Reteaua Corect

Ministrul Justiției: Vom face o evaluare riguroasă a celor 4 coduri

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat joi că Executivul va face o evaluare "riguroasă" a celor patru coduri - penal și de procedură penală, civil și de procedură civilă - precizând că acestea și-au arătat neconcordanțele atât cu Constituția și normele europene, dar și între propriile prevederi, informează Agerpres.

Sursa imagine: qmagazine.ro

"Vom face o evaluare a celor patru coduri într-o primă etapă — penal, procedură penală, civil, procedură civilă — care au fost adoptate prin angajarea răspunderii Guvernului, care n-au fost puse în dezbaterea legiuitorului. Patru coduri care în anii de aplicare și-au arătat neconcordanțele cu Legea fundamentală, neconcordanțele între prevederi, omisiunile de reglementare, neconcordanțele cu normele europene. Trebuie și suntem obligați să facem o evaluare riguroasă, o raportare la exigențele constituționale, europene. Ne consultăm cu toate autoritățile, transparență decizională, în speranța unui act normativ de natură să îmbunătățească activitatea sistemului judiciar", a declarat Tudorel Toader, la Palatul Victoria.

El a precizat că evaluarea se referă și la celelalte legi fundamentale din domeniul justiției, toate acestea urmând a fi puse în acord cu "standardele moderne" și cu exigențele constituționale. Ministrul a punctat că unele dintre legile ce vor face obiectul evaluării sunt adoptate încă dinaintea revizuirii Constituției, în 2003.

Toader a adăugat că autoritățile sunt preocupate inclusiv de transpunerea directivelor europene în legislația națională. "Sunt multe directive, încă netranspuse, directive care au ieșit din termen și avem obligația ca de îndată să le transpunem în legislația națională", a subliniat ministrul.

Acesta a explicat, în context, că cele 12 recomandări ale Comisiei Europene de la ultimul raport MCV sunt "deplin compatibile cu exigențele Constituției, cu normele europene".

"Îndeplinirea acelor recomandări nu reprezintă nimic altceva decât racordarea legislației naționale, a funcționalității sistemului judiciar, racordarea practicii care trebuie să devină unitară la standardele moderne, europene, de protecție a drepturilor și libertăților omului", a arătat Tudorel Toader.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.