Reteaua Corect

UPDATE Legea Bugetului a fost adoptata pe articole. Anexele au fost lasate pe marti

Scris de irina.bazon in 20 decembrie 2010 la 21:02, in Intern, Politics. 84 vizualizari Intra in discutie Taguridezbatere, legea bugetului, procedura de urgenta shortlinkhttp://crct.ro/n9GD

Parlamentarii au adoptat, luni seara, pe articole, textul Legii bugetului de stat pe 2011, admitand doua amendamente, dintre care unul de fond, plenul urmand sa inceapa de marti dezbaterea bugetelor principalilor ordonatori de credite.

Parlament Parlament
Sursa imagine: cdep.ro

Sedinta a fost suspendata in jurul orei 22.00, cu patru ore inainte de termenul stabilit initial de plen, urmand ca lucrarile sa fie reluate marti, la ora 9.00, anunta Mediafax.

Primul amendament aprobat vizeaza articolul 34, unde parlamentarii au acceptat amendamentul propus de Petru Calian (PDL) si respins initial la Comisiile de buget finante. Articolul 34, in forma amendata, prevede ca "in anul 2011, cheltuielile pentru transmiterea si achitarea drepturilor de asistenta sociala finantate din bugetul de stat sau din transferuri de la bugetul de stat catre bugetele locale, si care se platesc la domiciliul beneficiarilor prin Compania Nationala «Posta Romana» - S.A., se calculeaza prin aplicarea unui coeficient negociabil ce nu poate depasi 1,05% din valoarea sumelor virate".

Parlamentarii au acceptat, de asemenea, articolul 39 in forma amendata, care prevede ca "ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat au obligatia sa transmita Ministerului Finantelor Publice detalierea in structura, pe functii, a numarului maxim de posturi finantat prin Legea bugetului de stat pe anul 2011 si fondul aferent salariilor de baza, in termen de 30 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I".

Sintagma introdusa in varianta initiala a articolului in urma amendarii este "prin legea bugetului de stat pe anul 2011".

Sedinta nu a fost lipsita de discutii in contradictoriu, care au inceput odata cu dezbaterea articolului 4 din lege. Articolul a avut 325 de amendamente, care au fost respinse fara exceptie, ca si la Comisiile de specialitate.

Nemultumirea a fost starnita de faptul ca, dupa cinci minute, Ioan Oltean, presedintele de sedinta, a anuntat ca a expirat timpul alocat articolului. El a spus ca a fost vorba despre o propunere a presedintei Roberta Anastase, aprobata in plen, decizia ramanand neschimbata, in pofida faptului ca mai multi parlamentari au venit la tribuna exprimandu-si nemultumirea.

La propunerea premierului, Legea Bugetului de stat pe anul 2011 se dezbate in procedura de urgenta.
Sedinta comuna de plen a Parlamentului pentru dezbaterea Bugetului de stat pe anul 2011 va continua marti, de la ora 09.00, cu analiza anexelor care fac parte din lege.

Parlamentarii au respins, luni, un amendament al opozitiei la Legea bugetului, acceptat de Comisiile pentru buget, care stabilea criteriile de alocare a sumelor din bugetele ordonatorilor principali de credite catre unitatile administrativ-teritoriale pentru finantarea lucrarilor de infrastructura.

PSD si PNL au protestat, luni, in plen, fata de votul in urma caruia a fost respins amendamentul privind lucrarile de infrastructura, opozitia reprosand puterii ca a incalcat intelegerea din Comisii, iar ministrul Finantelor replicand ca nu a promis decat supunerea la vot a amendamentului.

Luni seara, senatorii si deputatii au inceput dezbaterea pe articole a proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2011, in procedura de urgenta. Dezbaterea in procedura de urgenta a fost decisa, la propunerea premierului Emil Boc, prin votul majoritatii parlamentarilor.

La solicitarea ca proiectul de act normativ sa fie discutat in procedura de urgenta au fost inregistrate 184 de voturi "pentru", 59 de voturi "impotriva" si o "abtinere", relateaza Mediafax.

Potrivit Regulamentului Camerei Deputatilor, dezbaterea unui proiect de lege sau a unei propuneri legislative in procedura de urgenta nu poate depasi durata de timp aprobata de Camera, la propunerea presedintelui acesteia, dupa consultarea biroului comisiei sesizate in fond. "In situatia in care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se incheie si presedintele Camerei supune votului fiecare amendament cuprins in raportul comisiei sesizate in fond si fiecare articol amendat, fara a mai fi permise interventii, dupa care se va proceda la votarea finala, care poate fi si intr-o sedinta speciala de vot", conform Regulamentului Camerei.

 La inceputul sedintei, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat ca la dezbaterile generale Guvernul va avea la dispozitie pentru interventii in plen 45 de minute, iar fiecare grup parlamentar cate 20 de minute.

Anastase a mai spus ca dezbaterile pentru fiecare articol nu vor putea fi mai lungi de cinci minute, iar argumentatiile pentru fiecare amendament trebuie sa dureze maxim un minut. De asemenea, parlamentarii au decis, prin vot, ca lucrarile sa dureze pana marti la ora 02.00.

Cearta pe cvorum

Dupa o pauza de consultari ceruta, luni seara, de deputatul PNL Adriana Saftoiu la dezbaterea pe articole a bugetului, presedintele de sedinta, Ioan Oltean, a anuntat, potrivit Mediafax, ca se renunta la microfoanele din sala.
"Renuntam la prezenta microfoanelor in sala. Se intervine de la tribuna cu acelasi timp (cinci minute pentru fiecare articol n.red.). Dar nu se mai taie microfonul la expirarea timpului", a spus Oltean.
Secretarul Camerei Adrian tutuianu (PSD) a cerut de la tribuna tuturor grupurilor sa isi adune parlamentarii, mentionand ca in sala sunt doar 114 prezenti, desi inainte de pauza votasera, potrivit numaratorii, peste 200 de parlamentari.

Alt secretar al Camerei, democrat-liberalul Dumitru Pardau a intervenit spunand ca roaga sa se noteze ca numaratoarea "s-a facut impreuna", de catre opozitie si putere. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a intervenit mentionand ca pana la votul final nu este nevoie de cvorum.
"Pentru a clarifica lucrurile, cred ca este bine sa stim in ce faza a dezbaterilor ne aflam. Suntem in dezbaterea pe articole. Cvorumul a fost stabilit la inceputul sedintei. Prin urmare, pana la votul final, acolo unde se cere in mod expres sa existe cvorum de sedinta, evident ca exista parti de buget in care colegii nostri se lupta pentru unele amendamente si momente in care este posibil sa mai existe si pe hol. Dar cvorumul de sedinta este necesar la votul final", a explicat Anastase.

Dupa interventia Robertei Anastase, a fost reluata dezbaterea pe articole la legea bugetului de stat.
Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a cerut efectuarea unui apel nominal pentru a se verifica cvorumul de lucru, cererea fiind respinsa de presedintele de sedinta, Ioan Oltean, ajungandu-se la luarea unei pauze de consultari la solicitarea PNL. Mircea Dusa i-a solicitat presedintelui de sedinta efectuarea unui apel nominal, dar cererea sa a fost refuzata de Ioan Oltean.

Geoana despre respectarea procedurilor: "Daca vreti sa faceti farmacie, facem si noi farmacie"

Parlamentarii PSD au criticat, luni seara, modul in care se desfasoara plenul reunit dedicat adoptarii Legii bugetului, solicitand ca prezidiul sa fie completat si prin prezenta presedintelui Senatului, dar si sa fie verificat cvorumul, Mircea Geoana precizand ca era in sala si monitoriza sedinta.
Inainte de sustinerea unui amendament respins la articolul 5 al Legii bugetului de stat propusa de Guvernul Boc, deputatul Anghel Stanciu a reclamat faptul ca prezidiul nu este regulamentar ca urmare a absentei presedintelui Senatului.
"Domnule presedinte (Ioan Oltean-PDL), sa va hotarati daca trebuie sa fie doi presedinti sau un singur presedinte la prezidiu, conform Regulamentului sedintelor commune", a spus Stanciu, precizand ca potrivit articolului 18 al Regulamentului, prezidiul sedintelor comune trebuie asigurat de catre cei doi presedinti ai celor doua Camere.

In replica, Oltean a mentionat ca "un articol e cu atat mai frumos cu cat sunt mai multe interpretari", drept pentru care Stanciu a constatat ca s-a nascut o noua cutuma: sedintele comune sunt conduse doar de un singur presedinte.

Pe de alta parte, liderul deputatilor PSD Mircea Dusa a reclamat si el faptul ca sedinta dedicata bugetului se desfasoara neregulamentar. "Eu stiu ca sunteti un presedinte de sedinta foarte serios si respectati Regulamentul atat al Camerei, cat si al sedintelor comune, si pentru ca va aduc acest elogiu, va rog sa luati masuri pentru ca sedinta comuna a Parlamentului sa se desfasoare in conformitate cu Parlamentul", a spus Dusa.

Oltean a raspuns ca il cheama pe Geoana la prezidiu. "Il invit pe domnul Mircea Geoana, oriunde ar fi. Oriunde sunteti, domnule presedinte, chiar daca sunteti suspendat, sunteti invitat la prezidiu, ca sa fim in stricta respectare a Regulamentului Camerei si a Senatului", a spus vicepresdintele Camerei, Ioan Oltean.

La randul sau, Dusa a precizat ca nu se referea numai la lipsa conducerii sedintei, ci il ruga sa ia masuri ca sedinta sa se desfasoare conform Regulamentului sedintelor comune.
Dupa interventia lui Dusa, la tribuna apare presedintele Senatului Mircea Geoana, care a precizat ca a plecat la prezidiu pentru a vedea cum se vede plenul din sala.

"Vroiam sa vad cum se vede plenul din partea cealalta a salii", a spus Geoana. El a mentionat ca, pe langa interventiile colegilor sai, este nemultumit de modul lipsit de eleganta si "necolegial" in care s-a procedat atunci cand deputatul Carmen Moldovan a incercat sa prezinte un amendament.

"Daca vreti sa faceti aici farmacie, si o regula abuziva, e adevarat, votata cu majoritatea plenului reunit, si doriti sa facem si noi farmacie, imediat vom cere si apel nominal, sa vedem cine e in sala si daca dumneavoastra v-ati molipsit de la doamna Anastase, cu numaratoarea de 172 de oameni , care nu sunt in sala asta. Deci daca vreti de la noi respect, aratati-ne respect", a spus Geoana.

Amendament pesedist acceptat in comisii, respins in plen

Parlamentarii au respins, luni, un amendament al Opozitiei la Legea bugetului, acceptat de Comisiile pentru buget, care stabilea criteriile de alocare a sumelor din bugetele ordonatorilor principali de credite catre unitatile administrativ-teritoriale pentru finantarea lucrarilor de infrastructura.

Acest amendament fusese convenit intre parlamentarii puterii si cei ai Opozitiei, la Comisiile pentru buget ale Parlamentului, la solicitarea parlamentarilor PSD si PNL, ca o conditie de deblocare a dezbaterilor pentru adoptarea raportului la proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2011.

Potrivit amendamentului, in 2011, ordinea alocarii sumelor prevazute in bugetele ordonatorilor principali de credite finantati de la bugetul de stat catre unitatile administrativ-teritoriale pentru finantarea lucrarilor de investitii in infrastructura urma sa fie: achitarea facturilor restante recunoscute de ordonatorii de credite, asigurarea cofinantarii proiectelor cu finantare nerambursabila din fonduri europene, asigurarea fondurilor pentru continuarea lucrarilor de investitii incepute si pentru investitii noi.

Initiatorii au argumentat ca prin adoptarea acestui amendament se va asigura transparenta in alocarea fondurilor din bugetele ordonatorilor de credite catre bugetele unitatilor administrativ teritoriale.
Acest amendament facea parte dintre cele patru amendamente acceptate de parlamentarii puterii din Comisiile pentru buget la solicitarea membrilor PSD si PNL din cele doua Comisii.

 

1.

Parlamentul dezbate azi bugetul. Vezi cum se imparte saracia

Publicat in 20 decembrie 2010 la 09:30

Proiectul bugetului pe 2011 intra astazi in dezbaterea plenului reunit al celor doua Camere, ocazie cu care vor fi dezbatute cele aproximativ 11.000 de amendamente propuse de PSD si PNL, dar respinse de putere in comisiile Parlamentului.

2.

PSD nu voteaza Bugetul si reclama Legea salarizarii la CCR

Publicat in 20 decembrie 2010 la 14:05

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, ca social-democratii vor ataca Legea salarizarii la Curtea Constitutionala, daca aceasta va fi adoptata prin respingerea motiunii de cenzura, informeaza Mediafax. De asemenea, Ponta a precizat ca parlamentarii PSD nu vor vota Bugetul de Stat pe 2011.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.