Reteaua Corect

Gabriel Leș: Creșterea prezenței NATO în Marea Neagră are un caracter defensiv

Scris de newsreporter in 17 februarie 2017 la 10:20, in Intern. 54 vizualizari 1 comentariu Taguricaracter defensiv, Gabriel Leș, marea neagra, NATO, rolul strategic shortlinkhttp://crct.ro/nq7i

Creșterea prezenței NATO în Marea Neagră are un caracter defensiv, a afirmat joi ministrul român al Apărării, Gabriel Leș, referitor la deciziile luate în cadrul reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice, care are loc la Bruxelles, informează Agerpres.

Sursa imagine: radiohit.ro

"La această ministerială am luat decizia de creștere a prezenței NATO în Marea Neagră. Aceasta reprezintă una dintre componentele majore ale prezenței înaintate pentru zona noastră, decisă la reuniunea la vârf de la Varșovia alături de cea terestră, dată de brigada multinațională, precum și de activitățile de instruire în domeniul aerian. (...) Vreau să subliniez că toate aceste acțiuni vor fi îndeplinite în conformitate cu prevederile Convenției de la Montreux. De asemenea, creșterea prezenței NATO are un caracter defensiv, fiind o măsură echilibrată de sporire a interoperabilității și, deci, de întărire a capacităților noastre de apărare", a declarat ministrul Apărării.

În opinia sa, sporirea prezenței NATO în Marea Neagră va conduce la o mai bună cunoaștere a situației din zonă, dar și la creșterea stabilității și predictibilității în această arie geografică.

"Apreciez că decizia luată confirmă rolul strategic al Mării Negre ca parte a securității și stabilității euro-atlantice, precum și solidaritatea alianței față de România și statele din regiune în gestionarea provocărilor de securitate cu care aceasta se confruntă", a susținut Gabriel Leș.

El a apreciat, totodată, că prezența vaselor NATO în Marea Neagră reprezintă și o manifestare a solidarității între statele membre, în contextul creat după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

"Prezența vaselor aliate la exerciții în Marea Neagră este o activitate normală, care contribuie la creșterea interoperabilității între forțele navale ale României și cele ale aliaților noștri. După anexarea ilegală a Crimeei, aceste activități au devenit mai frecvente, ca manifestare a solidarității alianței și ca măsură de întărire a apărării noastre. Ce am decis acum este creșterea prezenței maritime aliate și o funcție de coordonare a activităților maritime ale NATO în Marea Neagră. Prezența maritimă va cuprinde exerciții și activități de instruire la care vor participa forțele navale permanente ale NATO, alături de vase ale statelor aliate riverane și ale altor aliați interesați. NATO va asigura coordonarea acestor activități maritime, ceea ce va permite o supraveghere sporită de către alianță a situației din regiune, precum și coerența dintre activitățile NATO în Marea Neagră și activitățile maritime ale alianței în ansamblu", a mai spus ministrul Apărării.

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.