Reteaua Corect

România a găzduit închisori CIA? Delegație europeană vine în Parlament

Scris de newsreporter in 02 septembrie 2015 la 11:16, in Intern, Politics, International. 102 vizualizari 1 comentariu Taguriinchisori cia, Parlamentului European shortlinkhttp://crct.ro/nmap

O delegatie a Parlamentului European, menita sa clarifice cele mai noi informatii despre presupusa implicare a Romaniei intr-un program secret CIA, vrea sa efectueze, in 24-25 septembrie, o vizita de documentare in Romania, informeaza Stiripesurse.ro.

Sursa imagine: activenews.ro

Oficiali europeni au cerut Senatului o intalnire cu parlamentarii romani implicati intr-o ancheta similara in anul 2006.

Dupa ce raportorul special al Consiliului Europei, Dick Marty, preciza ca in Polonia si Romania au existat centre de detentie ale CIA intre 2002 si 2005, cu acordul presedintilor celor doua tari, o comisie condusa de Norica Nicolai a inceput sa verifice acuzatiile si a dezmintit faptu ca in Romania ar exista inchisori CIA pentru prizonieri supecti de terorism.

Controversa a fost reluata recent dupa ce in raportul Comisiei de Informatii din Senatul SUA privind programul de interogare al CIAsunt mentionate inchisori din cinci tari: Polonia, Romania, Lituania Afganistan, Thailanda. In raport se arata ca CIA a decis amplasarea unor centre de detentie in Romania si Lituania in 2002 si 2003, iar primii detinuti ai CIA ar fi ajuns in inchisoarea din Romania in toamna anului 2003.

In urma acestor informatii, Comisia pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE) din PE a inceput sa verifice informatiile din Raportui Senatului SUA privind practicile de tortura din locurile secrete de detentie ale CIA.

In acest scop s-a decis recent constituirea unui Grup de lucru informal, a carui activitate va incepe in septembrie 2015 prin organizarea unei audieri publice in 14-15 septembrie si, respectiv, realizarea unei vizite de documentare in Romania de catre o delegatie condusa de presedintele comisiei LIBE, Claude Moraes, programata pentru perioada 24-25 septembrie.

Membrii grupului de lucru informal sunt interesati ca delegatia LIBE sa aiba o intalnire cu parlamentari care au facut parte din Comisia Senatului care a investigat alegatiile referitoare la gazduirea unor inchisori CIA pe teritoriul Romaniei, al carui raport a fost adoptat in 2008.

Oficialii europeni spun ca este vorba despre “o problema cu potential sensibil deosebit”.

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.