Reteaua Corect

SRI ar putea prelua conducerea spitalelor, potrivit decretului semnat de Klaus Iohannis

Scris de newsreporter in 14 aprilie 2020 la 20:02, in Intern. 1095 vizualizari Intra in discutie Taguriconducere, decret, spitale, sri, stare de urgenta shortlinkhttp://crct.ro/nvXw

Președintele României, Klaus Iohannis, a introdus în decretul de prelungire a stării de urgență posibilitatea ca serviciile secrete să preia conducerea spitalelor: „Decretul menționează explicit și posibilitatea că, pe durata stării de urgență, managementul unităților sanitare publice civile să poată fi asigurat de către personalul detașat din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale”.

„Presedintele Klaus Iohannis  nu a inteles din starea de urgenta decat ca aceasta prerogativa constitutionala ii permite sa se joace de-a dictatorul. Marti, 14 aprilie 2020, printr-un discurs alarmist, Werner a anuntat ca a emis decretul de prelungire a starii de urgenta cu 30 de zile, eliminand din start orice posibilitate de relaxare a restrictiilor”, scrie luju.ro

Vă prezentăm, în continuare, articolul publicat de luju.ro:

„Problema este ca acelasi Klaus Iohannis omite sa ne spuna ca in Europa mai multe tari au inceput deja sa relaxeze restrictiile. Vorbim aici, de exemplu, despre Italia si Spania (tarile europene cel mai grav afectate de pandemie), precum si de Austria, Cehia, Danemarca si Norvegia, potrivit Mediafax. Si Germania a inteles ca singura sansa de a evita colapsul economic o reprezinta reluarea activitatii, dupa cum arata Forbes Romania.

 De asemenea, Werner a rostit fara sa clipeasca faptul ca numarul infectarilor creste zilnic intr-un ritm alert, trecand sub tacere faptul ca atat Italia, cat si Spania raporteaza un declin in aceasta privinta, relateaza Radio Romania si Agerpres.

In rest, Klaus Iohannis nu a pierdut ocazia sa-si laude propriul guvern pentru felul in care chipurile va relansa economia.

 Dar altceva vrem sa subliniem (un fapt pe care presa l-a tratat cu maxima lejeritate): Iohannis a anuntat ca noul decret pur si simplu le da posibilitatea lucratorilor din serviciile secrete (deci inclusiv din SRI, alaturi de care presedintele s-a fotografiat ostentativ la 1 Decembrie 2018) sa preia conducerea spitalelor: „Decretul mentioneaza explicit si posibilitatea ca, pe durata starii de urgenta, managementul unitatilor sanitare publice civile sa poata fi asigurat de catre personalul detasat din cadrul institutiilor cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale”. Subliniem ca aceasta situatie nu era reglementata prin precedentul decret prezidential – cel legat de instituirea starii de urgenta

Intr-adevar: decretul stipuleaza urmatoarele la art. 38 alin. 1 (vezi facsimil)„Pe durata starii de urgenta, managementul unitatilor sanitare publice civile poate fi asigurat de catre personal detasat din cadrul institutiilor cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale”.

 Precizam ca atat Legea nr. 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei, cat si Legea nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii prevad ca SRI este organ de stat cu atributii in domeniul securitatii nationale si ca face parte din sistemul national de aparare.

Problema este ca Iohannis nu a prevazut posibilitatea ca spitalele sa aleaga daca sa fie sau nu conduse de lucratori ai serviciilor secrete. In schimb, Ministerul Sanatatii poate alege daca solicita sau nu detasarea unor lucratori de informatii, dupa cum se vede la alineatul 2 din acelasi articol: „Institutiile cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale pot detasa personal pentru a executa misiuni in interesul Ministerului Sanatatii, la solicitarea acestuia.

Citiți cotinuarea pe luju.ro


Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.