Reteaua Corect

Cum vad germanii problema intrarii in spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei

Scris de Alina Olteanu in 27 decembrie 2010 la 14:42, in Intern, International. 116 vizualizari Intra in discutie Taguriaderare, germani, românia, schengen shortlinkhttp://crct.ro/na3p

Cititorii editiei electronice a publicatiei germane Zeit au comentat cu frenezie stirea care vorbea despre cererea oficiala a Frantei si Germaniei vizand amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen. Dezbaterea aprinsa a cititorilor germani pe aceasta tema este prezentata pe larg de HotNews.

Schengen Schengen
Sursa imagine: euro.lt.png

"Aceasta pozitie franco-germana mi se pare mai mult ruseasca, decat europeana. Nedreapta si capricioasa. O adevarata rusine! Personal, sunt profund dezamagit de Germania", comenta un cititor al publicatiei Zeit. Alti germani privesc insa lucrurile in mod diferit, noteaza HotNews. "Ha ha, cel putin asta a fost o reactie corecta a UE. Daca reusesc cele doua tari, atunci chiar ca putem sa deschidem granitele si pentru Namibia", afirma un alt cititor. Lui i se replica insa ca "E ridicol sa compari Namibia, cu Bulgaria si Romania” si ca „ Ar trebui renuntat la astfel de formulari". Un alt cititor il aproba insa pe primul, ducand chiar lucurile mai departe: "Asa vad si eu lucrurile, caci ar fi o jignire pentru Namibia".

Germanii, speriati de hoti si cersetori

"Domnule Presedinte al Romaniei, aici in UE nu permitem criminalitatea organizata. Asa ca, intai dati un exemplu si apoi spuneti vorbele cele mari. Dupa toata tevatura din Franta, de anul asta, cu imigrantii din Romania, nimeni nu poate astepta cu adevarat ca granitele sa fie complet deschise Romaniei. E deja destul de rau aici, pe strazi. Stau intr-o metropola din nordul Germaniei si aici e plin de cersetori, hoti de buzunare si asa-zisi muzicanti de strada, in special roma. Cui ii trebuie asta, va rog? Eu nu stiu pe nimeni!"

"Mai intai n-au stiut cum sa ia in UE, cat se poate de repede si absolut pripit, toate statele din Europa de Est si acum vor sa traga linia de demarcatie. De fapt, linia asta trebuiau s-o traga inca de acum cativa ani, caci bande criminale de romani avem demult, in tara. Sau incep sa observe, incet, unii politicieni vestici, ce ne-au facut noua, cetatenilor, cu aceasta UE extinsa peste masura? Pacea si prietenia le poti avea cu vecinii si fara UE si granite complet deschise.

Trebuie sa ne intoarcem inapoi la fosta EWG (n.r. comunitate economica europeana), spre binele si linistea tuturor. Migratia popoarelor instalata de Schroder prin legea aplicata muncitorilor straini cu contract trebuie in sfarsit sa inceteze, caci numai atunci e garantata pacea in Europa. Caci daca se continua ca pana acum, cu muncitorii ieftini din Europa de Est, atunci avem razboi civil. Avem si asa destule probleme cu falsa imigratie".

"Legile ca reguli de joc ale convietuirii, chiar si intre cetateni ai diferitelor state, nu sunt ca o strada cu sens unic, in care unii trebuie sa respecte sensul, iar altii pot sa-l ignore. Sar in ochi nenumaratii cersetori, de exemplu copiii vanzatori de trandafiri. Daca se deschid granitele, numarul acestora se va multiplica foarte rapid. Cine, ca sef de stat, doreste o permisiune pentru tara sa, trebuie sa vegheze ca oamenii sai in strainatate sa respecte regulile valabile acolo. In caz contrar, permisiunea va fi refuzata, caci e vorba de acelasi drept, pentru toti. Cetatenii Germaniei au si ei drepturi".

Aparatorii aderarii

"A spune, acum, ca Romania si Bulgaria sa nu intre in Schengen, e o nebunie. De ce a permis Comisia UE intrarea in Schengen a Poloniei si Slovaciei? Acolo nu existau coruptie si violenta? Si-au facut ele toate reformele din justitie si au luptat eficient impotriva criminalitatii organizate?"

"Acum, comisia UE vrea un tap ispasitor, sub forma celor doua tari. Chestia asta cu Romania si Bulgaria e doar o parada, un joc, ca sa arate ca la ea (n.r. Comisie) e puterea si controlul. Insa ce s-a intamplat, de fapt? Cele doua tari trebuie sa plateasca pentru greselile facute la aderarea celorlalte tari est-europene".

"Dusmania fata de straini in comentariilor anterioare o vad doar ca semn (periculos, insa nu neobisnuit) al unei prostii aproape constante, care caracterizeaza orice popor".

"Cel mai important lucru din toata povestea asta e ca UE nu va mai fi niciodata o adevarata democratie. Cand cel mai tare schimba legea intentionat, sau dupa bunul lui plac, pentru ca sa-i defavorizeze pe cei mai slabi, atunci democratia e tare departe! Nu va bucurati! Aceasta luare de pozitie controversata e rea si periculoasa pentru toata UE, cel putin din punct de vedere formal".

"Doua popoare sunt pedepsite colectiv pentru: 1.aceasta populatie nomada de roma (care n-are practic NIMIC de-a face cu Romania, ca si cum Germania ar fi pedepsita pentru ca, statistic, ar avea prea multi turci delincventi). 2. "coruptie" (care in Grecia sau in Italia e chiar mai mare) 3. teama de imigratie (fara a se avea in vedere ca sute de mii de africani primesc anual cetatenia franceza si nimeni nu se supara). Acum putem spune, cu certitudine, ca fondul comun de valori europene se dovedeste a fi pura ipocrizie".

Nu e vorba de o confruntare, ci de cum se rezolva o anumita problema, spre satisfactia tuturor

"Anii grasi au trecut, e acesta inceputul sfarsitului UE? Sa speram ca nu" zice un comentator, punctand laconic si elementul crizei economice care a scuturat Uniunea Europeana, incepand cu 2008 si cu reinnoita forta in 2010.

"Statele suverane iau decizii dupa cum considera de cuviinta. State ca Germania si Franta nu pot sa se sacrifice doar pentru ca vecinii europeni mai indepartati o reclama, nervos. Deoarece situatia din Germania o stiu mai bine germanii, de ce si-ar da acestia acordul sa primeasca insutit migranti care nu respecta nici o regula, rugaminte sau lege? Nu e vorba de o confruntare, ci de cum se rezolva o anumita problema, spre satisfactia tuturor. Iar cand e vorba sa se faca o intelegere, atunci e necesar un accept reciproc. In spatiul public de aici nu prea sar in ochi fapte legate de polonezi, rusi sau africani. In schimb, imaginea imigrantilor din statele est-europene numite, care vor deschiderea granitelor, apare, la modul subiectiv, catastrofala".

"Nu inteleg enervarea. Prin intrarea celor doua noi state in UE (care a avut mai mult de-a face cu o subventie de incredere, decat cu adevaratele calitati de aderare) acestea au fost supuse, prin contract, sa-si corecteze deficientele din sistemul de justitie si interne si sa lupte impotriva coruptiei si criminalitatii. Din 2007, au fost publicate semestrial progresele in domeniile amintite (...) In aceste rapoarte se poate vedea, ca e vorba doar de ameliorari minimale. In raportul actual e in continuare vorba doar de reforme lente. Asa incat, in ciuda intrarii in UE si, intre timp, a unui control si a unei cooperari de trei ani cu Comisia Europeana, nu s-a ajuns la o imbunatatire substantiala a domeniilor deficitare din cele doua tari".

"Ce are inca UE in mana, ca sa le tina (n.r. pe cele doua tari) in continuare pe calea reformelor? E vorba, la urma urmei, de Schengen si de Euro. Iar pentru ca Euro e inca departe, Schengen e momentan singurul mijloc de presiune. Cine se ocupa in mod curent cu tematica, va vedea ca Bulgaria are o problema cu asa numita coruptie la nivel inalt, High Level Corruption, care cuprinde importanti factori de veto in implementarea reformelor. Daca fortam printr-o greseala repetata (greseala nr. 1 a fost intrarea precipitata in UE), in final pierd cu totii".

Exista destule motive de a medita asupra libertatii de miscare in UE

"Eu sunt de principiu impotriva Tratatului de la Schengen. Fiecare tara a UE trebuie sa aiba dreptul de a decide pe cine sa lase inauntru si pe cine nu. Cand acest drept a fost ’vandut’ de asa-numitii politicieni ai nostri din Comisia UE, acesti domni si doamne trebuie sa raspunda in fata justitiei germane. Pentru mine exista granite ale liberei circulatii si anume acolo, unde delincventii pot calatori liber in orice tara a UE, unde forta de munca ieftina poate fi folosita in asa-numitele tari bogate, luand locuri de munca autohtonilor. Asa incat, exista destule motive de a medita asupra libertatii de miscare in UE".

Bulgaria si Romania n-ar fi trebuit niciodata sa fie preluate in UE

"Relativizarea culturala si liberalismul se sparg ca si propriile lor baloane verbale. Deja de asta primavara vorbeam de ’bizantinism’, relativ la Grecia. Grecii, dupa cum s-a dovedit, nu se potrivesc in ’miezul Europei’, iar Bulgaria si Romania n-ar fi trebuit niciodata sa fie preluate in UE" considera comentatorul cu pricina”.

Un altul cititor gandeste in mod asemanator: "Ne-am grabit cu preluarea acestor doua tari in UE, trebuia controlat mai intai daca tarile indeplineau conditiile de aderare, printre care respectarea drepturilor omului, un stat cat de cat functional si o justitie independenta. Daca UE ar avea o Constitutie ca la carte, aceste conditii ar trebui respecatate de solicitanti. Romania nu le indeplineste, asa ca eu consider amendamentele Frantei si Germaniei drept corecte".

Problema nu e una franceza sau germana, ci o problema de politica interna

"Nomenclatura Bulgariei si Romaniei isi abuzeaza populatia, se imbogateste prin subventiile UE, destabilizeaza statul prin coruptie si economie de cumetrie. Insistentele acestei nomenclaturi, de aderare completa a tarilor lor la Uniunea Europeana, servesc doar plasarii problemei pe care insisi au creat-o, prin distrugerea societatii. Cade in sarcina celor doua popoare sa se opuna sistemeleor corupte si nu sa se aleaga drumul ’micii rezistente’, prin folosirea abuziva a UE in acest scop. Asa, populatiile celor doua tari nu fac decat sa sustina din nou nomenclatura, care isi pastreaza privilegiile stiute. Prin urmare, problema nu e una franceza sau germana, ci o problema de politica interna, a popoarelor celor doua tari. Trebuie sa fii pregatit sa faci ceva si pentru propria tara, inainte de a delega altora problemele, spre rezolvare. Si popoarele Germaniei si Frantei au dreptul la pacea lor sociala".

Parisul si Berlinul au cerut oficial aderarea aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen

Franta si Germania au solicitat marti, in mod oficial, amanarea aderarii Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen, invocand in acest sens carentele legate de securitate, justitie, coruptie si criminalitate. Intr-o scrisoare a ministrilor francez si german de Interne, adresata comisarului pentru Afaceri Interne in Comisia Europeana, Cecilia Malmstrom, ignorarea carentelor observate nu ar fi nici realista, nici responsabila. Potrivit celor doi ministri, "Nu sunt reunite toate conditiile pentru aderarea celor doua tari in Spatiul Schengen", astfel incat acceptarea Romaniei si Bulgariei in spatiul comunitar ar fi "prematura", daca ar avea loc in martie 2011. In aceeasi scrisoare se recunoaste insa ca din punct de vedere tehnic, procesul aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen este global pozitiv.

Mesajul ministrilor de Interne ai Germaniei si Frantei a fost adresat si presedintiei belgiene in exercitiu a UE, precum si viitoarei presedintii ungare a Uniunii, al carei mandat va incepe la 1 ianuarie 2011.

1.

Romania ar intra in Schengen peste trei ani daca ar fi dupa Franta

Publicat in 24 decembrie 2010 la 12:19

Franta a avertizat Romania ca risca sa ramana mult si bine in afara spatiului Schengen, ipoteza care nu este exclusa de analistii romani.

2.

Bulgaria anunta ca va reactiona diferit fata de Romania pe tema Schengen

Publicat in 23 decembrie 2010 la 12:14

Premierul bulgar Boiko Borisov a apreciat ca scrisorile Frantei si Germaniei, in care se spune ca aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen ar trebui amanata, sunt fondate. El a subliniat ca Bulgaria va reactiona in acest caz „diferit fata de vecinii romani”, transmite Ziare.com, citand Focus News.

3.

Franta si Germania cer oficial amanarea intrarii Romaniei in Schengen

Publicat in 21 decembrie 2010 la 15:45

Parisul si Berlinul cer oficial amanarea aderarii Bulgariei si Romaniei la Spatiul Schengen, invocand in acest sens carentele legate de securitate, justitie, coruptie si criminalitate. Potrivit unei scrisori a ministrilor francez si german de Interne, adresata comisarului pentru Afaceri Interne in Comisia Europeana, Cecilia Malmstrom, ignorarea carentelor observate nu ar fi nici realista, nici responsabila.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.