Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

Intelectualul civil Paleologu și militarizarea Cotrocenilor

Afirmații extrem de interesante, zilele trecute, într-un interviu, ale candidatului prezidențial Theodor Paleologu, universitar de înaltă clasă și politician venit din mediul pur intelectual, dar care dă semne că are oarece culoare kaki în sînge. Nici nu e de mirare obsesia sa mărturisită pentru cronicile de război ale lui Homer. Un candidat care anunță că negociază în secret cu militari activi pentru echipa de la Cotroceni. Singurul care a remarcat ciudățenia spuselor e senatorul ALDE Ion Popa, într-o postare pe Facebook.

Ce scrie senatorul ALDE:

”A trecut neobservat – și zic eu că e mare păcat – un anunț al candidatului la președinție, al securistului Petrov, făcut zilele trecute la o emisiune cu jurnalistul Ion Cristoiu. Zicea dl. Paleologu că are deja lista de consilieri prezidențiali pe care îi va aduce la Cotroceni în caz de victorie, dar că nu o poate dezvălui deocamdată, pentru că pe ea sunt și militari.
Sunt foarte mirat de ce ține morțiș un intelectual civil să își aducă militari în echipa de consilieri când sunt atîția specialiști de marcă în chestiuni de, să zicem, apărare națională sau ordine publică!
Iar răspunsul e unul singur, în opinia mea: prin candidatul-marionetă Paleologu jr. – cel care a acceptat să fie omul sistemului care i-a trimis tatăl la închisoare -, Băsescu/Petrov speră să revină indirect la putere. Și să-și trimită în funcții grele acoliții din servicii care i-au pus pe tavă două mandate și de care s-ar putea să mai aibă nevoie, că se anunță vremuri grele.
Petrov, dragul meu, fii sincer și mărturisește: Coldea și Opriș sunt și ei pe lista aia a lui Paleologu?
Mai în glumă, mai în serios, îi păstrezi pentru guvernul în fruntea căruia tragi speranță, mai nou, să te numească Iohannis, semn că ai scos alea patru cuburi de gheață tradiționale din paharul de whisky și ai completat diferența cu vodcă?”.

Dincolo de ironiile senatorului Popa, trebuie remarcat, într-adevăr, faptul că, într-un interviu acordat zilele trecute în emisiunea ”Gîndurile lui Cristoiu” de la Mediafax, candidatul PMP a anunțat că își va selecta consilierii prezidențiali, în caz de victorie, după criteriile eroului antic Agamemnon, pe care îl consideră ”un lider extraordinar, pentru că și-a ales foarte bine consilierii, pe Nestor și pe Ulise(…)O să mă înconjor numai de Nestori și Ulise”.

Nestor și Ulise, doi oameni ai războiului, să o spunem, remarcați în bătălia pentru Troia.

Să înțelegem de aici că intelectualul Paleologu se va înconjura de consilieri din rîndul militarilor?
Ar fi, aparent, doar o speculație, la urma-urmei paralela cu situația din Iliada și Odiseea nu poate merge la extrem.

Numai că, ce să vezi, că nu e o speculație o spune chiar candidatul PMP. Întrebat, astfel, dacă a pregătit deja lista de consilieri prezidențiali, Paleologu confirmă:

”Am deja o listă consistentă, dar nu vreau să o fac publică până nu trec de 10 procente. Voi face publică lista echipei mele după ce trec de 10%”.
Și mai spune candidatul PMP că, în mod oarecum neașteptat, ”Niciunul nu e membru PMP”.

Și vine nucleara:

”Dar să ne înțelegem, nu voi face publică această listă decât atunci când voi trece de 10% pentru că înainte e caraghios. Când ai 8%, nu te apuci să vinzi pielea ursului din pădure. Când mă apropii de intrarea în turul doi, voi face publică aproape toată lista, nu chiar toată lista pentru că sunt și diplomați și militari pe care nu-i pot anunța”.

Din spusele lui, trei concluzii:

1) Președintele intelectual Paleologu are de gînd să își aducă de la doi militari activi în sus în echipa de consilieri prezidențiali
2) Negocierile cu respectivii se derulează ilegal știut fiind că militarii activi nu au voie să facă politică. De aici și decizia fără precedent de a ține la secret o parte a listei de consilieri pînă după turul doi.
3) Paleologu nu a reușit de la acel moment să atingă 10% în sondaje.

După revoluție, trebuie spus, niciun președinte nu a excelat în aducerea de militari în echipa de consilieri. Klaus Iohannis îl are doar pe generalul Ion Oprișor, dar acesta trecuse în rezervă cu mulți ani înaintea numirii, la fel ca și sepepista Delia Dinu.
Traian Băsescu i-a avut, de-a lungul celor două mandate, pe generalii Bîrloiu și Degeratu, cel din urmă fiind singurul cadru militar în echipa lui Emil Constantinescu și trecut în rezervă cu mulți ani înainte de a lucra pentru Băsescu. Ion Iliescu i-a avut în 11 ani de mandat pe Vasile Ionel, Cico Dumitrescu și Ioan Talpeș, în al doilea mandat cu statutul de rezervist.

O lungă perioadă de timp după revoluție, e important de punctat, în România nu existau specialiști civili în probleme de securitate națională, așa că recurgerea la consilieri militari era cam obligatorie. Nu acceași situație se înregistrează după integrarea europeană, cînd avem specialiști civili de marcă în domeniile respective. În plus, normele euro-atlantice impun conduceri civile structurilor militare.

De ce o ține un candidat intelectual pur sînge să-și aducă în echipă militari activi – Armată, SRI, SIE? – pînă la momentul numirii, adică o practică evitată de ceilalți președinți, reprezintă o întrebare care chiar merită pusă înaintea alegerilor.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.