toamna 2018 — primăvara 2019 — Pentru a face lucrurile și mai complicate, guvernul scoțian dorește să organizeze un referendum privind independența de îndată ce acordul privind Brexit este clar. Până acum, însă, Theresa May a respins ideea organizării unui referendum scoțian până după ce Marea Britanie părăsește UE.

ZIUA B 
30 martie 2019 (provizoriu) — Marea Britanie iese din UE. În orice caz, ea trebuie să facă acest lucru în termen de doi ani de la data la care Theresa May îi trimite scrisoarea lui Donald Tusk. Se întâmplă să fie o zi nelucrătoare, sâmbătă. Și se evită 1 aprilie, Ziua Păcălelilor. 
Data poate fi ajustată. Marea Britanie ar putea părăsi mai devreme UE dacă obține un acord, iar termenul de doi ani poate fi extins dacă toată lumea este de acord. Dar Bruxellesul dorește ca Marea Britanie să iasă din UE înaintea alegerilor europene din mai 2019.

O PERIOADĂ DE TRANZIȚIE 
Theresa May și liderii statelor UE afirmă că ar putea fi nevoie și de acorduri provizorii, pentru a da mai mult timp ajungerii la un viitor acord comercial și oamenilor de afaceri pentru a se adapta la divorț. Mulți consideră că ar fi necesari doi până la cinci ani după Brexit pentru o soluționare finală. Dacă Scoția votează pentru independență, ar putea fi nevoie de mai mulți ani pentru a negocia ruperea sa de Londra și posibila reintrare în UE.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.