Reteaua Corect

Igor Dodon, față în față cu Vladimir Putin

Rusia consideră Republica Moldova drept unul din partenerii săi prioritari din spațiul CSI, a declarat liderul rus, Vladimir Putin, în cadrul întrevederii cu omologul său moldovean. Igor Dodon consideră Rusia partener strategic al Moldovei și că cele două state ar avea o istorie comună și relații frățești. Cei doi au prezentat relațiile dintre cele două țări ca fiind în ascensiune, folosind cifre care nu corespund datelor statistice, iar atât presa rusă, cât și experții de la Chișinău consideră vizita drept una electorală, care nu se va solda cu ceva concret, relatează Radio Chișinău.

Igor Dodon a avut miercuri, în prima sa zi a vizitei la Moscova, o întrevedere cu Patriarhul rus Kirill, care recent și-a anulat în ultimul moment vizita în Republica Moldova și cu președintele rus, Vladimir Putin.  

Potrivit presei ruse, care citează declarațiile celor doi oficiali de la începutul întrevederii, Igor Dodon a accentuat importanța relațiilor Republicii Moldova cu Rusia, pe care le-a calificat drept „frățești” și s-a pronunțat în favoarea „aprofundării parteneriatului strategic”. El a vorbit și despre biserica ortodoxă moldovenească, spunând că este parte a celei ruse. În privința reglementării conflictului transnistrean, Igor Dodon s-a pronunțat în favoarea menținerii actualei misiuni de pacificare sub egida Rusiei, deși autoritățile de la Chișinău vorbesc de mai mulți ani despre necesitatea transformării acesteia în una civilă. De asemenea, el a anunțat că până la sfârșitul anului va avea o nouă întrevedere cu liderii separatiști de la Tiraspol. Dodon a abordat și subiectul migranților moldoveni în Rusia, spunând că aceștia trimit acasă anual peste un miliard de dolari, deși potrivit datelor Băncii Naționale, cifra este de aproape trei ori mai mică. 

La rândul său, Vladimir Putin a calificat relațiile cu Republica Moldova drept prioritare printre țările din spațiul CSI. El a remarcat majorarea exportului de producție vinicolă pe piața rusă, menționând că, în general, exporturile moldovenești pe piața rusă au crescut cu 40%, în 2017, deși datele Biroului Național de Statistică de la Chișinău arată o creștere mai mică de 10 la sută. Vladimir Putin a mai declarat că exportul de mărfuri moldovenești pe piața rusă a crescut și în prima jumătate a acestui an, cu 14%, deși datele statistice arată că, dimpotrivă, acestea s-au redus cu 8 la sută. 

Vizita lui Igor Dodon la Moscova nu poate fi privită în alt context decât cel electoral, a comentat pentru Radio Chișinău observatorul politic Nicolae Negru. El susține că Rusia va miza pe Partidul Socialiștilor la parlamentarele din februarie și nu exclude chiar implicarea Kremlinului în viitorul scrutin. Și portalul Kommersant.ru califică vizita oficială a lui Igor Dodon drept una electorală, în condițiile în care în februarie 2019 în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare. Publicația rusă mai menționează că Igor Dodon și Vladimir Putin au avut, din ianuarie 2017 și până în prezent, nu mai puțin de șase întrevederi bilaterale, însă niciuna nu s-a încheiat cu semnarea vreunui document oficial.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.