Reteaua Corect
Ioan Spanu

O fotografie cît şapte ani de-acasă: cheful din biroul lui Ludovic Orban

Scris de Ioan Spanu in 01 iunie 2020 la 12:45, in Intern. 1023 vizualizari Intra in discutie Taguribiroul lui orban, chef la guvern, fotografie shortlinkhttp://crct.ro/nwaC

Fotografia de mai jos este un trucaj realizat de internauţi care ridiculizează imaginea reală din biroul prim-ministrului Ludovic Orban, unde, la ora 15:00, deci în timpul serviciului, vicepremierul Raluca Turcan şi cîţiva miniştri s-au gîndit să serbeze ziua de naştere a şefului cu whisky, bere, tutun şi ceva de-ale gurii.

Asta se întîmpla în timpul „stării de alertă”, cînd, prin ordinul lor, întreaga populaţie nu avea voie să intre în biserică, să stea cu familia şi prietenii la o masă şi nici măcar să intre într-o farmacie dacă nu purta masca pe gură şi nas. Întreaga populaţie, adică fraierii! Ăia care acceptă fără să crîcnească să fie amendaţi pentru că nu au în portofel „Declaraţia”, dar tac atunci cînd văd fotografia din biroul Primului ministru în care el şi colegii săi din cabinet calcă pe lege ca pe dude.

În acest timp, America este în flăcări după crima poliţiştilor din Minnesota, protestele au cuprins toate marile oraşe, s-a trecut la violenţe inimaginabile de ambele părţi. Şi asta pentru că „I cant breathe”, strigătul disperat al lui George Floyd, a devenit ţipătul celor săraci către cei foarte bogaţi, al democraţilor către republicani, al negrilor către albi, al cetăţenilor către autorităţi!

Adică acea crimă a poliţiştilor n-a făcut altceva decît să iniţieze o revoltă care mocnea în societate de multă vreme pe fondul unor conflicte care abia aşteptau să izbucnească.

Ludovic Orban sau, mai exact, Klaus Iohannis şi „Guvernul Meu” nu înţeleg cît de periculoase sînt astfel de sfidări ale opiniei publice. Sau poate ştiu ei că populaţia de la noi nu reacţionează la nimic ce le îngrădeşte drepturile sau atunci cînd sînt sfidaţi într-un mod atît de grosolan?

Altfel, cum să apară Iohannis într-un birou de la Cotroceni fără mască, spunîndu-ne că este obligatoriu pentru noi să purtăm măşti în spaţiile închise? Sau cum să-şi permită Ludovic Orban să organizeze chiar în sediul Guvernului, în timpul serviciului, o mică petrecere cu miniştri, bînd şi fumînd ca la cîrciumă, fără măşti şi fără pic de bun simţ?

Fotografia de mai sus nu este un simplu trucaj realizat de oameni cu simţul umorului, ci imaginea reală a „distanţării sociale”. Căci nu e vorba despre „distanţarea fizică”, normală în cadrul unei pandemii, ci de una cu adevărat „socială”, adică între categoriile sociale! Pe de o parte, noi, populaţia, pe de altă parte ei, conducătorii şi autorităţile! Fiecare cu propriile reguli: noi fiind obligaţi să le respectăm, ei avînd dreptul să le încalce.

Sigur, în biroul lui Ludovic Orban nu erau Adrian Copilul Minune şi taraful de lăutari, aşa cum apar în fotografia trucată, dar le simţi prezenţa în acest tablou, căci asta se petrecea în cabinetul Primului ministru: se chefuia, se petrecea! Adrian Copilul minune, într-un refren, chiar asta cînta: „Şeful campionilor.. boierul boierilor.. / Toată lumea la picioare, dacă vrei o ai”! Şi adăuga: „Nіmеnі nu аrе са tіnе, mіі dе соmbіnаţіі / Сă tu реѕtе tоt în lumе ţі-аі făсut rеlаţіі / Мulţі аu înсеrсаt ѕă fіе dоаr о zі са tіnе / Dаr nu lа tоţі şmесhеrіа lе ѕtă аşа bіnе”.

Şi te întrebi, tu cetăţeanul care a stat două luni în „stare de urgenţă”, o lună în „stare de alertă”: de ce ne sfidează ăştia fără pic de jenă, ştiind că sînt acolo nu pentru competenţele lor, ci pentru că noi i-am ales să ne conducă? Sau, mai pe scurtătură, de ce îşi bat joc de noi?

Nu cumva pentru că sînt siguri că toate cozile lor de topor din presă sau din spaţiul virtual pot să ne manipuleze în aşa fel încît totul să pară o simplă greşeală? Adică, vezi, Doamne!, a plătit Orban amenda, deci este un bun cetăţean, de ce să mai discutăm sau să ne revoltăm?

Nu e deloc în regulă! Nu cu conducătorii noştri, ci cu noi! Ne uităm la poza din biroul lui Orban, rîdem de trucajul internauţilor, dar vom uita pînă la alegeri. Aşa cum vor uita şi cei din diaspora că au fost ţinuţi zeci de ore la graniţă de „ai lor” şi vor sta iarăşi la coadă la secţiile de votare pentru a-i mai vota încă o dată, dîndu-le o putere şi mai mare pentru următorii patru ani.

În lipsa unei adevărate Opoziţii, orice Putere are tentaţia să-şi sporească puterea şi să-şi sfideze chiar propriul electorat, iar Opoziţia de la noi este doar una formală, alcătuită din oameni care au legături subterane cu cei care-i coordonează şi pe cei de la Putere. Este o realitate înfiorătoare care îmi aduce aminte de o glumă apărută imediat după Revoluţie, în care Elena Ceauşescu îi spunea Dictatorului: „Vezi, Nicule, dacă eram deştepţi, ne făceam şi noi o Opoziţie, care să mimeze că ne contestă!”

Ce-i de făcut?, ca să ne întrebăm ca Lenin. Nimic! Pentru că starea actuală din politica de la noi ni se datorează chiar nouă, alegătorilor, poporului. Şi, vorba ceea, ce-şi face omul cu mîna lui, nici dracul nu mai îndreaptă!

P.S. În Regulamentul „relaxării”, emis de ministrul Culturii şi de ministrul Sănătăţii, cei care se duc la bibliotecă sînt denumiţi „vizitatori”, nu „cititori”, aşa cum ştiam noi! Asta spune multe despre relaţia lor cu bibliotecile. Dar şi cu noi.

O fotografie cît şapte ani de-acasă: cheful din biroul lui Ludovic Orban

O fotografie cît şapte ani de-acasă: cheful din biroul lui Ludovic Orban

1 imagini in galerie

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.