Reteaua Corect

Românii din maghiarime îl acuză pe Iohannis că s-a lasat manipulat și i-a abandonat

Conducerea Forumului Civic al Romanilor din judetele Covasna, Harghita si Mures isi exprima regretul ca presedintele Klaus Iohannis, care a fost saptamana aceasta intr-o vizita de lucru in HarCov, nu a alocat timp si unei intalniri cu reprezentantii romanilor din aceasta zona, in care sunt minoritari, scrie Ziare.com.

Liderul Forumului, prof. univ. dr. Ioan Sabau-Pop, mentioneaza, intr-un comunicat de presa, ca ar fi fost de importanta majora ca presedintele sa fi fost informat si sa cunoasca direct de la sursa "problemele grave, de discriminare etnica, de deznationalizare, (...) de epurare la care este supusa populatia romaneasca de catre unele autoritati si lideri locali".

"Surprinzator, am fost complet ignorati, nu am primit niciun raspuns si nici nu am fost primiti de presedintele Romaniei, intr-o intalnire separata. Mai mult chiar, nici in plenul intalnirii, reprezentantilor comunitatii romanesti nu li s-a permis sa vorbeasca. S-a intamplat chiar in prezenta presedintelui, care nu s-a sfiit sa stea solemn in picioare cand s-a intonat asa-zisul imn secuiesc, care contine texte prin care romanii sunt priviti de sus cu trufie nemeseasca.

Ne exprimam regretul ca presedintele ales al tuturor romanilor s-a lasat manipulatde gazdele sale care revendica galagios, cu sfidatoare staruinta, drepturi ce ar proveni dintr-o istorie inchipuita ce poarta reminescenta vetusta a epocii feudale", se arata in documentul citat.

Reprezentantul Forumului Civic mai mentioneaza ca, in urma vizitei presedintelui Klaus Iohannis, "am ramas cu sentimentul abandonarii, cu lipsa de preocupare in calendarul sau public si politic pentru soarta noastra".

"Ne pare rau de adevarul pe care il constatam: ca, la randul sau, presedintele Romaniei nu doreste sa stie de existenta si necazurile noastre, ale romanilor,numeric minoritari in zona si pe cale de disparitie in unele localitati, dupa ce, in continuitatea noastra multimilenara, ne-am purtat destinul printre acesti munti, am tinut treaza lumina civilizatiei prin traditiile ce le avem ca popor statornic si crestin.

Ar fi fost un prilej potrivit pentru un dialog constructiv, chiar istoric, cu efecte benefice pentru toti locuitorii judetelor vizitate si un semnal pentru autoritatile locale de a pasi spre normalitate (...) Chiar daca statistic contam electoral mai putin, avem si noi dreptul la respect si tratament egal din partea presedintelui, regretam ca s-a pierdut prilejul de a o face.

In orizontul nostru de asteptare am fi dorit sa se risipeasca sentimentul coincidentelor post-decembriste de pana acum, in care noi, romanii de aici, am fost spectatori nevinovati la defilarea unei galerii triste a multora dintre demnitarii care in loc sa ne reprezinte cu adevarat in forurile tarii ne-au tradat, ne-au ignorat, deseori am fost dati uitarii, desi existam si mai suntem inca pe aceste meleaguri", afirma liderul Forumului Civic.

Referindu-se la modul in care s-a desfasurat vizita sefului statului, presedintele Forumului a opinat ca organizatorii, respectiv reprezentantii "puterii locale, au creat aparenta oficializarii si autentificarii marcarii teritoriale simbolice a unui tinut inexistent, rupt de teritoriul Romaniei, prin cele doua momente controversate, al intonarii imnului si oferirii steagului secuiesc, amintind de momente istorice dramatice pentru romani".

Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures, ce reuneste aproape 40 de organizatii nonguvernamentale, a fost fondat in 2005 de un grup de intelectuali, cu binecuvantarea actualului mitropolit al Banatului, Ioan, cu scopul de a contribui la pastrarea si dezvoltarea identitatii nationale a romanilor din cele trei judete.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.