Reteaua Corect

Brexit: UE dorește ca Londra să își achite factura în euro

UE dorește ca suma pe care Marea Britanie trebuie să o plătească pentru retragere să fie definită "în euro", la adăpost de fluctuațiile lirei sterline, potrivit unui document al Comisiei Europene consultat joi de AFP, scrie Agerpres.

Sursa imagine: stiripesurse.ro

"O retragere ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană necesită stabilirea obligațiilor financiare de respectat înainte de retragere", menționează documentul Comisiei, care va coordona negocierea Brexitului cu Regatul Unit în numele celorlalte 27 de state membre.

"Aceste obligații vor trebui definite în euro", iar plățile vor putea fi eșalonate de-a lungul mai multor ani, potrivit textului publicat joi de site-ul de informații Politico.eu.

Liderii Celor 27 urmează să adopte la 29 aprilie, în cursul unui summit la Bruxelles, "orientările" pentru negocierile cu Londra. Ulterior, statele membre vor trebui să adopte la 22 mai "directive" mai detaliate pentru aceste tratative ce vor fi deschise cu adevărat după alegerile parlamentare anticipate organizate la 8 iunie în Marea Britanie.

În documentul respectiv, supus atenției Celor 27 pentru a pregăti aceste "directive", Comisia detaliază în special chestiunea facturii pe care Londra va trebui să o plătească părăsind UE, care promite să fie unul dintre cele mai spinoase subiecte ale negocierilor pentru acordul de retragere.

Nicio cifră oficială nu a fost publicată, însă potrivit unui responsabil european cu rang înalt, Comisia a evaluat-o între 55 și 60 de miliarde de euro.

Factura include contribuțiile deja promise pentru bugetul UE, dar și pentru "toate instituțiile și entitățile stabilite prin tratate, ca Banca Centrală Europeană și Banca Europeană de Investiții, precum și participarea Marii Britanii la fondurile (...) specifice", ca Fondul European de Dezvoltare și Fondul pentru refugiații din Turcia, potrivit textului Comisiei.

"Marea Britanie va trebui să își asume achitarea costurilor (...) pentru mutarea agențiilor sau altor entități ale Uniunii", ca Agenția Europeană a Medicamentului sau Autoritatea Bancară Europeană, ambele cu sediul la Londra, subliniază aceasta.

Documentul amintește că "prima prioritate" a UE este să obțină "garanții pentru drepturile cetățenilor", europeni stabiliți în Regatul Unit, dar și britanici locuind în Uniune.

El insistă, de asemenea, asupra faptului că, după ieșirea Marii Britanii din UE, Curtea de justiție a Uniunii Europene (CJUE) "trebuie să rămână competentă" pentru afaceri inițiate sau diferende apărute înainte de data retragerii.

Totodată, dorește înființarea unei "structuri instituționale pentru a garanta aplicarea efectivă a angajamentelor" Marii Britanii și ale Celor 27 în cadrul acordului de retragere care să fie autorizată să ia "măsuri pentru a gestiona situațiile neprevăzute".

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.