Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

UDMR anunta ca rastoarna caruta

Scris de Sorin Rosca Stanescu in 30 Mai 2011 la 13:21, in Intern, Politics. 76 vizualizari Intra in discutie Taguricaruta, PD-L, udmr shortlinkhttp://crct.ro/nfTm

Este pus la cale un nou ultimatum UDMR. In chiar ziua in care, in Romania, are loc una din rarele vizite oficiale de care avem parte. Vizita premierului Berlusconi. Iar ultimatumul este legat, fireste, tot de Legea minoritatilor. Pe care PD-L se codeste sa o scoata. Ca de fiecare data, si acum este valabil rationamentul conform caruia daca UDMR paraseste coalitia, Guvernul cade. Dupa care, si statutul domnului Traian Basescu devine nesigur. Dar, tot ca de fiecare data, e firesc sa ne punem intrebarea daca UDMR vorbeste serios.

E clar ca PD-L s-a angajat, in mod oficial, sa faca tot ce poate, utilizand masina majoritatii parlamentare pentru a scoate Legea minoritatilor. O lege solicitata de multi ani de catre UDMR. Aparent, acest act normativ s-a impotmolit atunci cand a venit vorba despre predarea in limba materna, respectiv in limba maghiara, a doua discipline. Istoria si geografia. La fel de evident este ca PD-L ar avea posibilitatea sa se tina de cuvant. Deblocand atat Legea minoritatilor, cat si relatiile din interiorul coalitiei cu UDMR, care tind sa inghete. De ce nu o face?

Tinutul Secuiesc incurca la maximum relatiile din coalitie. Autonomia sa teritoriala, transformarea sa intr-o enclava a Romaniei si apoi intr-un stat de sine statator, este principalul obiectiv al unei parti destul de importante a maghiarilor din Romania. Presiunea propriului electorat este atat de mare, incat UDMR face, din aceasta perspectiva, concesii care sunt la limita incalcarii Constitutiei. Pe de alta parte, tot UDMR incearca sa tempereze avantul extremistilor maghiari. Aceasta actiune nu a fost, insa, suficient de puternica pentru a impiedica initiativa lui Laszlo Tokes de a deschide o reprezentanta a Tinutului Secuiesc la Bruxelles. Ca si cand Tinutul Secuiesc ar fi un stat. Sau o euroregiune. Strans cu usa de catre opinia publica si de catre opozitie, ministrul de Externe, Teodor Baconschi a fost silit, macar de fatada, sa reactioneze. Diplomatia romaneasca a protestat oficial. Dar presedintele si garantul Constitutiei noastre nu a reactionat. Si nici primul ministru. PD-L a tacut chitic. Ceea ce nu inseamna, totusi, ca nu exista o reactie.

Reactia politica a PD-L este tacita. In mod tacit, UDMR este sanctionat pentru lipsa sa de fermitate, prin taraganarea Legii minoritatilor. Sesizand acest lucru si observand si faptul ca, pana la urma, soarta coalitiei la guvernare sta in mana sa, caci, desi mic, acest partid al minoritatii maghiare este buturuga care poate rasturna carul guvernarii, UDMR va da astazi un nou ultimatum. Nu public. Profitand pur si simplu de prezenta in Romania a premierului Berlusconi.

Momentul este inteligent ales. Ultimatumul preconizat are loc chiar in ziua sosirii in Romania a premierului Italiei, Silvio Berlusconi. Unul dintre cei mai importanti si influenti populari europeni. Aliatul UDMR. Dar si al PD-L. Daca UDMR se retrage din coalitie, Guvernul PD-L, partid afiliat si el popularilor europeni, urmeaza sa se prabuseasca. Iar noua majoritate va fi construita in jurul celorlalte doua familii politice europene, Internationala Socialista si Internationala Liberala. Asa ca UDMR mizeaza, la modul cel mai serios, pe arbitrajul sau, chiar mai mult, pe interventia energica a lui Berlusconi. Daca nici de aceasta data maghiarii nu obtin garantii ferme in favoarea Legii monoritatilor, atunci retragerea lor de la guvernare devine probabila si cat se poate de actuala. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.