Reteaua Corect

Basescu, discursuri ”copy/paste”: modernizarea Statului, o tema veche din 2006

Scris de emil.neacsu in 24 ianuarie 2011 la 14:43, in Intern. 684 vizualizari Intra in discutie TaguriBasescu, focsani, huiduit, iasi, modernizarea statului, ziua unirii shortlinkhttp://crct.ro/nbQd

Tema principala a discursului rostit de presedintele Traian Basescu, luni, la Iasi, a fost ”modernizarea statului”, o tema draga pe care seful statului a mai repetat-o anul acesta. Atat de draga incat o tot repeta, intr-o forma sau alta, pe 24 ianuarie, din 2006 pana astazi.

Basescu, modernizatorul din discursuri Basescu, modernizatorul din discursuri

Traian Basescu era primit ”ca acasa” si se simtea ”ca acasa” la Iasi, in primii ani de mandat, si le spunea romanilor cat de bine urma sa fie. Se astepta integrarea in Uniunea Europeana, iar din discursul prezidential nu lipsea o vorba adresata moldovenilor de peste Prut si cate o aluzie privind Unirea cu Basarabia. Treptat, in discurs a aparut ideea de modernizare a statului si a mai disparut entuziasmul cu privire la unirea cu Republica Moldova. Basescu a ajuns, in 2011, sa fie huiduit in Iasi, ”orasul copilariei”, asa cum l-a numit si sa nu sufle o vorba despre Basarabia.

 

Modernizarea – varianta 2011

Pe 24 ianuarie 2011, pe fondul fluieraturilor si al huiduielilor, presedintele Basescu a spus: ” Sigur, Marea Unire nu s-a realizat nici in birouri, nici macar in vreun oras, Marea Unire s-a realizat cu sacrificiul generatiei tinere, care a pus tara mai presus de viata, o generatie care s-a sacrificat, care a stiut sa fie unita, care a stiut sa fie puternica si sa realizeze Romania Mare. Daca istoria ne-a harazit aceste momente fundamentale, sunt episoade poate la fel de importante pe care nu realizam ca trebuie sa le trecem cu bine si as spune ca ultimii ani reprezinta o perioada in care toti ar fi trebuit sa intelegem ca modernizarea statului roman nu este o himera, nu este o lozinca, nu este o dorinta a cuiva, ci o necesitate a romanilor, o necesitate a viitorului acestei tari. Avem nevoie - si v-o spun astazi la moment de sarbatoare - sa avem taria sa continuam reforma in sanatate, sa implementam reforma in educatie, sa facem reforma justitiei, sa modernizam agricultura; altfel spus, sa ne modernizam tara si, odata cu tara, sa ne modernizam pe noi”. 

Modernizare-modernizare, dar de cand. De prin 2005-2006, daca e sa urmarim discursurile prezidentiale din fiecare an, de la Iasi sau Focsani.

 

Anul 2005 – inca nu era nevoie de modernizare

 

Iata ce graia presedintele Basescu la Iasi, in ianuarie 2005: ” Spunea acum 146 de ani Kogalniceanu, adresandu-se lui Cuza: ”Fa ca legea sa fie deasupra arbitrariului, fa ca legea sa fie puternica”. Astazi ne spune noua Uniunea Europeana: faceti ca legea la voi sa fie puternica. Iata cat de actual este pentru noi ceea ce acum 146 de ani erau lucruri pe care oamenii politici de calibrul lui Kogalniceanu le stiau. Si tot acum 146 de ani a aparut povestea cu ocaua lui Cuza. Cand il prindeai cu ocaua mica, nu-i mai dadeai nici decoratii, nu-i mai dadeai nici amnistie, nu-i mai dadeai nici iertare, ii dadeai un singur lucru: legea. Astazi, la Iasi, trebuie sa recunoastem ca Romania nu are nevoie de altceva decat de respectarea legii, de semetie, de dreptate, lucruri pe care un popor intreg le asteapta. Si eu va asigur ca le vom face sa functioneze. Daca din 1859 incoace tot avem probleme cu ocaua mica si cu legea, in urmatorii doi ani trebuie sa le rezolvam si va garantez ca toate institutiile statului, cu voie sau de nevoie, vor face ca legea sa prevaleze in statul roman.”  

 

Anul 2006 – transformarea tarii

 

Si in 2006, la Focsani, Basescu vorbea de ”transformarea Statului”, inca nu ajunsese la modernizare. Mai erau 11 luni pana la integrarea in UE si Basescu promitea ca va fi printre romani…

”Simpla unire a Romaniei cu cele 25 de state ale Europei de azi nu ne rezolva nici bunastarea, nici un viitor prosper. Va trebui in continuare sa muncim asa cum munciti de 15 ani, la un proces dificil de transformare a tarii. In acest efort trebuie sa stiti ca nu sunt numai zile bune; vom avea in continuare dificultati, si dupa ce intram in UE. Primul an va fi anul cel mai dificl, nu mai dificil ca anul trecut, cu certitudine, dar va fi cel mai dificil an de dupa integrarea noastra in UE.

Un an de unire, o unire care, de data aceasta, duce un mesaj de vointa a poporului roman cu civilizatia, o unire definitiva cu natiuni dintre care am plecat acum mai bine de 60 de ani;.ne intoarcem inapoi la locul pe care Romania l-a avut dintotdeauna. Azi, in zi de sarbatoare, va doresc, dragi focsaneni, dragi vranceni, dragi romani, putere sa treceti peste anul 2006, pentru ca la cumpana dintre ani, la 31 decembrie 2006, la ora 24:00, sa spunem ca noi toti, 22 de milioane de romani, am invins vremuri dificile impreuna, oameni obisnuti, militari, avocati, politicieni. Noi toti am reusit sa ajungem cu Romania intreaga si puternica in Uniunea Europeana. Inchei, dorindu-va sanatate, bucurie si asigurandu-va ca presedintele Romaniei a plecat dintre romani si cat timp voi fi Presedinte, voi fi printre romani”.  

 

Anul 2007 – modernizare a la Cuza

 

Pe site-ul Presedintiei nu sunt postate discursurile lui Basescu de la Iasi si Focsani din ianuarie 2007, apar doar cateva fotografii. Aflam insa din arhiva Evenimentului zilei ce spunea Basescu acum 4 ani, an in care lumea incepea sa-l intrebe de Elena Udrea. Evident, tema modernizarii statului este axa discursului lui Basescu.

” Seful statului a tinut un discurs foarte scurt, in care a afirmat ca principiile sale sunt aceleasi cu cele pe care Mihail Kolgalniceanu i le cerea lui Cuza, "fa sa dispara arbitrariul, fa ca legea sa fie tare". El a facut si o paralela intre vremea lui Cuza si situatia actuala din Romania. "Cuza a facut un Cod Penal, noi avem nevoie acum de un Cod Penal modern, Cuza a facut un Cod Civil, noi avem nevoie de un Cod Civil modern, Cuza a pus bazele invatamantului modern, noi trebuie sa modernizam scoala romaneasca pentru ca tinerii sa aiba sanse", a spus Basescu. El s-a prins apoi in Hora Unirii alaturi de autoritatile locale si de Theodor Stolojan si Bogdan Olteanu. Hora nu a durat mai mult de un minut. Presedintele a facut apoi o baie de multime. Un  batran l-a intrebat pe presedinte "unde e Elena Udrea", iar un altul i-a urat "la mai multe biletele", scria Evenimentul zilei in ianuarie 2007, anul in care Basescu urma sa fie suspendat din functia de presedinte. 

 

Anul 2008 – trebuie sa modernizam

 

In ianuarie 2008, Basescu sarbatorea ”Unirea mica” la Focsani. Tot prin ””modernizare”.

”Daca Unirea s-a facut in 1859, numele de Romania a venit abia in 1862, cand, pentru prima data, s-a rostit cuvantul care, astazi, ne este drag tuturor. Si atunci a trebuit modernizate institutiile statului. Atunci, dupa Unire, s-a infiintat Inalta Curte de Casatie - o Curte care avea un rol pe care si noi il dorim astazi. Dincolo de a casa hotararile instantelor de peste tot din tara, Inalta Curte de Casatie avea si rolul sa judece pe ministri si pe oamenii de stat. Iata ca sunt aproape 150 de ani de cand romanii isi doresc ca ministrii sa fie egali cu ei -  este ceea ce trebuie sa se intample si in ziua de azi. Am putea sa vorbim despre istorie, dar as prefera sa va spun cateva cuvinte despre viitor. Viitorul nu ne poate conveni asa cum el se prefigureaza acum. Pentru a avea viitorul pe care ni-l dorim, trebuie sa ne modernizam institutiile. Romania are nevoie de o noua impartire administrativ-teritoriala. Cea actuala dateaza din 1968 si nu mai corespunde nevoilor de dezvoltare de astazi. Avem nevoie de un sistem de educatie care sa dea sanse tuturor tinerilor care trec prin el. Avem nevoie sa ne modernizam sistemul de sanatate, sa modernizam agricultura, sa dam sanse tinerilor la ei acasa. Avem nevoie sa ne construim sistemul de autostrazi - si va spun toate acestea (pot fi spuse multe altele) nu pentru a va aduce aminte niste lucruri pe cere le stiti, ci doar pentru a marca o realitate. O tara moderna isi construieste un viitor modern si prosper doar atunci cand intelege sa fie intr-un proces continuu de modernizare si adaptare ale institutiilor si realitatilor ei la vremuri”. 

 

Modernizarea, la 2009

 

Ce spunea Basescu la Iasi, in 24 ianuarie 2009: ”Romania a inceput sa se modernizeze, a inceput sa existe si sa se modernizeze incepand cu 24 ianuarie 1859. Procesul de modernizare a fost unul dificil, dar el este un proces care nu se poate intrerupe niciodata, si astazi, mai mult ca oricand, avem nevoie de continuarea procesului de modernizare a statului roman. Modernizarea statului nu este o vorba, modernizarea statului este o necesitate. Fiecare zi care trece adauga exigente noi. Modernizarea nu este doar treaba politicienilor, modernizarea se face atunci cand o natiune intreaga doreste si cere acest lucru. Eu va chem pe dumneavoastra, pe cei 22 de milioane de romani din interiorul tarii si pe cei alti circa 10 milioane din afara Romaniei, sa fim parte la procesul de modernizare a Romaniei. Asa cum spunea Roberta Anastase aici, avem nevoie de modernizarea Constitutiei, avem nevoie de modernizarea institutiilor statului, dar poate mai mult decat orice si poate mai mult decat oricand, avem nevoie de modernizarea modului nostru de a gandi. (…) As aminti din cuvantul lui Kogalniceanu catre Cuza: "Fa sa inceteze arbitrariul, fa ca legea sa fie tare"; este ceea ce trebuie sa facem astazi, legea sa fie deasupra tuturor, de la Presedinte pana la cel mai neinsemnat om din aceasta tara, daca putem spune ca un om poate fi neinsemnat - ma refer la neinsemnat ca functie. Este obligatia noastra, astazi, de a moderniza statul, in primul rand, respectandu-i legile. Dragi ieseni, dragi romani, va asigur de tot devotamentul si loialitatea mea pentru un proces rapid si drept de modernizare a statului roman. Avem nevoie de modernizarea statului, pentru a-l pune total in favoarea romanilor”.

 

Modernizare si Cuza – varianta 2010

 

”Trecand peste momentul 1859, trebuie spus ca a urmat un lung sir de evenimente care au culminat cu Marea Unire. Poporul roman si-a dat jertfa de sange in Razboiul de Independenta de la 1877, poporul roman si-a dat jertfa de sange in Primul Razboi Mondial. As spune ca toate marile evenimente care au dus la constituirea statului unitar roman au fost platite, in primul rand, de popor. Revenind la momentul 1859, trebuie sa observam o similitudine a realitatilor de atunci si de astazi. Si atunci era nevoie de o Constitutie, o Constitutie moderna care sa corespunda aspiratiilor romanilor de a avea un stat modern. Si atunci ca si acum, avem nevoie de o reforma a sistemului de educatie, avem nevoie de reforme in agricultura, avem nevoie de un cod al asistentei sociale. Toate acestea ne arata ca natiunile, oricat ar avansa in timp, trebuie sa se afle intr-un proces continuu de modernizare, de asezare a vietii natiunilor in acord cu aspiratiile fiecarui roman si cu aspiratia tuturor romanilor la un loc. Daca ne referim la Unirea de la 1859, nu putem sa nu remarcam faptul ca astazi, cand sarbatorim 151 de ani de la aceasta Unire, ne apropiem si de sarbatorirea a 150 de ani de la infiintarea Universitatii Alexandru Ioan Cuza. Este, daca vreti, o confirmare a faptului ca natiunile evolueaza prin educatie, prin stiinta, iar in momentul de fata avem nevoie mai mult ca oricand nu numai de unitate, dar avem nevoie si de scoala, o scoala buna care sa faureasca drumul viitor al Romaniei. As incheia, aducandu-mi aminte de un alt imperativ al vremii Unirii, atunci cand Kogalniceanu ii spunea lui Alexandru Ioan Cuza: ”Maria ta, fa ca legea sa inlocuiasca arbitrariul, fa ca legea sa fie tare”. Este un lucru de care avem nevoie si astazi”, spunea Basescu in ianuarie 2010.

Asteptam cu interes discursul din 24 ianuarie 2012…

1.

UPDATE Basescu, huiduit la Iasi de Ziua Unirii. Presedintele ar urma sa mearga si la Focsani

Publicat in 24 ianuarie 2011 la 11:02

Presedintele Traian Basescu a fost huiduit la Iasi, unde a participat la evenimentele care marcheaza 152 de ani de la Unirea Principatelor Romane sub Alexandru Ioan Cuza, transmite Realitatea.Net. Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, seful statului ar urma sa se deplaseze si la Focsani, precizeaza Ziare.com, citand Mediafax.

2.

Abuz de putere! SRI-ul a "saltat" pensionari care il huiduiau pe Basescu

Publicat in 24 ianuarie 2011 la 14:34

La mitingul din Iasi, unde pensionarii militari s-au adunat in Piata Unirii pentru a protesta fata de recalcularea pensiilor, ofiterii SRI au facut abuz de putere. Si asta pentru ca mai multi protestatari care purtau drapelul Romaniei au fost luati pe sus de SRI-isti si dusi in masinile Politiei, titreaza Buna Ziua Iasi.

3.

Crin Antonescu: Huiduirea lui Basescu, o reactie normala a unor oameni "batjocoriti”

Publicat in 24 ianuarie 2011 la 13:23

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat ca huiduirea sefului statului a fost o reactie normala a unor cetateni "batjocoriti si tratati drept paraziti", si ca nimeni nu a adus oameni acolo pentru a protesta. Declaratia a venit dupa ce, luni dimineata, presedintele Traian Basescu a fost puternic huiduit, in timp ce participa la manifestarile organizate in Piata Unirii din Iasi, de Ziua Principatelor Unite, transmite Mediafax.

Basescu, huiduit in 2011

Basescu, la Iasi, in 2005

Basescu, la Focsani in 24 ianuarie 2010

Basescu, la Iasi, 24 ianuarie 2009

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.