Reteaua Corect

UPDATE CCR va lua o decizie pe 21 august

Scris de Alina Olteanu in 14 august 2012 la 10:52, in Intern. 13 vizualizari 1 comentariu Taguriccr, conditii strict legale, erata, marti, ponta, scrisoare, sedinta, zegrean shortlinkhttp://crct.ro/nhXJ

Sedinta Curtii Constitutionale s-a incheiat. Judecatorii au amanat decizia pana pe 21 august, pentru ca Guvernul sa trimita listele electorale permanente. Decizia a fost luata intr-o sedinta a Curtii care a durat peste sapte ore.

Sursa imagine: puterea.ro.jpg

UPDATE 17:35 - Sedinta Curtii Constitutionale Romane s-a incheiat. Judecatorii CCR au decis, marti, sa devanseze pentru 21 august termenul pentru ca Guvernul sa trimita listele electorale permanente.

Decizia a fost luata intr-o sedinta a Curtii care a durat peste sapte ore.

Anterior, CC daduse ca termen data de 31 august pentru ca Guvernul sa trimita listele electorale permanente.

UPDATE 15:00 - Sase dintre judecatorii de la Curtea Constitutionala a Romaniei si-ar fi dat acordul pentru transmiterea eratei CCR la Monitorul Oficial, au declarat, marti, surse din interiorul Curtii.
    
Conform surselor citate, presedintele CCR, Augustin Zegrean, inainte de a trimite erata la Monitorul Oficial, si-ar fi sunat colegii membri ai Curtii. Sursele citate au sustinut ca sase dintre judecatorii constitutionali si-ar fi dat acordul pentru transmiterea eratei catre Monitorul Oficial.

UPDATE 14:45 - Curtea Constitutionala discuta despre modul in care se poate decide invalidarea referendumului pentru demiterea presedintelui, printr-un vot al majoritatii simple a plenului celor noua judecatori sau printr-un vot de doua treimi, au declarat surse oficiale.

Conform surselor citate, discutia din plenul Curtii Constitutionale priveste procedura care se aplica in cazul invalidarii referendumului, respectiv daca pentru o astfel de decizie este nevoie de o majoritate de doua treimi (adica de sase voturi din noua) sau de o majoritate simpla (cinci voturi din noua). 
    
"Legea nu prevede o majoritate in cazul invalidarii, se precizeaza doua treimi doar in cazul validarii. Or, si in Germania validarea referendumului se face cu doua treimi, insa invalidarea se decide cu majoritate simpla, adica 5 la 4 judecatori, cum e aici", au explicat sursele citate. 
    
Conform legii de functionare si organizare a CC, "plenul Curtii Constitutionale decide cu o majoritate de doua treimi asupra valabilitatii referendumului".
    
"Hotararea Curtii Constitutionale stabileste daca a fost respectata procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia. Inaintea publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, hotararea Curtii Constitutionale se prezinta Camerei Deputatilor si Senatului, intrunite in sedinta comuna", mai prevede legea. 

UPDATE 13:38: Potrivit unor surse oficiale, plenul CCR a validat erata  trimisa la Monitorul Oficial de judecatorul Stefan Minea, luand decizia ca aceasta a fost legala, transmite Romania TV.  Conform eratei , romanii din strainatate sunt luati in calcul la stabilirea cvorumului necesar pentru validarea referendumului, ei trebuind inclusi pe  listele electorale permanente.

UPDATE 11:27: Judecatorul CCR Petre Lazaroiu a declarat ca a primit marti dimineata listele actualitzate de la Parchet. Parchetul general a anuntat insa ca nu a primit nicio solicitare din partea CCR in ceea ce priveste listele electorale si, prin urmare, nu le-a trimis catre judecatorii Curtii, transmite Realitatea TV. Vezi  AICI comunicatul Parchetului pe aceasta tema.

Valentin Zegrean a declarat marti dimineata ca adresa trimisa de CCR la Monitorul Oficial a fost facuta in conditii legale si ca nu a semnat-o deoarece era in concediu. "A fost trimisa in conditii strict legale. Eram in concediu. Judecatorul de serviciu este cel care semneaza in locul presedintelui", a explicat Zegrean presedintele CCR.

Intrebat de controversata adresa din 6 august, el a recunoscut ca ii apartine. Zegrean a confirmat totodata ca a primit aseara o scrisoarea din partea lui Victor Ponta.

Scrisoarea lui Ponta: Institutiile cu atributii in domeniu aduc deocamdata la indeplinire sarcinile prevazute in Memorandumul adoptat in sedinta de Guvern din 7 august

In scrisoarea adresata de premier presedintelui CCR, se arata ca prin adresa nr.5305 trimisa la data de 3 august 2012, Curtea a solicitat Guvernului "sa dispuna masurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 si sa transmita Curtii Constitutionale numarul  persoanelor inscrise in listele electorale permanente".

Ulterior, aminteste Victor Ponta, CCR a revenit cu adresa nr.5306, din 6 august 2012, motivata de "interpretarile diferite aparute in mass-media", in care se sustine ca  "prin adresa nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curtii Constitutionale a solicitat Guvernului listele electorale permanente, actualizate conform dispozitiilor art.17  alin. (2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului,  liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012 ".

"Simpla lecturare a celor doua adrese releva faptul ca cele doua texte contin solicitari diferite", afirma premierul. In plus, arata el, "precizarea din adresa nr.5306 este menita sa creeze o confuzie  din cauza faptului ca obiectul solicitarii dumneavoastra, adica listele electorale permanente, nu se afla in posesia Guvernului sau a unei institutii din subordinea sa".

Victor Ponta precizeaza in scrisoare ca, la aceasta data, institutiile cu atributii in domeniu aduc la indeplinire sarcinile prevazute in memorandumul adoptat de Executiv la 7 august, “astfel incat, la data 31 august 2012, Guvernul sa va comunice numarul solicitat de dumneavoastra al persoanelor ce trebuiau inscrise in listele electorale permanente la data de 29 iulie 2012".

CCR, acuzata la Parchet de fals in inscrisuri

Reamintim ca, in ultima sa sedinta, din 2 august, CCR i-a cerut Guvernului ca pana la data de 31 august sa transmita listele electorale permanente actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie.

Pe 6 august, Curtea a retrimis insa Guvernului o adresa in care precizeaza ca a solicitat listele electorale permanente actualizate conform Legii 3/2000 privind desfasurarea referendumului, liste in baza carora s-a organizat scrutinul din 29 iulie. In acest sens, CCR a publicat, in 7 august, in Monitorul Oficial, o erata pentru indreptarea deciziei din 2 august vizand referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

In erata, CCR a invocat textele legale, potrivit carora listele electorale permanente cuprind cetatenii romani cu drept de vot care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv. Cu alte cuvinte, in listele electorale permanente sunt cuprinsi toti cetatenii romani cu drept de vot, indiferent unde isi au domiciliul in tara sau in strainatate.

Erata CCR a starnit reactii pe toate fronturie. Astfel, miercurea trecuta, o persoana fizica a trimis, prin email, o plangere penala la Parchetul General, in care acuza Curtea Constitutionala a Romaniei de fals material in inscrisuri oficiale, in legatura cu adresa transmisa Guvernului si Monitorului Oficial. Parchetul General a inregistrat plangerea penala iar dosarul se afla in faza actelor premergatoare. Luni, procurorii au ridicat mai multe documente de la Autoritatea Electorala Permanenta, de la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, de la Biroul Electoral Central, de la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, de la Directia Generala de Pasapoarte si de la Curtea Constitutionala. Cu ajutorul tutoror acestor documente, procurorii vor sa vada care este numarul exact al persoanelor care aveau drept de vot la referendumul din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Trei judecatori constitutionali au cerut convocarea de urgenta a plenului CCR

Erata publicata in Monitorul Oficial a starnit totodata reactia negativa a unor judecatori constitutionali, care au sustinut ca nici macar nu au fost consultati cu privire la adresa. Judecatorul CCR Ion Predescu a declarat pentru gandul.info ca erata din 7 august nu este legala si ca decizia publicarii ei ar fi trebuit luata in prezenta tuturor celor 9 judecatori ai Curtii. O opinie similara a exprimat si judecatorul constitutional Tudorel Toader, care a anuntat ca i-a cerut presedintelui CCR Augustin Zegrean convocarea de urgenta a Plenului pentru a discuta controversele aparute in ultima perioada. Toader a precizat ca a aflat din presa atat despre erata solicitata in 6 august de catre conducerea CCR in sensul indreptarii deciziei din 2 august publicate in Monitorul Oficial, cat si despre sesizarea trimisa Comisiei de la Venetia de catre Augustin Zegrean.

Ulterior, judecatorul CCR Acsinte Gaspar a anuntat ca si el i-a solicitat presedintelui Curtii o sedinta extraordinara in care sa se lamuresca unele aspecte precum erata publicata la inceputul saptamanii.

Convocarea de urgenta a plenului CCR a fost ceruta la sfarsitul saptamanii trecute si de Asociatia ProDemocratia si de Centrul de Resurse Juridice, care au transmis in acest sens o scrisoare adresata presedintelui  Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean.

 

1.

Barroso cere Guvernului sa trimita rapid listele electorale la CCR

Publicat in 11 august 2012 la 10:14

Presedintele CE, José Manuel Barroso, a cerut Guvernului Ponta sa trimita rapid Curtii Constitutionale listele electorale pentru a se putea lua o decizie privind referendumul, declarandu-se ingrijorat de presupusele "presiuni" asupra Curtii.

2.

Pro Democratia si CRJ cer convocarea plenului CCR pentru lamurirea solictarilor catre Guvern

Publicat in 10 august 2012 la 12:16

Asociatia ProDemocratia si Centrul de Resurse Juridice au solicitat joi, printr-o scrisoare adresata presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, convocarea de urgenta plenului CCR. Acesta ar urma sa lamureasca sensul solicitarilor adresate de institutie Guvernului in legatura cu referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu , precum si publicarea, in copie, a Hotararii CC din 2 august privind solicitarile catre Executiv.

3.

CCR s-a ales cu dosar penal pentru fals material in inscrisuri

Publicat in 08 august 2012 la 20:12

O persoana fizica a facut plangere penala impotriva Curtii Constitutionale, aceasta fiind acuzata de fals material in inscrisuri. Plangerea a fost inregistrata de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

4.

Parchetul a ridicat acte de la mai multe institutii in dosarul referendumului

Publicat in 13 august 2012 la 16:13

Procurorii Parchetului ICCJ au ridicat luni mai multe documente de la institutii precum Curtea Constitutionala, Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, Autoritatea Electorala permanenta si Directia pentru Evidenta Populatiei, in cadrul cercetarilor din dosarul privind referendumul.

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.