Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

ȘI TOTUȘI, CE CAUTĂ TANDEMUL CIUCĂ & CIOLACU ÎN COREEA DE SUD?

Scris de Bogdan Tiberiu Iacob in 22 decembrie 2022 la 12:47, in Politics. 568 vizualizari Intra in discutie Taguriciolacu, ciuca, coreea de sud, guvern, premier, românia, vizita shortlinkhttp://crct.ro/nADz

O știre care face turul presei: jumătate din guvern cu premierul în frunte, plus alte înalte oficialități efectuează o vizită ”oficială” în Coreea de sud. Agenda oficială include o întîlnire cu reprezentanții comunității românești. Conform MAE, anul trecut erau înregistrați ca aflați în Coreea de Sud 341 de români. Ceea ce înseamnă că va fi prima dată cînd o delegație de oficiali va fi mai mare decît comunitatea pe care o vizitează! Lăsînd gluma deoparte, e chiar o întrebare legitimă: ce face în Coreea de sud ditamai delegația română, dacă nu luăm în calcul o vacanță exotică de vis cu prilejul Sărbătorilor, drept consolare după Schengen?

De pe siteul guvernului nostru aflăm că ”Prim-ministrul Nicolae Ciucă efectuează în această săptămână o vizită oficială în Republica Coreea, însoțit de vicepremierul și ministru al transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul educației, Ligia Deca, ministrul cercetării, Sebastian Burduja, ministrul economiei, Florin Spătaru, ministrul energiei, Virgil Popescu, directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, și împreună cu o delegație parlamentară condusă de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu”.

Lipsește din comunicat cea mai importantă informație: la invitația cui are loc vizita oficială?

O întrevedere cu prim-ministrul sud-coreean presupune, logic, o invitație din partea lui.
Numai că, ciudat, premierul Ciucă s-a văzut cu omologul său sud-coreean, Han Duck-soo, acum cîteva săptămîni, la funeraliile fostului premier japonez Shino Abe și acolo au avut o întrevedere tete a tete. Comunicatul ulterior al lui Ciucă spunea, negru pe alb, că ”Premierul român și-a invitat omologul său sud-coreean să viziteze România anul viitor, când cele două țări vor sărbători 15 ani de colaborare în cadrul parteneriatului strategic”.

Nicio asemenea invitație nu i-a fost făcută lui Ciucă, măcar de complezență, de către Han Duck-soo.

În istoria relațiilor România-Coreea de sud nu a existat nicio vizită a unui premier român la Seoul. Președinți, miniștri, da, premieri, nu.
Cu atît mai mult o vizită oficială a premierului României, acum, ar fi meritat o pregătire și o atenție cu totul speciale. Deși contextul, Sărbătorile de Crăciun, e complet neadecvat, de regulă.
Să mai spunem că în septembrie ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a făcut o vizită oficială în Coreea, iar acum merge tot într-o asemenea vizită și noul ministru al Apărării, Angel Tîlvar, de parcă ne-am pregăti să declarăm război cuiva din regiune.

Pe siteul guvernului sud-coreean nu există nicio referire la vizita ”oficială” în derulare. Doar fotografii de la întîlnirea din septembrie, de la Tokyo. Nici presa sud-coreeană nu suflă vreun cuvînt despre vizita marii delegații de români.

Mult mai probabil, vizita lui Ciucă, Ciolacu & comp are caracterul unei vizite private, care vizite permit, totuși, întrevederi cu înalții oficiali din țara vizitată, conform cutumelor. O vizită privată deghizată în oficială.
Un sejur de plăcere, de Crăciun, pe banii contribuabililor? (Bogdan Tiberiu IACOB)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.