Reteaua Corect

Ministrul Mihnea Motoc, la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic

Statele membre NATO au agreat amplasarea, prin rotație, a patru batalioane multinaționale în fiecare dintre statele baltice și Polonia, precum și constituirea unei prezențe înaintate adaptate în zona de sud-est a teritoriului aliat, cu o componentă terestră formată dintr-o brigadă multinațională situată în România, informează MApN într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Sursa imagine: stiripesurse.ro

Conform sursei citate, această brigadă, subordonată Comandamentului Multinațional de Divizie al NATO pentru Sud-Est de la București, va oferi un cadru prin care statele aliate vor putea afilia sau trimite forțe în România pentru a se antrena în scopul creșterii interoperabilității. Astfel, brigada va facilita activitățile de instruire ale NATO în zona de sud-est a Alianței prin intermediul unui program susținut de exerciții și instruire, se arată în comunicat.

Ministrul Mihnea Motoc a participat, în prima zi a Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre NATO, la sesiunea formală a Consiliului Nord-Atlantic, cu un rol important în pregătirea întâlnirilor șefilor de stat și de guvern din statele membre ale Alianței, care va avea loc la Varșovia, la începutul lunii iulie, precizează MApN.

În acest context, ministrul român al Apărării a subliniat că România dorește ca această brigadă să fie o contribuție concretă atât la întărirea posturii de descurajare și apărare a Alianței, cât și la securitatea și stabilitatea regională.

De asemenea, el a arătat că România poartă discuții cu Bulgaria și Turcia pentru dezvoltarea unor măsuri suplimentare de consolidare a apărării și securității în zona Mării Negre, cu un accent sporit pe domeniile naval și aerian. Prin aceste măsuri, România va urmări să se realizeze o coerență sporită cu activitățile de asigurare deja desfășurate de NATO în Marea Neagră în ultimii ani, prin intermediul poliției aeriene, al exercițiilor navale aliate și prezenței vaselor aliate în zonă, se arată în comunicatul de presă.

Ministrul român a subliniat că toate aceste măsuri au un caracter defensiv, sunt în concordanță cu nevoile de întărire a apărării naționale și a Alianței, survenind pe fondul creșterii prezenței și acțiunilor militare ale Rusiei de-a lungul frontierei estice a NATO, inclusiv în Marea Neagră, după anexarea Crimeei. În același timp, prezența adaptată pentru sud-est este în consonanță cu abordarea mai largă a Alianței, care nu urmărește confruntarea cu Rusia.

Totodată, miniștrii apărării au discutat situația de securitate din spațiul euroatlantic și au adoptat decizii importante privind adaptarea și consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare. Scopul acestui proces de adaptare este de menținere a capacității NATO de apărare a tuturor aliaților în fața oricărui tip de amenințări, din orice direcție, în consonanță cu Tratatul Atlanticului de Nord și cu obligațiile internaționale ale Alianței.

Măsurile de întărire a descurajării și apărării în estul teritoriului Alianței fac parte dintr-o adaptare mai cuprinzătoare a posturii de descurajare și apărare aprobate de miniștrii apărării. Aceasta mai include adoptarea unui Cadru de răspuns la amenințările provenind din sudul teritoriului aliat, precum și măsuri de dezvoltare a apărării cibernetice, de apărare față de atacurile teroriste, de contracarare a amenințărilor hibride și de creștere a rezilienței. Această abordare cuprinzătoare a apărării Alianței încorporează și pune în valoare măsurile luate cu prilejul Summitului NATO din septembrie 2014, din Țara Galilor, inclusiv crearea Comandamentului Multinațional de Divizie pentru Sud-Est de la București și a opt Unități NATO de Integrare a Forțelor, stabilite în statele aliate din estul Europei, inclusiv în România, se mai arată în comunicatul MApN.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.