Reteaua Corect

Ponta, despre situatia creata de Kover: Nu vreau un conflict pentru iresponsabilitatea unui om

Premierul Victor Ponta a declarat marti seara ca desi este clar ca presedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, a incalcat normele de buna vecinatate, el nu doreste "sa cream acum un conflict de la iresponsabilitatea unui singur om, chiar daca acesta ocupa o functie foarte importanta". Scandalul provocat de Kover a fost comentat aseara si de fostul ministru de Externe Mircea Geoana, care a apreciat ca a presedintele Parlamentului din Ungaria nu este decat un pion, un executant al unui plan pus la cale de premierul maghiar Viktor Orban.

Kover Laszlo Kover Laszlo
Sursa imagine: napocanews.ro.jpg

“Eu am spus un singur lucru de presedintele  Parlamentului ungar si anume ca atitudinea domniei sale de a veni sa faca in Romania campanie pentru o forta extremista este cu totul si cu totul reprobabila si ca sper totusi sa respecte macar legile, ca normele de buna vecinatate e clar ca le-a incalcat", a declarat Victor Ponta, care fusese intrebat daca este de acord ca Kover Laszlo sa fie declarat persona non grata in Romania.

"Nu vreau sa cream acum un conflict de la iresponsabilitatea unui singur om, chiar daca acesta ocupa o functie foarte importanta si chiar daca este evident ca activitatea lui din aceste zile nu are absolut nicio legatura nici cu bunele relatii intre doua tari vecine, nici cu faptul ca traim in UE", a adaugat premierul.

Ponta a mai precizat ca a discutat pe aceasta tema atat cu ministrul de Externe Andrei Marga, cat si cu ministrul de Interne Ioan Rus, ajungand  la concluzia ca "nu vrem sa inflamam lucrurile".

In replica, Kover Laszlo a afirmat aseara ca nu crede ca a incalcat in vreun fel legislatia Romaniei, pentru a fi declarat persona non grata in tara noastra."Statul roman are dreptul de a expulza orice cetatean al Uniunii Europene daca considera ca acesta a incalcat legislatia tarii, lucru pe care eu cred insa ca nu l-am facut. Consider ca acea expresie vehiculata, de comportament iresponsabil, are mai mult o conotatie politica si eu doresc totusi sa ma comport in mod corespunzator. Dar trebuie sa admitem ca tot ceea ce fac si spun nu poate sa fie intotdeauna pe placul primului ministru Ponta. Asa sunt regulile politicii si, din considerentele diferentelor de mentalitate si valorice, nu trebuie sa fim mereu de acord unii cu altii", a spus Kover Laszlo.

Kover a venit marti in Romania desi fusese rugat sa-si amane vizita pana dupa alegerile din 10 iunie

Presedintele Parlamentului Ungariei s-a deplasat marti in judetul Mures pentru a sustine candidatii Partidului Civic Maghiar (PCM), al carui presedinte de onoare este. Vizita s-a desfasurat in pofida rugamintii adresate de presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Vasile Blaga si, respectiv, Roberta Anastase, ca ea sa fie amanata pana dupa alegeri "pentru evitarea eventualelor neintelegeri". Intr-o scrisoare de raspuns, Kover a aratat ca "insista" sa vina in Romania, pe care nu o va vizita insa in calitate de demnitar public.

La sosirea a sosirea pe Aeroportul din Targu Mures, presedintele Parlamentului din Ungaria a reiterat ca nu exista niciun temei legal sa nu ii fie permisa vizita in Romania. El a mai spus ca este prezent aici ca persoana fizica si ca vizita sa nu are legatura cu reinhumarea poetului extremist Nyiro Jozsef.

Kover Lazslo a provocat iritarea autoritatilor romane dupa ce a declarat duminica trecuta, la sosirea la Ohorheiu Secuiesc, unde urma sa aiba loc reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care a fost anulata, ca "a fost foarte surprinzator comportamentul neprietenos, necivilizat si barbar al noului Guvern roman de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni in pamantul natal" si ca "a existat o adevarata vanatoare dupa urna cu cenusa" acestuia.

In urma cu cateva zile, un comunicat al Guvernului roman arata ca Executivul de la Bucuresti isi mentine o atitudine ferma de a considera drept inacceptabila inhumarea poetului maghiar Nyiro Jozsef pe teritoriul Romaniei, decizie bazata pe faptul ca acesta a fost o persoana recunoscuta pentru pozitiile sale anti-romanesti, anti-semite si pro-fasciste. Documentul mai preciza ca, in viziunea lui Victor Ponta, declaratiile facute pe aceasta tema de  unii oficiali maghiari, printre care se numara inclusiv presedintele Parlamentului ungar, "nu sunt in linia relatiei de buna-vecinatate dintre statul roman si cel maghiar".

Geoana: Kover Lazslo e doar un pion, un executant al unui plan

Presedintele Comisiei de Politica Externa din Senat, Mircea Geoana, a apreciat aseara la Antena 3 ca presedintele Parlamentului din Ungaria nu este decat un pion, mentorul sau fiind premierul Viktor Orban. "Kover nu este decat un pion, este un executant al unui plan, adevaratul sau mentor este premierul tarii vecine. Cred ca este preferabil sa spunem lucrurilor pe nume, cred ca ce a spus premierul Ponta astazi poate sa fie luat in considerare", a declarat Geoana. "Ceea ce face presedintele Parlamentului ungar ascunde un plan care a incercat sa impinga limita cate putin, cate un pas. S-a intrat intr-o alta etapa, se vorbeste deschis de idolatrizarea unor oameni care au fost antiromani, nazisti", a explicatel. Senatorul independent a pledat in acest caz pentru fermitate si prudenta, complentand ca "este un varf dintr-un plan care mi-e teama ca se va accentua, se va accelera". Geoana a mai apreciat ca, in aceast scandal, s-ar fi impus o pozitie oficiala a Administratiei Prezidentiale, care se lasa insa asteptata.

1.

Presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, "insista" sa vina marti in Romania

Publicat in 05 iunie 2012 la 09:12

Presedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, soseste marti in judetul Mures pentru a sustine candidatii Partidului Civic Maghiar (PCM). Vizita de azi are loc in pofida rugamintii adresate de presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Vasile Blaga si, respectiv, Roberta Anastase, ca ea sa fie amanata pana dupa alegeri "pentru evitarea eventualelor neintelegeri". Intr-o scrisoare de raspuns, Kover a aratat ca "insista" sa vina in Romania, pe care nu o va vizita insa in calitate de demnitar public.

2.

Vicepremierul Ungariei: Scandalul Nyiro, generat de conflictul dintre USL si Traian Basescu

Publicat in 05 iunie 2012 la 11:33

Vicepremierul ungar pentru politica natiunii, Zsolt Semjen, a declarat la postul public de televiziune M1 ca disputa dintre Ungaria si Romania cu privire la reinhumarea in Transilvania a poetului Jozsef Nyiro a fost generata de situatia politica din Romania si de conflictul actualei majoritati cu presedintele Traian Basescu.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.