Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Imposibilele excluderi din PSD

Luni, cu o oră înaintea ședinței Comitetului Executiv al PSD, presa de toate culorile dezbătea ipoteza excluderii unor fruntași ai partidului. Adică a unor execuții politice. Ceea ce m-a determinat să risc. Și să redactez analiza de față. Prin care susțin teza din titlu.

Gabriela Firea urmează, vezi Doamne, să fie exclusă din PSD, pentru că s-a luat la trântă cu Liviu Dragnea, președintele partidului. Care, în paranteză fie spus, trece luni prin două momente și mai grele: explozia de pe un câmp din Teleorman a valizei cu documente; cel de-al doilea termen în finala procesului de la Înalta Curte. Dar Gabriela Firea este omul cele mai multe voturi în partid după cele ale lui Dragnea. În plus, e primarul general al Capitalei. Singurul primar general pe care l-a avut vreodată Partidul Social Democrat. Excluderea ei înseamnă practic pierderea Capitalei. A celui mai semnificativ fief electoral al socialiștilor. Ca să nu mai vorbim de talmeș-balmeșul care s-ar isca în interiorul Consiliului General și al consiliilor de sector, unde cu certitudine opțiunile vor fi împărțite. Ar fi o operațiune, care cu siguranță va fi sancționată de bucureșteni.

Un alt subiect al excluderii este Marian Neacșu. Acesta este secretar general al partidului. Al doilea om după Liviu Dragnea. Mâna sa dreaptă. Ce va face astăzi Liviu Dragnea, după ce pleacă de la Înalta Curte și se întoarce la partid? Își taie cu barda mâna dreaptă? Dacă nu mai poate lucra cum trebuie cu Neacșu, mai are și soluția de a-l înlocui pur și simplu. Să zicem cu Codrin Ștefănescu. Care și el, la sfârșitul anului trecut, căzuse în dizgrație, pentru că și el a cerut mai multă democrație în partid, mai puțină intrigă și acțiuni mai hotărâte împotriva statului paralel.

Pe eșafod își mai așteaptă sentința și Adrian Țuțuianu. Este șeful constant, de mai mulți ani, al uneia dintre cele mai puternice organizații PSD, care obține mereu rezultate de frunte în competițiile electorale. Chiar și la referendum  Dâmbovița a dat printre cele mai multe voturi. Desigur, teoretic, Țuțuianu, care a fluierat insistent în biserică, ar putea fi eliminat. Întrucât este ales fruntaș în Dâmbovița cu o majoritate covârșitoare, el nu poate fi executat decât prin excluderea din partid. O sancțiune și în cazul lui în mod evident excesivă. Nu poate fi scos din conducerea partidului pentru că este nestatutar. El ocupă poziția pe care o ocupă de drept, în urma unor alegeri interne. Dar dacă este exclus din partid, printr-o decizie a forumului de conducere, PSD Dâmbovița a declarat că-l reînscrie tot statutar, imediat și din nou va fi reales în fruntea de președinte. Ceea ce înseamnă că, din nou, de drept, va reveni în conducerea de vârf PSD. Un cuțit în spatele lui Dragnea, care nu se dă dus.

Toate aceste frământări, lupte și răzbunări intestine nu fac altceva decât să reducă credibilitatea PSD și să slăbească înaintea a trei runde de alegeri forța partidului. Dacă pentru PSD există și un lucru bun, singurul este faptul că adversarii săi politici sunt incapabili să fructifice în folos propriu acest proces al unei sinucideri programate. Se pare că Liviu Dragnea a simțit acest lucru și încearcă să profite din plin.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.