Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Oare a intrat SRI in alerta maxima?

Ar trebuie ca raspunsul sa fie afirmativ. Pentru ca a sunat alarma. La Moscova. Si, de acolo, un zgomot amenintator se propaga in sudul Regiunii Odessa, in Transnistria si in Republica Moldova. Unda de soc urmeaza sa atinga, intr-un fel sau altul, Ardealul romanesc. Semnalele in acest sens sunt numeroase si vin chiar din directia Institutului Rus pentru Cercetari Strategice. Sunt pe cale sa se desfasoare lovituri rapide, bine elaborate, care isi propun, finalmente, destabilizarea Romaniei. Asa ca SRI, daca cumva nu este, ar trebui sa intre intr-o stare de maxima alerta.

Situatia din Republica Moldova este, presupun, destul de bine cunoscuta in Romania. In esenta, dupa punerea in catuse a prim-ministrului pro-european,dupa nominalizarea in persoana lui Ion Struza a unui nou prim-ministru, refuzat insa de Parlament, si dupa ce presedintele statului-frate a refuzat, la randul lui, ultima nominalizare, Republica Moldova se afla intr-o criza politica fara precedent. Reprezentantii pro-rusi din Legislativul de la Chisinau sunt la un pas de a detine majoritatea.

Peste aceasta criza politica s-a suprapus o profunda criza economica. Care, fireste, nemultumeste populatia si contribuie decisiv la debalansarea raporturilor de forte in favoarea celor pro-ruse si in defavoarea fortelor europene.

Ca atare, Rusia alege un moment cat se poate de potrivit pentru o lovitura de forta in Republica Moldova, de natura sa conduca la dizolvarea Parlamentului si la alegeri anticipate. In acest scop, toti agentii de influenta ai Moscovei de la Chisinau au fost activati.

Generalul locotenent Leonid Reshetnikov, care conduce Institutul Rus pentru Cercetari Strategice, este specialistul care a orchestrat, atat anexarea peninsulei Crimeea, cat si ocuparea Donbasului, acutizarea instabilitatii din Ucraina si toate politicile de dezmembrare a statului vecin. La sfarsitul anului trecut, acesta l-a trimis intr-o misiune speciala, la Tiraspol, pe Gheorghi Meniailo, expert al institutului respectiv. Scopul a fost de a consolida rolul de platforma militara si politica a Tiraspolului, in vederea utilizarii acestei regiuni pentru declansarea rupturii de stat din Republica Moldova.

Momentul este bine ales si din punct de vedere international. Ucraina este, ea insasi, in pragul colapsului, nebeneficiind, practic, de sustinerea pe care o astepta din partea Uniunii Europene si Statelor Unite, in plan politic, economic si militar. La randul ei, Uniunea Europeana si, in primul rand Germania, care este conducatorul acestui grup de state, traverseaza o profunda criza politica si sociala, generata de uriasul val de refugiati. Iar Statele Unite, surprinse de vigoarea Statului Islamic si de neincetatele atacuri teroriste organizate de acesta, sunt cu privirea atintita in alta parte.

Romania, la randul ei, in ciuda strangerilor de mana ale Bancii Mondiale si FMI, nu se afla intr-o situatie economica foarte buna, fapt care alimenteaza, in continuare, o serie intreaga de tensiuni sociale. Asa cum am mai aratat si in alte ocazii, exista in Romania o serie de vulnerabilitati grave, in ceea ce priveste politica de aparare, generata de subfinantarea cronica a Armatei si a industriei specifice. In plus, tensiunile din Tinutul Secuiesc, tolerate atat de mult timp de autoritatile de la Bucuresti, au atins o masa critica, care, acum, ar putea fi speculate, cu succes, in serviciile secrete ale Federatiei Ruse. Generarea unor conflicte de natura etnica in Ardeal ar fi de natura sa scoata Romania din orice joc, punand-o in imposibilitate de a reactiona, fie si numai diplomatic, in raport cu ofensiva Moscovei, care urmeaza sa fie declansata in Republica Moldova.

Daca se confirma toate aceste previziuni consemnate si de grupul analitic Da Vinci AG, care crediteaza ideea unei probabilitati ridicate de lovitura de stat in Republica Moldova, coordonata de serviciile secrete ale Federatiei Ruse, atunci SRI devine cel mai important instrument pe care statul roman il are la dispozitie pentru a incerca sa previna si sa atenueze loviturile pregatite de Moscova lui Vladimir Putin. Va fi un examen greu. La capatul caruia vom vedea daca SRI a meritat sau nu banii. In mod deliberat, imi pun nadejdea in SRI si nu in SIE pentru ca stiu ca prima institutie a primit un buget de sase ori mai mare decat cea de-a doua.

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.