Reteaua Corect
Adrian Severin

Gura păcătosului adevăr grăiește

Scris de Adrian Severin in 17 iunie 2020 la 11:31, in Politics. 639 vizualizari Intra in discutie TaguriBasescu, Bruxelles, Kovesi, Parlament, stat de drept shortlinkhttp://crct.ro/nwf1

Cuvintele care urmează nu sunt ale mele, ci ale fostului Președinte al României, susținător al “statului de drepți” și al luptei împotriva corupției, Traian Băsescu.

Ele nu au fost rostite într-o cârciumă, ci în Parlamentul european, unde s-a cerut, practic, uniformizarea definirii unor fapte de corupție la nivel european în așa fel încât ceea ce este licit și de laudă la Bruxelles să nu fie penal și de ocară la București. 

Aceste cuvinte sunt pentru români o zguduitoare mărturisire cu valoare de (auto)denunț. Iată-le: 

“In Romania, zeci de primari, consilieri locali, parlamentari, ministri in functie sau fosti ministri sau conducatori de campanii electorale, au trecut prin arest preventiv, prin ani lungi de judecata incheiati cu condamnari in numele 'conflictului de interese'.

Niciodata Bruxellul nu era multumit, nici de numarul de condamnari si nici de anii de inchisoare. Olandezul Frans Timmermans si Procurorul sef Kovesi, deveniti legende Europene anticoruptie presau sistemul sa furnizeze dosare si arestari. Cei doi livrau zilnic dosare, multe din ele contrafacute, la fabricile de inscenari de la Ploiesti, Brasov, Oradea, Constanta, Bucuresti.”

M-am luptat ani de zile cu acest sistem odios prin care, de fapt, o putere ocultă ilegitimă supranațională dorea să supună voinței sale România (și nu numai) folosindu-se de sistemul național de justiție pentru a-i distruge elitele și a o lăsa fără apărare, așa cum este astăzi. Mărturie stau întrebările, interpelările și declarațiile mele adresate Comisiei europene în calitate de europarlamentar, care cred că mai pot fi găsite și astăzi pe pagina electronică a instituțiilor europene implicate, audierile publice pe această temă organizate de mine în Parlamentul european, televizate în direct și comentate în presa bruxelleză, articolele publicate de mine în diverse ziare și conferințele mele de presă. Aceasta numai din ceea ce a fost la vedere. Iată unul din motivele pentru care i-am supărat pe tartorii Europei, făcându-i să dorească dispariția mea de pe scena publică. 

Când mi s-a înscenat, la Berlin, Londra și Bruxelles o așa zisă acțiune de lobby pe care justiția română, fără nici o probă și fără nici un temei, să o transforme în luare de mită și trafic de influență, dl Băsescu m-a invitat la Cotroceni, m-a felicitat pentru refuzul meu de a ceda în fața acestei agresiuni, m-a asigurat de sprijinul său și mi-a spus că va trata problema ca pe una de siguranță națională. Ceea ce era foarte corect, întrucât era vorba despre încercarea de compromitere a unui demnitar român cu o importantă poziție de influență în structurile europene și euro-atlantice. 

În cele din urmă nu a mai tratat-o astfel. La scurtă vreme după ce îmi dăduse respectivele asigurări comunicarea noastră s-a intrerupt brusc. 

Indiferent ce se spune, și nu fără temei, despre Traian Băsescu, eu continui să cred că intenția pe care a afirmat-o în discuția cu mine era reală și sinceră. A intervenit, însă, o presiune externă, fie ea și intermediată prin factori interni, care l-a obligat să schimbe jocul. 

Nu susțin că toți cei anchetați de DNA și condamnați în acești ani pentru corupție au fost îngeri. Dimpotrivă, am motive temeinice să cred a ști că unii au fost corupți până în măduva oaselor. (Rău este că mulți dintre aceștia au fost iertați pentru ceea ce au făcut mai rău și pedepsiți pentru ceea ce nu au făcut.) Dar modul de operare descris acum, după consumarea tragediei, de Traian Băsescu, și politizarea justiției române ne pun în imposibilitatea de a mai distinge între cei condamnați pe drept (probabil foarte puțini) și cei condamnați abuziv. Desigur că și asta s-a dorit. 

Acum, după acest uluitor autodenunț băsescian, nu cred că cineva dotat cu un minim bun simț și o minimă bună credință mai poate spune despre vreunul dintre condamnații aceștia, care sunt condamnați politic, că ar fi “infractori dovediți” și că au făcut de râs țara. Dovedit este doar abuzul condamnării lor. Și de plâns, iar nu de râs, este prostia alimentată de prejudecăți, frustrări și răutate care i-a făcut pe mulți români să înghită minciunile în care au fost ambalate condamnările și să le aplaude cu o ineptă satisfacție. 

În ceea ce mă privește, condamnarea mea a fost pronunțată (cu o curajoasă opinie separată care a constatat “încălcarea principiului aflării adevărului”) de două instanțe ale ICCJ dovedite ca ilegal formate, ceea ce face ca hotărârile de condamnare să fie lovite de nulitate absolută. Procesul nu a mai putut fi reluat, însă, pe motivul depășirii termenului legal (!!!). Iar legea care ar fi trebuit să corecteze această aberație nu a fost promovată din cauza opoziției lui Frans Timmermans (alături de alții). Aștept să văd ce va spune CEDO despre asta, deși speranțe sunt puține după ce hotărârea în cauza Koveși împotriva României a arătat că și imparțialitatea acestei instanțe a fost compromisă. 

Despre modul în care a tratat lupta cu corupția, în general, și România, în particular, am discutat cu Frans, fostul meu coleg și colaborator, a cărui ascensiune am sprijinit-o la un moment dat, atât într-un schimb de scrisori consumat în perioada în care mă aflam în “maximă siguranță” la penitenciarul Rahova, cât și în conversația francă a doi oameni care știau că nu se mai pot ascunde după cuvinte meșteșugite, de la Ateneul român, care a contrariat atât presa haștagistă, scandalizată de familiaritatea aparentă dintre un “penal român” și “zeul anticorupției europene”, afișată la lansarea președinției române a Consiliui UE. 

Când Adrian Năstase, eu, Liviu Dragnea (am enumerat în ordinea urcării pe eșafod) și mulți alții au fost aruncați în temniță prin procese măsluite, inclusiv în urma unor presiuni externe, Traian Băsescu a tăcut. Acum vorbește. El știe de ce. Declarația lui arată că, totuși, miniciuna are picioare scurte și că, mai devreme sau mai târziu, adevarul întreg va ieși la suprafață. 

Mai bine mai târziu decât niciodată.

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.