Reteaua Corect

Revolutia din ’89, pregatita de Dan Iosif in beneficiul lui Ion Iliescu, sugereaza marturiile

Scris de Alina Olteanu in 21 decembrie 2010 la 14:12, in Intern. 40 vizualizari 1 comentariu Taguridan iosif, decembrie '89, dumitru dinca, Ion Iliescu, marturie shortlinkhttp://crct.ro/n9JE

Evenimentele din decembrie 1989 au fost premeditate de un grup coordonat de Dan Iosif, si care avea drept scop aducerea la putere a lui Ion Iliescu. Ipoteza este dedusa de Romania Libera pe baza marturiilor revolutionarului Dumitru Dinca si campionului de tir Corneliu Stoica.

Potrivit declaratiilor date la Parchet de Corneliu Stoica, actiunile din decembrie 1989 au fost pregatite cu cel putin trei luni inainte, si unii membri ai grupului de cascadori si “smenari” ai lui Dan Iosif au detinut arme inclusiv in ziua de 21 decembrie. Stoica a mai relatat la ca in 22 decembrie cunoscutii lui Dan Iosif au deschis focul” pentru a crea panica, si ca acesta facea parte din grupul lui Ion Iliescu. Fostul campion a mai recunoscut ca Dan Iosif l-a platit cu valuta pentru prestatia sa din zilele revolutiei. 

Iliescu fusese adus in sediul CC din ordinul lui Dan Iosif

Romania Libera completeaza aceste informatii cu cele provenite dintr-o alta marturie, facuta de aceasta data de revolutionarul Dumitru Dinca. Potrivit acestuia, in dimineata zilei de 22 decembrie 1989, pe la 10.30, in fata CC al PCR, “a venit o masina cu statie de amplificare”, care  “i-a fost pusa la dispozitie lui Dan Iosif, sa vorbeasca”. Dinca afirma ca “CC-ul era controlat de gasca lui Dan Iosif”, care-l proteja pe Ion Iliescu. Desi existau voci in multime care strigau “fara comunisti”, Ion Iliescu ar fi fost adus de oamenii lui Dan Iosif in balconul CC. (...) Lui ILiescu i s-a facut o prezentare frumoasa, ca l-a teatru, si asa a fost impus. Dan Iosif I-a creat o aureloa”, declara Dinca. “Ulterior am aflat ca Ion Iliescu fusese adus in sediul CC din ordinul lui Dan Iosif de catre un sofer, care mi-a spus ca a fost trimis sa-l aduca de acasa pe Ion Iliescu. Am inteles ca Dan Iosif il cunostea dinainte, de pe vremea cand era pescar pe balta din Floreasca, iar Iliescu era unul din locatarii cartierului Primaverii. Ulterior, am auzit ca mama lui Dan Iosif ar fi fost o perioada subalterna lui Ion Iliescu", a mai povestit revolutionarul. 

S-a tras imediat dupa plecarea lui Iliescu din CC

Potrivit lui Dinca, imediat dupa plecarea lui Iliescu din CC a inceput sa se traga. “S-a tras imediat dupa plecarea lui Iliescu din CC. Pana in jurul orei 18.00, cand a vorbit Iliescu, la CC nu s-a tras. S-a tras imediat dupa ce a plecat (...). Dupa miezul noptii, in sediul CC a inceput sa se traga din nou, dupa ce Ion Iliescu lansase la televizor cuvintele ‘terorist’ si ‘teroristi’ (...) In noaptea de 22, Dan Iosif a recunoscut ca a intrat la subsol, ca s-a simtit amenintat si i-a mitraliat pe cei de acolo” declara el. 

Revolutionarul precizeaza in marturia sa ca “in acea zi, in sediul CC se aflau mai multe grupuri de influenta”. “Atunci, eu am perceput ca grupuri de influenta distincte pe cel al lui Dan Iosif si Ion Iliescu, pe cel al lui Ilie Verdet, si mai era grupul ofiterilor condusi de colonelul Parcalabescu. Singurul care parea ca nu are un grup de sustinere era cel al lui Dumitru Mazilu si eu am aderat la ideile lui”, a aratat el. 

Evenimentele din 22 decembrie, descrise de Corneliu Stoica

Corneliu Stoica vine cu niste precizari interesante privind evenimentele din 22 decembrie 1989. Din marturia sa, rezulta intre altele ca oamenii lui Dan Iosif imparteau arme, care ar fi fost “capturate” de la Directia a 5-a a Securitatii. “Dupa plecarea lui Ceausescu, despre care am auzit la radio, am fost cautat in bar ( Gradinita) de un individ necunoscut care mi-a spus ca vine din partea lui Dan Iosif si mi-a adus pistolul, altul decat cel din cutia de pantofi (care-i fusese oferit anterior – n.r.), si patru incarcatoare pline (pistol marca Heckler-Koch), cu munitie de 9 mm, spunandu-mi sa merg in Piata Palatului. Stiind ca Ceausescu a fugit, m-am conformat si am mers acolo. M-am deplasat cu cel care mi-a adus pistolul pana la un grup de necunoscuti - ulterior aveam sa aflu ca sunt cascadori -, inarmati cu pistoale Carpati. Ne-am intalnit in jurul orelor 12.30 la intersectia strazilor Onesti cu Piata CC (...). Pe cascadori i-am intrebat de unde au pistoalele si unul a raspuns ca le-a capturat, aratand spre Directia a 5-a a Securitatii. A venit un alt individ care ne-a spus sa ne amestecam in multime, dar sa pastram legatura la vedere", relateaza Stoica.

Dupa cum mentioneaza Romana Libera, pentru serviciile sale, Dan Iosif l-a platit a doua zi pe Stoica cu valuta forte, scoasa dintr-un birou din sediul CC al PCR.

Beneficiarul actiunilor lui Dan Iosif a fost Ion Iliescu

Publicatia citata comenteaza apoi rolul jucat de Dan Iosif atat in cadrul evenimentelor din decembrie ’89 cat si ulterior, precum si traseul politic urmat apoi de “beneficiarul” actiunilor sale -  Ion Iliescu. “Rolul lui Dan Iosif, zis Iosca, la revolutia din decembrie 1989, la ‘revoltele’ muncitoresti si la mineriadele postdecembriste nu a fost niciodata clarificat. Un singur lucru este cert: Dan Iosif a fost unul dintre organizatorii eficienti ai actiunilor. Beneficiarul a fost Ion Iliescu. In urma revolutiei din decembrie 1989, Ion Iliescu a ajuns presedintele provizoriu al tarii; in urma actiunilor violente muncitoresti si mineresti din ianuarie si februarie 1990, care au anihilat opozitia, Ion Iliescu a fost votat presedinte de o majoritate zdrobitoare, iar mineriada sangeroasa din iunie 1990 i-a consolidat puterea. De asemenea, revoltele (legarea cu lanturi in fata Senatului Romaniei, greva foamei etc.), organizate de Dan Iosif in timpul guvernarii cederiste, au netezit calea accederii lui Iliescu la un nou mandat de presedinte de tara la alegerile din anul 2000”, conchide Romania Libera. 

1.

Evenimentele din decembrie ’89 ar fi fost pregatite de un grup coordonat de Dan Iosif

Publicat in 20 decembrie 2010 la 11:35

Corneliu Stoica, un vechi cunoscut la lui Dan Iosif, a declarat la Parchet ca acesta ar fi coordonat un grup de "smenari" si cascadori cu care a pregatit evenimentele din decembrie 1989. Grupul ar fi inceput pregatirile din septembrie 1989 si unii dintre membrii sai ar fi avut arme inca din 21 decembrie, cand Stoica a aflat ca a doua zi era programata “lovitura de stat", transmite Romania Libera.

Declansarea evenimentelor din decembrie '89

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.