Reteaua Corect
Cozmin Gusa

Hurezeanu e frate cu Grindeanu. Hora declarațiilor tardive și calul de bătaie numit Klaus

Scris de Cozmin Gusa in 17 martie 2023 la 12:40, in Politics. 608 vizualizari Intra in discutie TaguriGrindeanu, hurezeanu, Klaus Iohannis shortlinkhttp://crct.ro/nB2C

Ambasadorul Hurezeanu a fost chemat la rampă prin evocarea sa, într-un context anti-Iohannis, transmisă public de către Rareș Bogdan. Site-ul Comisarul publică azi un interviu al lui Emil Hurezeanu acordat austriecilor de la Profil, unde ambasadorul nostru zice acum, despre aderarea noastră la spațiul Schengen, ce-ar fi trebuit să spună în urmă cu șase luni.

Operațiunea e similară cu cea prin care Grindeanu a denunțat public săparea zonei Bâstroe-Chilia, dar tot cu o întârziere de cca șase luni, timp în care ucrainenii au lucrat anti-România cu știința și acordul autorităților române, finalizându-și practic treaba la momentul așa-ziselor dezvăluiri ale ministrului transporturilor. Și Hurezeanu și Grindeanu acționează în mod tardiv, și doar cu ”voie de la stăpânire”, din acest motiv i-am evocat ca fiind prinși în ”hora declarațiilor tardive”, ce se joacă pe o partitură compusă în liniștea inspiratoare a ”pădurilor”. E destul de clar ce vreau să sugerez, așadar mai adaug doar faptul că în urma evoluțiilor publice ale lui Grindeanu, Rareș Bogdan și Hurezeanu, rezultă constatarea certă că avem în spațiul public un ”cal de bătaie” numit Klaus. Caii de bătaie precedenți în ultimii treizeci de ani s-au numit Traian, Emil și Ion, și-au fost retrași de la curse, în liniștea tihnită a grajdurilor politicii românești, prin proceduri similare. În acele grajduri deja există boxa, igienizată și furajată cu fân proaspăt, unde a fost scris cu vopsea numele ultimului sosit, respectiv Klaus.

P.S. Interviul lui Hurezeanu, așa cum a fost redat de cei de la Comisarul:

”Emil Hurezeanu, interviu exploziv în presa austriacă: Răbdarea noastră nu este fără sfârşit

PROFIL: Cum vă explicaţi opoziția Austriei faţă de o aderare a României?
HUREZEANU: Austriecii susţin că mii de migranţi ilegali ajung în Europa prin România. Nu este adevărat, în România erau înainte mai puţin de două procente. Au urmat speculaţii: pe ce bază au fost respinse România şi Bulgaria, dar nu şi Croaţia?

PROFIL: Ce credeţi?

HUREZEANU: Poate că austriecilor Croaţia le este mai simpatică. Acolo îşi petrec concediile. Înţeleg că înaintea unor alegeri regionale se încearcă mobilizarea cât mai multor alegători. Însă Partidul Popular Austriac (ÖVP) a câştigat alegerile din Austria inferioară datorită unei politici mai severe faţă de migraţie? Nu!

PROFIL: De atunci s-a mai întâmplat câte ceva. În ce stadiu se află negocierile la acest moment?

HUREZEANU: De atunci au mai avut loc mai multe întâlniri bilaterale, dar nu auzim nimic concret dinspre zona politico-diplomatică. Ne-am bucura foarte mult dacă ministrul de externe Alexander Schallenberg şi ministrul pentru Europa, Karoline Edtstadler, ar manifesta mai mult angajament în discuţiile cu noi. Ştim că mulţi politicieni de aici nu aprobă decizia. Vicecancelarul, primarul din Viena, ecologiştii şi cei din Neo. Toţi aşteaptă să audă vocea cancelarului federal. Dar aceasta se lasă aşteptată.

PROFIL: Ce credeţi, cât timp mai durează?

HUREZEANU: Înţeleg că dl cancelar trebuie să-şi salveze imaginea. Oricum, la sfârşitul lui ianuarie a confirmat că veto-ul rămâne. Care om de stat ar afirma după două luni că a fost doar o glumă, iar acum susţinem aderarea? Politicienii austrieci vorbesc la Bruxelles mereu despre solidaritate, unitate şi răbdare strategică. Dar răbdarea noastră nu este fără sfârşit. Nu vrem să mai aşteptăm încă doi-trei ani. Ceea ce ne trebuie, este un plan concret.

PROFIL: Cum ar arăta acesta?

HUREZEANU: Lăsând în urmă furia şi emoţiile prezente după veto. Dar nu vrem să aşteptăm până când spaţiul Schengen va fi reformat la nivelul UE. Suntem pregătiţi să colaborăm ca parteneri. Este fezabilă crearea unui nou centru la graniţa sârbă pentru a-i trimite înapoi pe refugiaţi. Însă în cazul în care ministrul Karner va veni la noi şi ne va spune, ca şi în Bulgaria, că trebuie să construiţi un gard la frontieră exact în acest loc, nu vom fi pătrunşi de entuziasm. Vrem să fim trataţi ca parteneri la nivel de egalitate. Vrem de asemenea să ni se spună că anul acesta mai există încă o posibilitate.

PROFIL: Înseamnă că vă aşteptaţi la un anunţ în acest an?

HUREZEANU: Da, la o declaraţie prin iunie, iar în al doilea semestru, la o decizie concretă. Anul viitor ar fi foarte complicat. Pretutindeni vor avea loc alegeri – la nivel UE, în Austria, în România. Ne aflăm într-o situaţie dificilă din cauza războiului, a scumpirilor şi a veto-ului. Ne vom confrunta cu un populism intens atât în România, cât şi în alte părţi ale Europei.”

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.