Reteaua Corect

CCR dezbate cererea de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Termenul dat Curtii a expirat

Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei s-au intrunit vineri dimineata, la ora 9.00, pentru a dezbate cererea de suspendare a presedintelui Traian Basescu citita joi in Parlament. Avizul CCR este doar consultativ si trebuia dat pana la ora 12.00. Cum, acest lucru nu s-a intamplat, presedintele Senatului a anuntat ca nu mai asteapta documentul si ca procedurile de suspendare vor continua conform programului.

Sursa imagine: cotidianul.ro.JPG

UPDATE 14:30: Curtea Constitutionala a constatat vineri ca Traian Basescu nu si-a exercitat cu maximaeficienta si exigen ta functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate. De asemenea, Curtea a constatat ca Presedintele Romaniei poate, in virtutea prerogativelor si a legitimitatii sale, sa exprime opinii si optiuni politice, sa formuleze observatii si critici cu privire la functionarea autoritatilor publice si a exponentilor acestora, sa propuna reforme sau masuri pe care le apreciaza dezirabile interesului national.

UPDATE 14:00: Sedinta CCR s-a incheiat. Rezultatul dezbaterilor va fi facut public in scurt timp.

UPDATE 13:48PDL a incercat anularea sedintei in plen, pe motiv ca Parlamentul n-a primit pana la ora 12.00 avizul Curtii Constitutionale. Solicitarea a fost insa respinsa iar presedintele Senatului, Crin Antonescu, a anuntat ca procedurile continua conform programului.

UPDATE 12:27: Pana la ora 12.15, CCR nu a dat inca avizul privind suspendarea presedintelui, cu toate ca termenul dat de Parlament a expirat.

Propunerea privind termenul pana la care Curtea Constitutionala sa dea avizul pe cererea de suspendare a presedintelui Romaniai a fost votata joi de plenul reunit al Parlamentului cu 221 de voturi "pentru" si 8 abtineri. USL a dat ultimatum CCR sa se pronunte pana la ora 12, insa critici acestei masuri au afirmat ca  legile in vigoare si Constitutia nu prevad un termen in acest sens. PDL a invocat separatia puterilor in stat si a acuzat Parlamentul ca nu respecta acest principiu.

Crin Antonescu, devenit in cursul acestei saptamani noul presedinte al Senatului, a sustinut insa ca lucrurile se desfasoara conform legii. "Nu e vorba in vreun fel din partea noastra de a constrange sau de a impune CC. Asa este prevederea legala ca noi sa cerem un termen. Curtea Constitutionala, care cunoaste Regulamentul, a luat act de acest lucru si in mod absolut normal si-a fixat aceasta sedinta maine la ora 9.00, ceea ce inseamna in timp util. Sunt convins ca toate aceste proceduri vor fi parcurse si de catre noi, dupa cum ati vazut si de catre Curte, in modul cel mai legal si mai constitutional. La orele 17,00 maine (vineri - nr), speram cu avizul Curtii cu tot, sa va putem oferi sedinta cu dezbateri", a explicat ieri liderul PNL.

Care sunt pasii urmatori

Dupa dezbaterea din Parlament, solicitarea USL privind suspendarea lui Traian Basescu va fi votata, putand fi adoptata cu votul majoritatii senatorilor si deputatilor. Votul este secret, prin bile.

Daca propunerea este aprobata, in cel mult 30 de zile trebuie organizat un referendum pentru demiterea presedintelui.Cetatenii au dreptul sa se pronunte prin "DA" sau "NU" la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot: "Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?" Conform noii Legi a referendumului, publicate deja in Monitorul Oficial, seful statului poate fi demis cu  voturile a jumatate plus unu a celor care se prezinta la urne.

In termen de trei luni de la data la care a intervenit vacanta functiei de presedinte al Romaniei, Guvernul trebuie sa organizezed alegeri pentru un nou presedinte.

Constitutia mai prevede ca, pe perioada in care functia de presedinte este vacanta, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor.

1.

UPDATE Plenul Parlamentului se reuneste vineri, ora 17.00, "cu tot cu avizul" Curtii Constitutionale

Publicat in 05 iulie 2012 la 08:27

Plenul reunit al Parlamentului a votat, joi, ca avizul consultativ al Curtii Constitutionale privind cererea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu sa fie transmis Parlamentului pana vineri, la ora 12.00. Sedinta pentru dezbaterea si votul asupra cerererii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu va avea loc, vineri, la ora 17.00, "cu tot cu avizul" Curtii Constitutionale.

2.

UPDATE Mitinguri anti si pro-Basescu in Capitala

Publicat in 05 iulie 2012 la 10:28

Mii de oameni din tara sunt asteptati sa participe astazi la un miting organizat de PDL, pentru a protesta fata de demersul initiat de USL, transmite Romania TV. In acelasi timp, protestatarii anti-Basescu din iarna s-au intors in Piata Universitatii, care striga “Jos Basescu!” si “Suspendare!”.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.