Reteaua Corect

Gușă: Iohannis își caută aliați în stradă. Dacă PSD insistă cu ordonanțele, vor fi lupte la baionetă

Scris de newsreporter in 24 ianuarie 2017 la 08:25, in Intern. 23 vizualizari 1 comentariu Taguricozmin gusa, gratierea, Klaus Iohannis, proteste, suspendarea shortlinkhttp://crct.ro/npUP

Acuzațiile la adresa deciziei lui Klaus Iohannis de a participa la protestele față de ordonanța privind grațierea nu se justifică, susține Cozmin Gușă, care consideră gestul președintelui ca fiind unul "firesc", dacă luăm în calcul amenințarea suspendării. Din declarațiile liderului PSD, Liviu Dragnea, reiese că suspendarea președintelui "se discută", precizează consultantul politic, însă jocul va fi unul sofisticat, în care va cântări enorm asistența de calitate pe care cei doi - Iohannis și Dragnea - pot s-o primească, scrie Realitatea.net.

Sursa imagine: psnews.ro

”Avem trei categorii - Iohannis, PSD și cetățeni - și două posibile acțiuni - amnistia și suspendarea”, a explicat Gușă, la emisiunea ”Jocuri de Putere”, de la Realitatea TV.

La scurt timp după alegeri, vedem foarte multă dezbinare și multe mesaje false, printre care și declarații ”excesive” legate de președintele Klaus Iohannis, susține consultantul politic.

"Este firesc ca Iohannis să iasă în stradă"

Iohannis pare un general hotărât, dar care nu are o armată regulată la dispoziție, pentru că cei pe care i-a girat - liberalii, USR-iștii și guvernul tehnocrat - au sfârșit într-o păruială între ei și l-au trădat. În condițiile în care Iohannis nu are armată regulată, își caută armată în stradă. Recrutează în acest moment și, deci, ca să poată recruta, a ieșit în stradă”, afirmă Cozmin Gușă.

În opinia sa, nervozitatea legată de faptul că președintele a mers, duminică, în mijlocul protestatarilor din Piața Universității este falsă, mimată, nesinceră, întrucât, explică acesta, este firesc să acționeze așa, în condițiile în care amenințările de suspendare din funcție au foste explicite.

Gestul președintelui este unul de normalitate, consideră Cozmin Gușă, o normalitate guvernată de o urgență. ”Iohannis nu a acționat ilegitim, ci a găsit un aliniament de discuție - aceste lucruri legate de amnistie și grațiere. Vrea să joace azi o luptă care, din punctul lui de vedere, cred eu, mâine sau poimâine i se va părea tardivă - legată de autoriatea sa și de posibilitatea de suspendare”, spune consultantul politic.

"Aproape cinci zile, Dragnea n-a reacționat la scandalul ordonanțelor. E ciudat"

PSD este, în acest context, caracterizat de epitetele ”rușinos” și ”ciudat”, este de părere Cozmin Gușă.

”La experiența PSD-ului, să încerci pe furiș, cu un text precar, să dai niște ordonanțe e rușinos. Să ai asemenea reacții când președintele te surprinde printr-un telefon de la SPP-iști este, de asemenea, rușinos”, consideră acesta.

Consultantul politic argumentează că acest comportat ”ciudat” al social-democraților are legătură și cu cele cinci zile de necomunicare ale liderului Dragnea, care nu a declarat nimic despre vizita lui Iohannis la ședința de guvern și nimic despre scandalul ordonanțelor.

”Nu cred că a fost atât de ocupat în SUA încât să nu poată să comunice. Răspunsurile o să le dea PSD”, a completat Gușă, care afirmă că social-democrații pot merge în două direcții - fie Dragnea a acționat așa intenționat, fie în baza unei timorări, în ideea în care gafa de comportament a PSD de la vizita lui Iohannis este una pe care și-o asumă.

Cetățenii din stradă sunt legitimi, subliniază consultantul politic, care adaugă că ”din nicio manifestare publică n-am văzut violență, ci frici legate de ce s-ar putea întâmpla, regrete că această categorie n-a fost prezentă la vot”.

"Dacă PSD își asumă ordonanțele, vom avea lupte la baionetă"

Consultantul politic evidențiază faptul că discuția legată de amnistie și grațiere nu trebuie făcută în stradă, ”nici de ascuns pe sub ușă”, ci trebuie purtată între cei ”care se pricep”.

”Dacă subiectul legat de grațiere se va tranșa cu DA, dacă PSD își va asuma ordonanțele, vom avea o perioadă de luptă la baionetă, în stradă, atât între sustinători, cât și între oameni din instituțiile statului. Vor lucruri spectaculoase. Va fi 'cu sânge pe pereți'”, consideră Cozmin Gușă.

Dacă, în schimb, Guvernul va renunța la proiectul de OUG privind grațierea, vor fi modificări importante în structura puterii, spune consultantul politic, care precizează că ”scopul câștigării puterii a fost amnistia și grațierea, iar mijlocul a fost o guvernare a bunăstării”.

”Jocul suspendării - unul sofisticat. Nu ne așteptăm la pace"

Din intervenția lui Dragnea este limpede că suspendarea președintelui este un lucru care se discută, atrage atenția Cozmin Gușă, dar vorbim, spune el, despre ”un șah sofisticat”.

”Trebuie să vedem care dintre cei doi șahiști - Iohannis și Dragnea - sunt bine asistați de către oameni care cunosc acest șah strategic și pasii care trebuie făcuți. 

Lucrurile sunt în acest loc al jocului suspendării sofisticate, nu la percepția unor oameni care doar se uită la TV. Contează asistența de calitate pe care cei doi pot s-o primească în acest meci care se joacă, al suspendării, din care cineva va muri politic. Pacea nu este un lcuru la care să ne așteptăm, pentru că va fi urmată de un atac războinic”, a conchis Cozmin Gușă.

Noi proteste față de proiectele de ordonanţă de urgență privind graţierea şi modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală au avut loc duminică seară, atât în marile oraşe din ţară, cât şi în Diaspora. În Capitală, protestatarii s-au întâlnit la ora 17:00 în Piaţa Universităţii, de unde au pornit în marș spre Guvern, iar de acolo către sediul PSD, unde au strigat lozinci anti-Dragnea, anti-Guvern și pro-DNA. Președintele Klaus Iohannis s-a alăturat, timp de 15 minute, protestatarilor din Piața Universității, din București.

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.