Reteaua Corect

Basescu: As vrea ca romanii din Ungaria sa aiba aceleasi drepturi ca maghiarii din Romania

Presedintele Traian Basescu a declarat joi, in plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, ca ar dori foarte mult ca romanii din Ungaria sa aiba aceleasi drepturi ca etnicii maghiari din Romania. El a raspuns unei intrebari pe care i-a adresat-o un parlamentar maghiar, referitoare la negocierile privind crearea regiunii autonome a Tinutului Secuiesc.

Traian Basescu Traian Basescu
Sursa imagine: presidency.ro

Parlamentarul maghiar l-a intrebat pe presedintele roman cand vor incepe negocierile privind autonomia Tinutului Secuiesc. Parlamentarul a spus ca autonomia regionala este un concept de baza al UE, reprezentand un factor de stabilitate, si nu de pericol. Acesta a acuzat tratamentul "injust" al maghiarilor din Secuime, care nu au gasit deschidere pentru dialog cu autoritatile romane in urma referendumului pentru autonomia Tinutului Secuiesc.

"Ne-am dori mult ca romanii cetateni ai statului dvs. sa aiba drepturile pe care le au cetatenii romani de etnie maghiara in Romania. Ne-am dori foarte mult. Suntem convinsi ca dvs personal veti fi un promotor al acestei idei", a raspuns Traian Basescu, potrivit NewsIn, preluat de Realitatea.net.

Un alt parlamentar maghiar a intrebat daca in planurile viitoare de retrasare a granitelor regiunilor din Romania vor fi luate in calcul si aspectele istorice, etnice si culturale, facand aluzie la problema judetelor cu o proportie ridicata de etnici maghiari. "Dupa cum va este cunoscut, noi nu imbratisam teoria autonomiei pe criterii etnice. In schimb, dupa cum ati observat, daca urmariti Romania, noi am trecut la un proces generalizat de crestere a autonomiei locale. (...) Nu numai etnicii au nevoie de autonomie. De ce comunitatile de romani ar avea mai putina autonomie in a-si stabili soarta comunitatii? Este un proces controlat, care a mers pas cu pas si care cred ca deja a mers mult mai departe decat in multe tari ale UE si acest proces va continua", a raspuns Basescu, care a enumerat o parte dintre masurile luate pentru cresterea autonomiei locale.

1.

Basescu: Romania va lansa o noua strategie menita sa accelereze integrarea romilor

Publicat in 27 ianuarie 2011 la 16:08

Presedintele Traian Basescu a declarat joi, dupa o intrevedere cu presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Mevlut Cavusoglu, ca Romania va lansa, in aceasta primavara, o noua strategie, pentru perioada 2011-2015, menita sa accelereze integrarea romilor. Seful statului a precizat ca Agentia care se ocupa de problemele minoritatii roma va fi integrata in Ministerul Afacerilor Interne, transmite Mediafax.

2.

Alocutiunea presedintelui Traian Basescu in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei

Publicat in 27 ianuarie 2011 la 15:46

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a sustinut joi o alocutiune in plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, fiind invitat la Strasbourg de presedintele APCE, Mevlut Cavusoglu. El a raspuns intrebarilor mai multor oficiali europeni, atingand teme precum aderarea Romaniei la Schengen, situatia romilor, problema autonomiei maghiare, sau Legea educatiei.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.