Reteaua Corect
Stelian Tanase

Ne-am saturat de voi

Scris de Stelian Tanase in 15 decembrie 2015 la 13:35, in Intern, Politics. 125 vizualizari 1 comentariu TaguriKlaus Ioahnnis shortlinkhttp://crct.ro/nn10

Incet-incet – e decembrie – activitatile politice scad. Nu a fost un an bun pentru unii dintre protagonistii vietii noastre publice. Evenimentul anului a fost nenorocirea de la Club Colectiv, urmata de proteste masive si de demisia guvernului Ponta. Asta cu toate ca liderii PSD pareau bine fixati in fotolii si-si faceau socoteala ca vor ramine la manse macar pina la alegerile din 2016. Acest fapt imposibil de prevazut (incendiul de la Club Colectiv) a dus la o rasturnare de situatie. De paradigma, cum a spus Iohannis. A fost un eveniment neasteptat care nu intra in seria evenimentelor previzibile, cum apar uneori, si care a schimbat total datele problemei. Tabla de sah a aratat cu totul alta pozitie chiar din seara de 30 octombrie.

Iohannis a impus un guvern  de tehnocrati si a trimis partidele la vestiare pentru a se reforma din interior in pregatirea alegerilor de la anul. Este posibila aceasta reforma!? Protestele au aratat ca se cere o noua clasa politica, alti lideri, alte fete, alta abordare. Cerere cam utopica, dar cerere. Ca partid trebuie sa tii cont de opinia publica. A fost clar ca ceea ce numim „strada” s-a saturat sa vada aceiasi oameni la tribuna Parlamentului, la mitinguri, in talkshowuri, pe pagina intii a gazetelor. As denumi noul sentiment „ne-am saturat de voi ! ” Partidele trebuie sa ia aminte la aceasta stare de spirit daca vor sa aiba o sansa la anul. Si chiar sa supravietuiasca ca partide parlamentare.

De aceea s-au lansat in graba intr-o vasta operatie cosmetica incercind sa dea satisfactie strazii – in aparenta. Este o operatie de lifting care vrea sa ascunda ridurile, adevaratele trasaturi ale marilor partide PSD si PNL. Se incearca o pseudo-intinerire care sa dea frumos in afisele electorale. Operatia vrea sa fie un surogat la o adevarata reforma a clasei politice. Eu cred ca partidelele nu se vor reforma deloc in acest an „de pauza”. Ce se va face, se va face de ochii lumii. Ideea care bintuie la virful PSD si PNL este cum sa insele vigilenta opiniei publice si sa nu se schimbe de- adevarat. Nici pomeneala sa renunte la naravurile vechi. S-au lansat intr-un proces sofisticat de simulare a schimbarilor interne. Scopul – 1/ a pastra aceiasi oameni la virf si mai ales aceleasi reguli de joc, 2/ a simula pentru electorat ca se schimba. Forta inertiei este mult, mult mai mare, decit vointa de schimbare (aproape absenta).

De ce si-ar sacrifica pozitiile Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea, Gabriela Vranceanu Firea, etc. sau Vasile Blaga, Theodor Atanasiu, Marian Petrache, Gheorghe Flutur !? De ce s-ar da ei la o parte!? Au cariere politice lungi si profitabile in spate. Ce motiv ar avea sa renunte la aceste cariere!? Niste banere care le-au cerut demisiile din Piata din Piata Universitatii !? Nu zau!? Valul protestar a trecut, furia multimii s-a stins, asa ca stratagema lor este de a trage de timp, de a se camufla o vreme in mari reformatori. Ei ofera la schimb bilciul dezbaterilor interne cu aceste asa-zise principii de integritate de care fac mare caz. E o cacealma teribila. Spera sa ii creada cineva si mai ales sa prosteasca electoratul in 2016. Aceste coduri inaplicabile sunt doar un mijloc de a scapa de rivali, nimic altceva. Este un episod al luptei pentru putere din interiorul partidelele respective.

Sansa unei schimbari reale ar fi – in afara presiunii societatii civile – aparitia unor grupari politice noi care sa puna presiune pe aceste vechi partide incapabile sa se reformeze. Dar aici nu prea cred sa se intimple ceva. Centrul este liber, exista un culoar in care un partid – populist, de tip catch-all party- ar putea sa aiba succes. Fireste, daca ar aparea, daca ar avea un lider credibil si ar avea suficiente resurse pentru a se organiza relativ repede. Alta varianta ar fi un partid radical pe stinga sau dreapta. Si ele ar putea pune o presiune pe partidele consacrate. Daca nu, ca urmare a dezamagirii, a unei insatisfactii mari dupa alegerile din 2016, vom constata aparitia unor grupuri subterane, extremiste, antisistem, care se vor plasa in afara regulilor democratice si vor recurge la violenta. La asta va duce imobilismul partidelor. Deocamdata s-a recurs la proteste pasnice. Data viitoare tinerii vor aborda alte metode de a contesta SISTEMUL. Ma rog, cei care nu pleaca in Occident sa-si faca alta viata.

SURSA: blog Stelian Tanase

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.