Reteaua Corect

Traian Basescu, huiduit in timpul discursului din Parlament

Traian Basescu le-a transmis miercuri parlamentarilor un mesaj pe teme de politica interna, in absenta reprezentantilor Opozitiei, aflati in greva parlamentara. Seful statului a pledat intre altele pentru ratificarea grabnica si integrala a tratatului fiscal si pentru majorarea salariilor bugetarilor de la 1 iunie. Alocutiunea presedintelui a fost la un moment dat intrerupta de huiduieli, mai multi oameni strigand "Demisia" si "Regele Mihai".

Traian Basescu Traian Basescu
Sursa imagine: presidency.ro.png
UPDATE: 12:30: Discursul presedintelui Traian Basescu s-a incheiat, dupa o ora si jumatate.
 • UE are o singura solutie pentru a se afla pe puntea de comanda a procesului de globalizare: realizarea uniunii statelor europene, cu o foarte puternica integrare. Daca nu realizam Statele Unite ale Europei nu putem face fata efectelor globalizarii. Numai o economie unitara poate face din Europa o sructura economica care sa poata sta in competitie cu economia SUA, a Chinei, Indiei, Braziliei, s.a.m.d.
 • Recomandarea mea: Parlamentul sa aprobe tratatul integral, cu intrare integrala in vigoare.
 • Romania indeplineste multe din prevederile prevazute pentru aplicarea tratatului fiscal. Romania nu va face pasi inapoi, chiar daca in Europa va fi in recesiune in a doua parte a anului. Din punct de vedere al securitatii nationale, cooperarea cu SUA ramane un pilon.
 • Romania va fi un sustinator a unei tot mai mari puteri a Comisiei Europene si nu a unui stat sau altul.
 • Tratatul fiscal  a fost semnat de mine - singurul care are dreptul sa semneze un astfel de document este presedintele Romaniei. Acest tratat intra abia acum in faza de dezbatere publica. Criticii tratatului spun ca Romania trebuia sa negocieze mai bine . Va asigur ca acesti oameni nu stiu ce vorbesc.Tratatul a fost conceput strict pentru zona euro. Noi si Polonia am sustinut ca la acest tratat sa poate adera si statele care nu fac parte din zona euro.  
 • Despre Uniunea Europeana: UE trece prin cea mai grea criza economica de la al Doilea Razboi Mondial Incoace. S-a asigurat o prosperitate pe datorie. Romania are o datorie mica, deci nu avem o problema de stopare a propriei dezvoltari. Ne permitem sa rostogoim datoriile. Urmare a crizei datoriilor suvernane, s-au luat o serie de masuri, care sunt valabile pentru toti.
 • Romania trebuie sa-si creasca in mod consistent energia  - nucleara, din Marea Neagra si din gaz de sist.
 • Sunt foarte multe interese ca Romania sa devina tot mai depedenta energetic
 • Una din marile probleme ale Romaniei este legata de asigurarea energiei in urmatorii 10-12 ani. Energiile curate sunt o solutie, desi sunt foarte scumpe. Ele nu vor fi insa suficiente. 
 • Industria IT, o sansa pentru Romania
 • Nimic nu e mai important astazi decat sa cream locuri de munca
 • Avem nevoie si de crestere economica. O economie nu numai competitiva dar si extinsa, consolidata. Aici conditiile noastre sunt legate de agricultura, turism si minerit. Acel minerit care face rentabila reluarea exploatarilor de aur, cupru s.a.m.d.
 • Un obiectiv major e intrarea in Zona Euro
 • Aplicarea referendumului din noiembrie 2009 - Cetatenii au cerut parlament unicameral si 300 de parlamentari
 • Este o obligatie morala a majoritatii ca impreuna cu minoritatea din Parlament sa decida un vot uninominal curat, care nu mai lasa ca oameni de pe locul trei sa ajunga parlamentari si primii din colegiu sa ramana acasa
 • Un punct de vedere care s-ar putea sa nu va placa: nevoia de modernizare a clasei politice
 • Am convingerea ca Guvernul va transmite rapid legea de aplicarea a codului de procedura penala, o urgenta
 • Trebuie sa aveti in vedere nevoia de a aproba legea privind confiscarea extinsa, valorificarea bunurilor confiscate sau sechestrate
 • Este clar ca modul cum s-au utilizat banii pentru dezvoltare regionala a fost departe de a fi eficient, nu au putut fi implementate masuri regionale. Se construieste bugetul pentru 2014-2020. Drumurile, canalizarile, nu pot fi prinse in buget, reorganizarea adminsitrativa este cheia.
 • Reorganizarea administrativa necesita un timp de tranzitie de patru ani. Propunerea mea este sa adoptati in discutii cu opozitia reorganizarea administrativa a tarii. Nimeni nu poate convinge pe nimeni ca o tara organizata administrativ ca pe vremea comunismului mai poate raspunde necesitatilor de azi.
 • Am convingerea ca tema legii sanatatii trebuie reluata 
 • Doua legi vor intregi procesul de modernizare: legea sanatatii si legea reorganizarii administrative a Romaniei
 • Bacaluareatul de anul acesta a fost proba fundamentala e esecului reformei din perioada 1997-2004. Implementarea noii legi a educatiei este fundamentala pentru ca Romania sa aiba o sansa.
UPDATE 11:32: Traian Basescu si-a reluat discursul, dupa ce huiduielile au incetat
UPDATE 11:30: In Parlament se striga "Demisia" si "Regele Mihai". Traian Baescu a replicat "Mergeti si chemati-l"
 • Este o datorie a noastra sa gasim solutii pentru ca, in jurul datei de 1 iunie, sa reintregim salariile bugetarilor.
 • Va multumesc ca ati acceptat cu costul voturilor dumneavoastra sa adoptati masuri extrem de severe care au afectat fiecare cetatean al Romaniei
 •  Este important sa ma pronunt asupra a ceea ce am facut si unde suntem si ceea ce eu cred ca ar trebui facut 
 • Incep adresand opozitiei rugamintea de a reveni in parlament si de a discuta problemele politice aici

UPDATE 11:12: Presedintele Traian Basescu a inceput discursul in fata Parlamentului.

Seful statului a cerut sa adreseze un mesaj de politica interna  in fata Legislativului printr-o scrisoare transmisa la sfarsitul lunii februarie presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Vasile Blaga si Roberta Anastase. “Va propun ca data prezentarii mesajului sa fie data de 7 martie 2012, la o ora pe care sa o stabiliti dumneavoastra, in functie si de programul celor doua Camere ale Parlamentului”, se arata in scrisoarea transmisa de Traian Basescu.

Printre subiectele pe care le-ar putea aborda presedintele in discursul de miercuri se numara boicotul lucrarilor parlamentare din partea Opozitiei, necesitatea ratificarii rapide a Tratatului de stabilitate in UE, prioritatile noului Guvern, sau alegerile ce urmeaza sa aiba loc in acest an. Presa a mai speculat ca Basescu ar putea sa-i propuna Opozitiei o intelegere de modificare a Constitutiei in schimbul demisiei sale si organizarea de alegeri prezidentiale anticipate. Acest scenariu a pornit de la niste afirmatii facute de fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu. 

Senatorii si deputatii Opozitiei au anuntat ca nu vor lua parte la discursul presedintelui. Victor Ponta, copresedinte al USL, a precizat ca parlamentarii social-democrati ca vor fi prezenti in Parlament doar cu prilejul sedintei dedicate ratificarii Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare.

Basescu in Parlament

[jwplayer|file=]

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.