Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Cascadoriile lui Traian Basescu

Cand eram consilierul lui Crin Antonescu, iar USL se afla in plina ascensiune, un important lider PDL m-a contactat. Imi propunea sa treaca, cu intreaga lui filiala judeteana, din Banat, la liberali. Discutia a avut loc intre patru ochi. Din pacate, presedintele PNL era extrem de ocupat. Nu l-am putut intalni in aceea dimineata personal, dar stiind ca urmeaza sa se intalneasca cu Victor Ponta, am riscat. Si i-am spus telefonic despre ce este vorba. O decizie trebuia luata urgent. O jumatate de ora mai tarziu, liderul PDL mi-a comunicat ca a fost invitat, de urgenta, la presedintele Traian Basescu. Fusesem interceptati, cum s-ar spune, live. Ce semnificatie are acest incident?

Cat timp Traian Basescu a fost presedinte, el a utilizat, din plin, toate instrumentele pe care Constitutia i le punea la dispozitie, pentru a-si urmari adversarii politici. Mai mult, el a ordonat chiar interceptari ilegale. Iar unele, cu caracter de urgenta, nici nu mai urmau procedura obisnuita. Aceste interceptari ii erau aduse la cunostinta instantaneu. Sau cine stie? Poate il asculta, in direct, pe Crin Antonescu. Amintesc acest moment din doua motive. Unul este furnizat de Adriana Saftoiu, fost consilier prezidential, actualmente, membru PNL. Celalalt, de Traian Basescu insusi. Sa le analizam, pe rand.

Adriana Saftoiu a dezvaluit, zilele trecute, ca Traian Basescu o intercepta. Pe vremea cand ea era consilier prezidential. Si a prezentat, in acest sens, o speta. Care arata, nu numai cu ce se indeletnicea Traian Basescu, utilizand instrumentele puse la dispozitie de institutiile statului, ci si, sau, mai ales, ca el facea, de fapt, politie politica. Chiar incepand din prima parte a primului sau mandat. Este usor de imaginat cum au degenerat lucrurile pe parcurs. Aceasta marturie a doamnei Saftoiu, intr-un stat de drept, ar fi de natura sa stea la baza unui nou dosar penal deschis impotriva fostului presedinte. El facea cascadorii politice. Singur, cascadoriile politice nu sunt prevazute in legea penala. Dar, simplu fapt ca le facea, reprezinta un abuz in functie. Si o incalcare a legii. Cascadoriile, in acest caz, pot fi mortale.

O alta cascadorie de acest fel, si ea periculoasa, atat de periculoasa incat se poate dovedi penala si mortala, este cea relatata chiar de Traian Basescu. Si tot de curand. El a afirmat, cu subiect si predicat, nu numai ca stie ca demnitari politici de la Bucuresti s-au desfatat cu prostituate la Chisinau, dar, atentie, cunoaste si identitatea acestora. Si, atentie, nu a numit, totusi, nici o persoana. De ce? Ca sa puna presiune pe ei? Ca sa ii poata santaja? Ca acestia sa se cuminteasca? Pentru ca, in caz contrar, ex-presedintele ar putea spuna ce stie?

Acest santaj politic este, insa, doar o parte a problemei. Cealalta parte a cascadoriei sale poate fi identificata, daca ne punem o intrebare simpla. De unde stie Traian Basescu cine sunt politicienii care, la Chisinau, se desfatau, contra cost, cu frumoasele basarabence? Sau, ma rog, gratuit, in masura in care acestea erau oferite, ca un trofeu, de unii politicieni din Chisinau? Cine l-a informat pe Traian Basescu? Se va vedea ca aceasta intrebare este cheie.

Se stie ca aventuri de acest fel, petrecute in Republica Moldova, sunt uneori provocate si alteori doar urmarite de serviciul secret sovietic, puternic infiltrat in Basarabia. S-a si intamplat uneori ca inregistrari de acest fel sa fie date publicitatii. Ultimul eveniment mai spectaculos a fost chiar compromiterea, printr-o reteta erotico-sexuala, a unui diplomat roman de la Chisinau, in legatura cu care au fost difuzate, prin intermediul presei, inregistrari video si audio. In ciuda relatiilor sale vechi cu serviciile secrete sovietice, de pe vremea cand Traian Basescu era seful Agentiei Navrom de la Anvers, eu nu cred, totusi, ca Moscova i-a furnizat informatiile despre care domnia sa vorbeste. Ar fi prea de tot.

Un alt serviciu secret care urmareste asemenea activitati pitoresti este cel al Republicii Moldova. Si el impanat cu agenti ai Moscovei. Din nou, nu pot sa imi imaginez cum Traian Basescu, in calitate de presedinte al Romaniei, ar fi devenit, tam-nisam, beneficiarul unor asemenea dezvaluiri.

Dar, in Republica Moldova actioneaza, cum este si firesc, si Serviciul de Informatii Externe al Romaniei. Respectiv, SIE. Poate ca si SIE, prin mijloace specifice, a pus mana pe asemenea inregistrari ale unor aventuri sexuale, pe care le-a pus la dispozitia fostului presedinte si cu care acesta s-a delectat la Cotroceni. Daca asa stau lucrurile, atunci aceste informatii audio-video, insotite de cuvenitele rapoarte, fac parte din categoria secretelor. A datelor clasificate. Pe care, conform legii, fostul presedinte nu are, sub nicio forma, dreptul sa le divulge. Nici macar atat cat a facut-o. Si, in nici un caz, legile statului nostru nu ii permit sa le utilizeze. Amenintandu-si adversarii politici. Cu denuntul public. Cu eventuala distrugere a familiilor acestora. Cu compromiterea carierei lor politice.

Chiar pentru un om lipsit de cultura juridica, este de inteles ca aici subzista mai multe infractiuni. Care ar trebui cercetate si pedepsite.

Una peste alta, Directia Nationala Anticoruptie are, in acest moment, inca trei motive sa se autosesizeze. Unul furnizat de Adriana Saftoiu. Altul furnizat de mine. Si ultimul furnizat chiar de catre Traian Basescu. Fiecare dintre acestea poate fi, cu usurinta, documentat si confirmat.

Asa se face ca o cascadorie sau mai multe ar putea fi letale pentru Traian Basescu.

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.