Reteaua Corect

Romania din nou la concurenta cu Bulgaria

Scris de valentin.vasilescu in 10 Mai 2011 la 13:11, in Intern, Politics. 41 vizualizari Intra in discutie TaguriBulgaria, concurenta, românia shortlinkhttp://crct.ro/nfwL

Subiectul scutului antiracheta e spectaculos mai mult prin ceea ce ar putea sa se ascunda in spatele lui, deschizand Romaniei o oportunitate inimaginabila de care clasa politica romaneasca nu este constienta. Si, de aceea, poate rata aceasta oportunitate in favoarea Bulgariei.

Centrul de lansare Wallops - SUA Centrul de lansare Wallops - SUA

SUA are 2 centre importante de lansare la Cape Canaveral in Florida si Vandenberg in California. De la primul, coridorul de lansare este spre est deasupra Oceanului Atlantic, iar de la al 2-lea spre vest in Oceanul Pacific. Romania are cea mai buna pozitionare pentru lansarea de sateliti cu orbita polara, adica spre nord, unde nu mai sunt necesare manevre suplimentare de pozitionare si consumul de combustibil/kg la masa utila satelizata este minim.

Si conditiile de propagare sunt optime pentru detectarea satelitilor si transmiterea comenzilor de la sol. Sovieticii au condus misiunile pilotate Salyut, Soyuz si statiile automate Lunohod (care au functionat pe Luna) de la centrul din Crimeea, care functioneaza si azi. Asa cum in RSS Moldoveneasca si la Muhacevo (70 km nord de Satu Mare) au existat centre de monitorizare ale satelitilor sovietici, daca n-or mai fi functionand si azi. La Gabala in Azerbaijan sovieticii au construit o statie radar de urmarire a obiectelor cosmice si a rachetelor balistice, cu raza de actiune de 6.000 km, cu antena pozitionata spre continentul asiatic.

Ce apara scutul antiracheta din Romania?

Ma surprinde faptul ca niciun analist militar, abonat al posturilor TV, n-a sesizat ca, pe timpul lansarilor, centrele de lansare de la Cape Canaveral si Vandemberg sunt aparate de pe mare de distrugatoare, dotate cu sisteme AEGIS, avand la bord aceleasi rachete antibalistice SM-3 care vor fi amplasate la Deveselu. Similar se petrec lucrurile si la centrul spatial de la Tanegashima, din sudul Japoniei. Chinezii apara si ei centrul lor spatial Wenchang cu rachete anti-balistice KT-2 (DF-21) care nu au focos, ci folosesc ca si SM-3 energia cinetica de impact. Pe 11 ianuarie 2007, o racheta KT-2 lansata de pe sol a spulberat satelitul meteorologic FY-1C de 750 kg aflat pe orbita la inaltimea de 865 km. Avand sensuri de deplasare opuse, vitezele celor doua obiecte s-au insumat ajungand la 13 km/s.
Controversa militara legata de scut e inutila, intrucat Rusia si SUA s-au inteles asupra acestui aspect din 2010. In plus, rusii au scutul lor anti-racheta A-135 inca din 1972, care apara Moscova, cu rachete mai bune decat ale americanilor.

Perspective in domeniul exploatarii spatiului cosmic

Problema este una pur economica, ce tine de bani realizati din exploatarea civila a spatiului cosmic. La centrul spatial Kourou din Guyana franceza a fost realizata amplasarea rampelor de lansare si a facilitatilor pentru rachetele Soyuz si cel putin 50 de rachete Soyuz au fost introduse in graficul lansarilor din urmatorii ani. Prima racheta Soyuz-2-1M urmand sa fie lansata in aceasta primavara. Conform intelegerii dintre fracncezi si rusi, rachetele Ariane si Soyuz-2 vor lansa non-stop sateliti, devenind o concurenta greu de egalat.

De la Baiconur si Plesesk (nordul european al Rusiei), rachetele rusesti Energia, Proton si Soyuz au ramas singurele disponibile sa aprovizioneaze statia spatiala internationala si in plus plaseaza sateliti militari si civili. Turismul spatial ia amploare, rusii asigurand navele si statiile orbitale.

Romania versus Bulgaria

Revenind la scutul de la Deveselu, se poate sesiza ca americanii au convenit sa aduca 3 baterii x 8 rampe de lansare, ceea ce inseamna un divizion de rachete. Pentru un cunoscator, dispozitivul de lupta al divizionului de rachete este in triunghi, avand in centrul sau obiectivul de aparat. Ori Deveselu este doar unul din varfurile acestui triunghi, celelate 2 baterii urmand a fi dislocate de la Deveselu pentru a apara un viitor centru de lansare cosmic care se va construi, probabil in Romania. Pentru Romania e importanta decizia politica, in vederea adunarii specialistilor autohtoni in domeniul rachetelor si crearii unui nucleu, capabil sa sustina procesul de asamblare a rachetelor si  procedurile de lansare. Cu atat mai mult cu cat cercetarea in acest domeniu a fost inexistenta in ultimii 20 de ani. Daca parlamentarii si ministrii romani sunt prea ocupati cu manelele si continua sa sustina o societate bazata pe tinichigii si ospatari, virful triunghiului de foc va ramine Deveselu si baza lui va fi in Bulgaria, ca si centrul spatial, care ar putea fi amplasat foarte bine si la Burgas.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.