Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

„HOTUL” CIUCA E ISTORIE

O bombă „telefonată”. Ziua începe cu dezvăluirea plagiatului prim-ministrului Nicolae Ciucă, făcută de ziarista cu specializare în domeniu, Emilia Șercan. Eroul de la Nassyriah e, de fapt, hoț și a furat copios de la alții. Nu lipim noi asemenea etichete, ci exact cel care l-a propus în funcție. „Plagiatul e o formă de hoţie. Dacă e tolerată, concluzia politicienilor e că se poate şi mai mult” declara Iohannis acum trei ani. Estimare: premierul Ciucă nu va rezista loviturii. Poate trage de timp, dar nu îi va fi de folos. Reîncepe circul politic.

Ce dezvăluie Șercan în materialul publicat marți: ”Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului”.
Rîsul curcilor, între lucrările din care a plagiat Ciucă – cel care și-a elaborat teza de pe fronturi străine! – se numără una a generalului Mihail Popescu, cel care, în perioada doctoratului actualului premier era șeful armatei. Adică Ciucă a furat de la propriul șef.

Mai dezvăluie Șercan că demersurile de verificare a lui Ciucă au început în decembrie. Adică exact cînd era numit în funcție.

Spuneam mai sus că asistăm la o lovitură ”telefonată”. În box, asta înseamnă o lovitură care nu vine prin surprindere, se observă din timp.

Atacul la Ciucă ține de o strategie abilă, una care nici măcar nu e o premieră. O strategie utilizată în 2012, tot împotriva unui premier.

Să reamintim pe scurt cîteva fapte.

În primăvara lui 2012, ministrul educației din guvernul USL, Ioan Mang, e dat în vileag ca plagiator, care ar fi copiat un articol al unor cercetători japonezi. PDL, cu Emil Boc în frunte, reacționează imediat cerînd demisia lui. Pe 10 mai, premierul Victor Ponta anunță că Mang pleacă dacă acuzațiile se confirmă.
Apele se învolburează, se invocă „grave prejudicii de imagine aduse ţării”, atacurile politice se întețesc, PDL anunță moțiune împotriva plagiatorului, reacționează și presa internațională. Inclusiv o anume revistă britanică ”Nature”, despre care nu e clar ce legătură ar avea cu subiectul.
Finalmente Mang demisionează mai înainte de a veni verdictul specialiștilor privind plagiatul.

Ponta se bucură că s-a detensionat o situație periculoasă în an electoral.
Se bucură degeaba.
Cîteva săptămîni mai tîrziu, în iunie, aceeași revistă ”Nature” amorsează adevărata bombă: premierul Ponta și-ar fi plagiat teza de doctorat. Dezvăluirile sunt făcute de către o persoană anonimă, mai spune revista.
PDL cere imediat demisia lui Ponta, prin vocea lui Vasile Blaga.
Tevatura spulberă de la mare distanță, prin amploare, scandalul Mang și se întinde pe multe luni de zile.

De ce a rezistat Ponta loviturii?
Pentru că 2012 a fost un an teribil, poate cel mai agitat politic de după revoluție.
Manifestații de stradă, două guverne căzute, suspendarea președintelui, înlocuirea șefilor Parlamentului, două rînduri de alegeri șamd.
Ponta a scăpat pentru că au bubuit evenimente de foarte mare amploare. Și, mai ales, pentru că a cîștigat zdrobitor alegerile.

Acum, strategia din 2012 s-a repetat identic cu amorsarea scandalului de plagiat al ministrului Florin Roman. Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului la vremea respectivă, conform relatărilor presei, să-și clarifice urgent situația ori să demisioneze.
Roman nu a putut clarifica, deci a plecat.
Am avut în acele zile agitate o serie de discuții cu maestrul Ion Cristoiu în care puneam amîndoi scandalul Roman pe seama unei strategii îndreptate, de fapt, contra premierului, pornind tocmai de la modelul Ponta 2012.
De aici, și opinia exprimată într-un editorial de către Ion Cristoiu că generalul Ciucă a greșit cu raderea lui Roman. ”Din obsesia de imagine a lui Nicolae Ciucă, Guvernul s-a clătinat la o simplă adiere. Ce se va întâmpla cînd vor veni uraganele?” se întreba el.
Iată că uraganul a venit azi.
Detonarea premierului însuși.

Nicolae Ciucă e departe de a avea acum șansa lui Ponta din 2012, cu excepția, poate, a declanșării imediate a unui conflict militar în Ucraina.
Premierul cu doar cîteva săptămîni în funcție stă foarte prost în șa.

La capitolul imagine nu doar că nu a reușit să adune puncte prin scurta prestație de pînă acum, ci mai degrabă am spune contrariul.

Politic, plagiatul său oferă USR un nou scop în viață. Partidul lui Cioloș se va reactiva brusc din amorțeală și va trage nonstop, de acum, cu toate tunurile în premier și președinte.
Klaus Iohannis, deja prăbușit în ochii poporului, va trebui să decidă dacă e cazul să-l ”ducă” pe Ciucă în spate, în noul scandal.

În repetate rînduri, președintele a luat atitudine dură împotriva plagiatului.

Nu mai departe de luna iulie ne spunea „Am toleranță zero față de orice abatere de la cultura integrității în mediul academic. Persoanele acuzate de plagiat să facă un pas în spate. Pentru a progresa ca societate, instituțiile abilitate trebuie să-i sancționeze drastic pe cei care își însușesc ilicit munca intelectuală a celorlalți, dar și pe aceia care facilitează acest lucru”.

Asemenea poziționări a avut cu duiumul de-a lungul anilor.
În zilele următoare, el va fi confruntat pe scară largă cu propriile declarații.
Va tăcea o perioadă. Dar cît va putea să o facă?

PNL e și el într-o situație complicată.
Jumătatea democrată a partidului a răcnit din toți bojocii în 2012 contra plagiatorului Ponta. Acum își va schimba punctele de vedere? În plus, numirea lui Ciucă la guvern a fost o țeapă dată foștilor democrați, pentru că Iohannis i-a dus cu preșul pînă în ultima clipă că premier va fi Lucian Bode.
Jumătatea liberală nu prea îl înghite de facto pe Ciucă, în frunte cu Florin Cîțu, deci e greu de crezut că îl va apăra cu entuziasm.
UDMR s-a pronunțat pe temă chiar săptămînile trecute, în scandalul Florin Roman: „Este o decizie corectă, asumată o greșeală, și-a depus demisia, s-a terminat acest conflict, acest scandal, și trebuie să mergem mai departe. Dacă apar astfel de suspiciuni, dacă apar astfel de probleme, se rezolvă prin demisie, e clar”, a spus președintele Kelemen Hunor. Ar putea schimba acum macazul?

AUR are o nouă și minunată ocazie să tragă în putere, președinte și premier la pachet.
Gruparea Ludovic Orban nu va rata nici ea ocazia.
Cît despre PSD, chiar dacă s-ar putea să nu dea de pămînt instituțional cu Ciucă, o va face precis în mod indirect.
Deși Ciucă s-a dovedit un premier comod pentru social-democrați, o demisie a lui ar crește exponențial ascendentul PSD asupra PNL. La următoarea desemnare, PSD ar avea un teren încă mai înalt de negociere, dacă nu cumva chiar ar prelua direct șefia guvernului.
E cert, de asemenea, că vom asista la o re-mobilizare a unei părți a societății civile, care vor declanșa o luptă de gherilă digitală – ori poate chiar stradală – pentru demisia premierului.
La anumite capitole, USR încă stă bine.

Peste toate, apărarea de azi a lui Ciucă, pe Facebook, aduce izbitor prin argumentație cu cea a lui Florin Roman și știm cît i-a folosit respectivului.

Cine îl va apăra, deci, pe premierul Nicolae Ciucă în noul război declanșat azi?
La o estimare rece, prea puțini încît să reziste pe picioare. (Bogdan Tiberiu IACOB)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.